spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăPrima PaginăOraş asediat de hoţi

Oraş asediat de hoţi

♦ Botoşaniul pare că a căzut sub asediul hoţilor în ultima perioadă mai multe familii înstărite din municipiu fiind vizate de spărgători
♦ Fenomenul este confirmat şi de reprezentanţii firmelor de pază şi securitate din municipiul Botoşani, care spun că furturile au luat amploare

Municipiul Botoşani pare să fie ţinta unor grupări de hoţi care au ajuns să intre în casele oamenilor şi să prăduiască tot ce prind. Printre victimele spărgătorilor sunt familii mai înstărite, de unde hoţii speră să fure sume de bani, ori obiecte de valoare. Nu sunt iertate nici magazinele de cartier, maşinile, chioşcurile sau micile afaceri. În noaptea de joi spre vineri a fost spart şi un fast-food de pe bulevardul George Enescu. Hoţul a acţionat cu o rangă şi a dislocat un geam, după care s-a strecurat în interior, însă, nu a reuşit să fure nimic întrucât în unitate nu erau bani. În schimb, spărgătorul a fost nevoit să fugă imediat întrucât a fost activat sistemul de alarmă.

Administratorul societăţii, M.B., spune că a fost anunţată poliţia, iar anchetatorii au iniţiat o serie de cercetări pentru identificarea făptaşului. „Nu aveam bani în casa de marcat, iar în unitate erau doar câteva facturi”, a povestit administratorul firmei.

 

Familie agresată de un hoţ intrat în locuinţă

 

Un incident neobişnuit s-a petrecut în urmă cu mai bine de o săptămână, când un om de afaceri din Botoşani s-a trezit în locuinţă cu un hoţ. Surprins într-o cameră, intrusul a devenit violent şi l-a lovit pe omul de afaceri, care a încercat să-l imobilizeze, dar şi pe soţia acestuia. Hoţul a intrat şi în camera fiicei, după care a reuşit să fugă. Deşi a fost anunţată poliţia, individul nu a fost prins.

În schimb, în urma incidentului, fiica omului de afaceri a suferit un şoc şi are nevoie de consiliere psihologică.

„Ancheta este în curs şi nu ştiu dacă faceţi bine să scrieţi înainte de finalizarea cercetărilor. Eu unul am încredere în poliţie pentru că acolo sunt oameni profesionişti şi cred că ar trebui să-i lăsăm să-şi facă treaba. La final, informaţiile vor fi făcute publice şi, dacă va fi nevoie, vom face atunci o serie de precizări, dar repet, nu ştiu dacă este bine să mediatizaţi înainte de finalizarea anchetei”, a spus omul de afaceri.

Însă, atâta timp cât nu au fost făcute publice o serie de amănunte din anchetă, prezentarea cazului nu poate împieta rezultatul investigaţiilor, mai ales că hoţul ştie ce a făcut şi după cele întâmplate se aşteaptă cu siguranţă să fie căutat de poliţişti.

 

Magazin spart în 11 secunde

 

Unul dintre cei mai prosperi şi influenţi oameni de afaceri din Botoşani a fost şi el victima hoţilor. Persoane necunoscute s-au strecurat în curtea locuinţei, au spart maşina soţiei omului de afaceri şi au furat bani şi obiectele de valoare din interior. În plus, există informaţii că la o altă întâlnire la care au participat mai mulţi oameni de afaceri din oraş, maşinile acestora, care se aflau într-o parcare, au fost sparte şi golite de hoţi.

La aceste cazuri se adaugă şi spargerea de la magazinul de scule electrice de pe Pietonalul Transilvaniei, din noaptea de 14 spre 15 iulie, când trei indivizi au forţat uşa de la intrare, deşi unitatea era dotată cu sisteme antiefracţie, au furat şapte drujbe în valoare de 19.000 de lei, după care au fugit cu ele prin tot oraşul. Furtul a avut loc în numai 11 secunde, semn că autorii şi-au planificat foarte bine atacul.

 

Fenomen confirmat de firmele de pază

 

Fenomenul este confirmat şi de reprezentanţii firmelor de pază şi securitate din municipiul Botoşani, care spun că furturile au luat amploare. Marius Scutariu, directorul zonal de la societatea NEI Divizia de securitate spune că în ultimele două săptămâni au fost consemnate două evenimente, un furt şi o tentativă de furt. Într-un caz hoţii au forţat uşa unui magazin, dar nu au furat nimic datorită intervenţiei echipajului care a ajuns în scurt timp, iar în celălalt caz au fost sustrase trei pachete de ţigări. „Avem peste 400 de contracte semnate cu diverşi beneficiari, inclusiv cu proprietari de locuinţe, iar ce putem spune este că în perioada stării de urgenţă a fost linişte. În schimb, acum în ultimele două săptămâni au fost aceste două incidente. Lucrez în structurile de securitate din 2007 şi vreau să spun că niciodată nu a mai fost o situaţie de acest gen ca în numai două săptămâni să avem două evenimente”, a spus Marius Scutariu.

Potrivit acestuia, perioada cea mai „activă” pentru hoţi ar fi intervalul dintre orele 2 – 5 dimineaţa, când spărgătorii mizează pe faptul că majoritatea oamenilor se odihnesc, iar circulaţia prin municipiu este mult redusă.

 

Municipiu împânzit cu camere de supraveghere 

 

Valul de furturi vine în contextul în care municipiul Botoşani este împânzit cu zeci de camere de supraveghere montate încă din primăvara lui 2012. Atunci, la punerea în funcţiune a sistemul de supraveghere, s-a vorbit despre faptul că acesta va ajuta la combaterea fenomenului infracţional, ori lucrurile nu stau tocmai aşa. Dispeceratul este la Casa Cărţii şi este administrat  de Poliţia Locală, ori dacă imaginile surprinse în timp real ar fi atent urmărite, cei de acolo ar putea observa orice mişcare suspectă din zonele monitorizate, iar unele spargeri ar putea fi dejucate.

Cu toate acestea, imaginile ajung să fie analizate de poliţişti numai după comiterea infracţiunilor, iar pentru a intra în posesia imaginilor, cei de la Investigaţii Criminale trebuie să ceară oficial acordul Poliţiei locale pentru furnizarea înregistrărilor, aşa încât acestea să fie folosite ca probă în dosar. În schimb, camerele de supraveghere sunt folosite pentru a-i urmări pe cei care aruncă gunoiul din locuinţă la coşurile stradale.

În urmă cu doi ani, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean a solicitat acces direct la sistemul de monitorizare, dar municipalitatea s-a opus, la mijloc fiind vorba de o investiţie din fonduri europene care trebuie să administrată cel puţin 10 ani de beneficiarul iniţial.

 

Sute de furturi înregistrate

 

Aşa se face că deşi firmele şi populaţia şi-au luat măsuri pe cont propriu pentru a se apăra de hoţi, în prima jumătate a acestui an poliţiştii botoşăneni au înregistrat 205 furturi din locuinţe şi 119 furturi din societăţi comerciale. Dacă ar fi să se facă un calcul, ar veni o medie de aproape trei furturi la două zile, adică un furt la fiecare 16 ore. În plus, dacă ar fi să se adune şi furturile din auto, cifrele cresc cu încă peste 100 de fapte. Şi nu trebuie uitat un lucru – timp de două luni a fost stare de urgenţă, iar circulaţia persoanelor pe timp de noapte a fost restricţionată, astfel că numărul infracţiunilor a scăzut semnificativ atunci. Şi mai trebuie spus ceva – unele furturi nici nu mai sunt anunţate.

La scurt timp după spargerea magazinului de scule, un comerciant din Piaţa centrală a rămas fără marfă, după ce hoţii au spart boxa folosită ca depozit. Deşi a rămas fără legume, botoşăneanul nu a mai anunţat cazul la poliţie. Cu toate acestea, poliţiştii spun că au prins mai mulţi hoţi. „În urma cercetărilor efectuate, anul acesta au fost identificaţi 321 de autori de furturi, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului 2019 au fost identificaţi 176 de autori”, a arătat Delia Nenişcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoşani.

Nu este exclus ca la această situaţie să contribuie şi întoarcerea din străinătate a unora dintre cei plecaţi în străinătate şi specializaţi în spargeri şi furturi, dar şi eliberările din penitenciare în baza legii privind recursul compensatoriu. În plus, mai multe state din Europa au decis să repatrieze infractorii români condamnaţi de autorităţile străine şi încarceraţi peste hotare. Numai în ultima săptămână au fost înregistrate trei cazuri de acest gen – doi fraţi condamnaţi pentru agresiune urmând să fie aduşi în ţară din Cehia, iar un alt individ condamnat pentru viol în Italia ar urma să fie extrădat şi el din Italia pentru a executa în ţară 10 ani de detenţie.

 

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...