Jandarm iertat după ce a împuşcat un coleg în poligon

♦ Un jandarm care şi-a împuşcat din greşeală un coleg de serviciu a fost condamnat la opt luni închisoare, însă magistraţii au dispus amânarea aplicării pedepsei
♦ Incidentul a avut loc la o şedinţă de tragere programată în poligonul militar

0

Incidentul petrecut în urmă cu un an în poligonul militar din municipiul Botoşani, când un jandarm botoşănean şi-a împuşcat din greşeală un coleg de serviciu, s-a lăsat cu sancţiuni penale. Considerat responsabil de cele întâmplate, plutonierul adjutant şef Dănuţ Iulian L. s-a ales cu pedeapsă de opt luni închisoare pentru nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. În schimb, magistraţii Tribunalului Militar Iaşi au dispus amânarea aplicării pedepsei. Astfel, subofiţerul va fi supus unui termen de supraveghere de doi ani, interval în care va trebui să respecte mai multe măsuri.

Decizia instanţei a venit după ce subofiţerul din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, acord care a fost admis de instanţa militară. Astfel, Dănuţ Iulian L. va trebui să presteze 60 zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii la Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu” sau la Muzeul Judeţean de Istorie, sub directa supraveghere a consilierilor din cadrul Serviciului de Probaţiune Botoşani.

Caz anchetat de Parchetul Militar

În vârstă de 50 de ani, Dănuţ Iulian L. participa pe 17 octombrie 2019 la o şedinţă de tragere programată în poligonul militar aparţinând Inspectoratului de Poliţie Judeţean, iar în momentul în care a încercat să schimbe încărcătorul pistolului a executat un foc involuntar în urma căruia un coleg de-al său, plutonierul adjutant P.P.I., aflat pe poziţia de tragere următoare, a suferit leziuni la nivelul piciorului stâng şi la genunchiul drept. Subofiţerul rănit a fost transportat la spital şi a avut nevoie de 45 – 50 de zile de îngrijiri medicale.

Cazul a intrat în atenţia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, care au dispus începerea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracţiunilor de  vătămare corporală din culpă, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi uz de armă.

Ulterior, s-a dispus clasarea pentru două dintre fapte, pentru nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă subofiţerul solicitând încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, care a fost admis de procurori şi validat de instanţă.

Având în vedere decizia instanţei, subofiţerul va rămâne în activitate, amânarea executării pedepsei fiind o sancţiune care nu echivalează cu o condamnare. Astfel, deşi cercetările au arătat că el a greşit în momentul în care a mânuit pistolul, întrucât, potrivit regulamentelor militare, arma trebuia ţinută permanent îndreptată pe axul poligonului, nicidecum în lateral, subofiţerul va rămâne angajat al IJJ Botoşani. La rândul său, colegul care a fost împuşcat accidental şi-a revenit complet, reluându-şi activitatea.

 

 

 

+13 -0
se încarcă...