spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăPrima PaginăExplozie de cazuri de Covid în judeţ (video)

Explozie de cazuri de Covid în judeţ (video)

♦ Botoşaniul a raportat ieri cazuri de îmbolnăvire fără precedent în ultimele patru luni şi era aproape să bată recordul negativ de la începutul pandemiei.  
♦ DGASPC este una dintre instituţiile cele mai afectate de noul coronavirus, având focare în trei centre de asistenţă socială

Cazurile de Covid19 au explodat, ieri, în centrul social din Dersca. Laboratorul a confirmat nu mai puţin de 19 noi îmbolnăviri în rândul beneficiarilor şi al angajaţilor din centru. „Este vorba despre 15 beneficiari şi patru angajaţi”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.

Cazurile vin după ce, în urmă cu o săptămână, bucătarul instituţiei a îmbolnăvit alţi cinci beneficiari. Angajatul în cauză este nimeni altul decât candidatul la Primăria Lozna din partea unui partid politic.

În prezent în căminul din Dersca mai sunt cinci beneficiari care nu au Covid. „Beneficiarii care sunt cu teste negative vor fi deplasaţi în alt centru, iar timp de 48 de ore centrul de la Dersca va fi închis şi dezinfectat, după care beneficiarii vor fi aduşi înapoi, iar centrul va intra în carantină 14 zile”, a precizat Dan Şlincu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Botoşani.

DGASPC este una dintre instituţiile cele mai afectate de noul coronavirus. Asta şi pentru că are foarte mulţi angajaţi, dar şi foarte mulţi beneficiari în tot judeţul. „De la Truşeşti avem în total 16 beneficiari şi angajaţi cu Covid, iar la Leorda au fost şapte beneficiari şi angajaţi pozitivi. Acolo deja se merge spre închiderea focarului, fiind negativaţi, în marea lor parte”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

Record de cazuri la Botoşani

Cu cele 19 cazuri de la Dersca, Botoşaniul a atins ieri un record negativ, având cel mai mare număr de pacienţi pozitivi depistaţi în 24 de ore de la începutul stării de alertă, de pe data de 15 mai. De altfel, doar într-o singură zi au fost mai mulţi botoşăneni depistaţi cu Covid, şi anume pe 14 aprilie, când au fost 45 de cazuri, iar pe 17 aprilie au fost 36, la fel ca ieri.

Bilanţul persoanelor infectate a ajuns ieri la 1.579. Statistica DSP arată că numărul cazurilor active în prezent a crescut la 181, iar incidenţa infectărilor per mia de locuitori s-a ridicat la 0,40, la nivelul întregului judeţ.

Totalul deceselor înregistrate în rândul botoşănenilor infectaţi este 106, iar bilanţul vindecaţilor de la debutul pandemiei este de 1.292.

De miercuri, de la ora 10:00, până ieri la aceeaşi oră, au fost prelucrate aproximativ 380 de probe biologice recoltate unor persoane din judeţ, în vederea depistării Covid-19.

Până în prezent, 27 de botoşăneni testaţi pozitiv au refuzat internarea, în vreme ce alţi 483 s-au externat înainte de negativare, în baza Ordinului 1137 al Ministerului Sănătăţii.

Botoşaniul se menţine pe locul 30 la nivel naţional în topul privind infectările cu SARS-CoV-2.

Zeci de mii de teste efectuate la nivel naţional

La nivel naţional ieri au fost anunţate 1.639 de noi cazuri de infecţie, după efectuarea a 24.703 teste. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 482 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Cifra de ieri ridică numărul total al cazurilor de infecţie confirmate pe teritoriul României de la debutul pandemiei la 118.054. Dintre acestea 94.877 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate şi 41 de decese (25 bărbaţi şi 16 femei), ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, internaţi în spitalele din ţară. Numărul total al morţilor a ajuns astfel la 4.591.

În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu Covid-19 este de 7.136. Dintre acestea, 506 sunt internate la ATI.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
15.3 ° C
15.6 °
12.1 °
58 %
1.3kmh
100 %
mie
15 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...