spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăDirectoarea Casei de Sănătate bolnavă de Covid19

Directoarea Casei de Sănătate bolnavă de Covid19

♦ Şefa Casei de Asigurări de Sănătate şi soţul ei, unul dintre şefii de la Nova Apaserv, au fost testaţi pozitiv şi au fost internaţi în spital
♦ Numărul mic de cazuri de Covid19 ce au fost depistate în ultima perioadă la Botoşani au făcut ca judeţul să ajungă ieri pe locul 14 la nivel naţional în privinţa îmbolnăvirilor
♦ În ultimele 24 de ore la Botoşani au fost raportate opt cazuri noi la 278 de teste efectuate

Noul coronavirus nu ţine cont de vârstă, sex sau importanţa funcţiei, lovind în întreg sistemul sanitar. Astfel, şefa Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Botoşani, economistul Carmen Nicolau, a fost diagnosticată cu Covid-19. Cea care se ocupă de finanţele sistemului sanitar botoşănean de mai bine de zece ani, a resimţit simptome specifice acestei boli şi s-a prezentat la spital, unde i-au fost recoltate probe, atât ei, cât şi soţului, Florin Nicolau, fost manager al Nova Apaserv, actualmente şef în cadrul Unităţii de Implementare a Proiectelor.

În weekend, atât directorul general al CAS, cât şi soţul acesteia, au fost diagnosticaţi cu Covid-19, după ce laboratorul a confirmat prezenţa virusului în probele prelevate de la cei doi.

Carmen Nicolau nu este, însă singura şefă de instituţie care a fost diagnosticată cu coronavirus. Astfel, în această situaţie au mai fost şi Cristian Amarandei, şeful ISU, dar şi Ioan Buzilă de la Casa de Pensii.

Focar descoperit la o firmă din judeţ

Pe de altă parte, la sfârşitul săptămânii trecute, patronii şi angajaţii unei importante companii din judeţ au fost trimişi în izolare, după ce şase dintre ei, inclusiv patronul, au fost diagnosticaţi cu Covid-19. Totul s-a întâmplat după ce patronul companiei, specializată în montajul lifturilor, a venit din vacanţă din Grecia, şi a început să se simtă rău. Acesta a intrat în contact cu mai mulţi angajaţi şi cu fratele său, care este administratorul firmei, după care toţi au prezentat simptome şi au ajuns la spital. Fiind testaţi, şase dintre ei au fost diagnosticaţi cu Covid-19, patronii şi patru angajaţi, motiv pentru care DSP a luat decizia, împreună cu administratorii firmei, de a o închide, fiind declarat focar Covid.

Compania a fost clasată, în acest an, pe primul loc în judeţul Botoşani ca profitabilitate, în clasamentul Întreprinderilor Mici din judeţ.

Botoşaniul a ieşit din topul îmbolnăvirilor

Aşa cum „Monitorul de Botoşani” anunţa încă de săptămâna trecută, judeţul Botoşani a ieşit din Top 10 al judeţelor în privinţa numărului de îmbolnăviri cu Covid-19. Datorită numărului mic de cazuri înregistrate zilnic în ultima lună, ieri, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că Botoşaniul a ajuns pe locul 14 la nivel naţional ca număr de îmbolnăviri, fiind depăşit de judeţele Bacău, ce a raportat peste 200 de cazuri noi în patru zile, Neamţ, Buzău şi Ilfov.

„Sperăm, prin anchetele epidemiologice încrucişate, să descoperim cât mai repede posibilele focare şi să intervenim pentru a păstra noile cazuri cât mai scăzute în această perioadă. Angajaţii DSP lucrează aproape nonstop, dar, din fericire, acest lucru se observă în numărul mic de îmbolnăviri, dar şi o conştientizare din partea populaţiei judeţului, care înţelege că distanţarea şi purtarea măştii împiedică răspândirea bolii”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul interimar Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.

Judeţul Botoşani a ajuns, ieri, la 1.138 de cazuri. În ultimele 24 de ore au fost raportate opt cazuri noi la 278 de teste efectuate. În acest context, în câteva zile este posibil ca judeţe precum Cluj, Timiş sau Arad să ne depăşească în clasamentul îmbolnăvirilor.

Scăderea numărului de cazuri poate fi observată şi în datele statistice. Astfel, la Botoşani, de la debutul pandemiei şi până în prezent incidenţa cazurilor este de 2,7 la mia de locuitori. Dacă ne-am raporta, însă, la numărul de cazuri înregistrate de la începutul lunii iulie şi până acum raportul este de 0,28 la mia de locuitori.

A cincea zi consecutiv cu peste o mie de cazuri la nivel naţional

Ieri, la nivel naţional, au fost raportate, pentru a cincea zi consecutiv peste o mie de cazuri de Covid-19. Bilanţul total a ajuns astfel la 44.789 de cazuri, dintre care 1.120 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore.

Cele mai multe noi îmbolnăviri au fost în judeţul Argeş, unde, pentru a patra zi la rând, au fost peste 100 de noi cazuri. Alte 379 de persoane au fost retestate pozitiv, iar alte 270 s-au vindecat, potrivit bilanţului anunţat de autorităţi.

Până ieri, în total, 25.643 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi şi 3.572 de pacienţi asimptomatici au fost externaţi, la zece zile după depistare.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 15.118 teste, numărul total ajungând 1.102.901. Dintre testele înregistrate, 15.098 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, dar au fost raportate şi rezultatele a altor 20 de teste prelucrate anterior. Astfel, dintre toate testele efectuate, 1.499 au fost pozitive, potrivit calculelor, respectiv 9,9%.

 Carantină obligatorie pentru cei care revin din Moldova

Autorităţile sanitare au comunicat în aceste zile o listă cu statele care intră în Zona Galbenă,  aceea a statelor din care cei sosiţi vor trebui să stea în carantină timp de 14 zile. Lista intră în vigoare de astăzi, ora 00:00 şi cuprinde 44 de state, printre care Moldova, Rusia, Muntenegru, Maldive, Serbia, Israel sau Statele Unite.

„Carantina persoanelor se instituie la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau, după caz, într-un spaţiu special desemnat de autorităţi. Carantina se recomandă tuturor persoanelor care locuiesc la aceeaşi adresă”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

În schimb, pe lista galbenă nu se mai regăsesc Portugalia sau Turcia, destinații de vacanță preferate de români, astfel că s-ar putea relua zborurile către aceste destinaţii turistice. Și Suedia a ieşit de pe lista galbenă.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...