Asalt de produse sanitare contrafăcute

♦ Eduardt Cozminschi, liberalul botoşănean aflat la conducerea ANPC, recomandă achiziţionarea măştilor şi a dezinfectanţilor din spaţii autorizate, deoarece piaţa a fost invadată de produse contrafăcute
♦ Zeci de mii de copii care au dat examenul național au fost trimişi în sălile de clasă cu măşti neconforme, cumpărate de către Ministerul Sănătăţii printr-o achiziţie care a ridicat foarte multe semne de întrebare încă de la început

Piaţa românească a fost invadată de sute de produse contrafăcute, măşti şi dezinfectanţi. Acestea reprezintă un pericol real pentru cei care le folosesc. Eduardt Cozminschi, liberalul botoşănean aflat la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), recomandă achiziţionarea acestora din spaţii autorizate.

„Este destul de greu pentru un consumator mediu informat să-şi dea seama dacă o mască sau un dezinfectant respectă toate condiţiile. Recomand în primul rând ca achiziţionarea acestor produse să se facă din spaţii autorizate, şi mă refer la farmacii şi magazine, să păstreze bonul cu care a  achiziţionat produsul, să poată dovedi în cazul în care are reclamaţii referitoare la calitatea acestora. În primul rând trebuie să urmărească ca aceste produse să aibă etichete în limba română, să fie tradus textul, trebuie să conţină elemente de informare şi caracterizare completă, corectă şi precisă a produsului, trebuie să aibă marcajul Comisiei Europene, al Uniunii Europene, cel care certifică faptul că produsul respectiv respectă clasificarea, etichetarea şi ambalarea conform directivelor europene”, a explicat Cozminschi.

Controale făcute de ANPC

Acesta a subliniat că, în ultimele cinci luni, de când ne confruntăm cu pandemia de Covid-19, ANPC efectuează controale pe această temă. Instituţia primeşte şi alerte din UE în cazul în care se identifică un astfel de produs pe un teritoriu al unei ţări din UE.

„Mai departe trimitem şi noi alerte către comisariatele judeţene, către poliţia de frontieră şi urmărim aceste produse pentru a fi retrase de la vânzare şi distruse. Într-adevăr am găsit astfel de produse neconforme, dar în primul rând neconforme din punctul de vedere al etichetării, nu neapărat al calităţii produselor. În ultima perioadă, aceste probleme s-au remediat în totalitatea spaţiilor comerciale în care se comercializează aceste produse”, a spus preşedintele ANPC.

Copii trimişi la bac cu măşti neconforme

Descinderile autorităţilor române din ultimele zile, care au dus la descoperirea unor depozite, produse şi unităţi de producţie ilegale, arată amploarea fenomenului, unul care aduce atingere sănătăţii publice.

De altfel, chiar autorităţile statului au pus în pericol sănătatea copiilor în plină pandemie de coronavirus. Zeci de mii de copii care au dat examenul național au fost trimişi în sălile de clasă cu măşti neconforme, cumpărate de către Ministerul Sănătăţii printr-o achiziţie care a ridicat foarte multe semne de întrebare încă de la început. În această situaţie erau materialele sanitare livrate de SC Duplex SRL, o firmă specializată în construcţii administrată de un politician.

Potrivit cifrelor oficiale, furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Botoşani, în judeţul nostru au fost trimise de firma respectivă 133.000 de măşti. 87.000 dintre acestea au fost folosite de elevi şi profesori la evaluarea naţională şi bacalaureat. Ulterior, la mijlocul lunii iulie şcolile au primit adrese prin care reprezentanţii acestora erau îndemnaţi să returneze materialele sanitare, după ce acestea au fost catalogate ca fiind neconforme.

 

Deja ai votat!