spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăCovid nu schimbă numărul deceselor

Covid nu schimbă numărul deceselor

♦ Coronavirusul nu a dat deocamdată peste cap media deceselor lunare înregistrate la Botoşani, dar nimeni nu ştie cum poate evolua situaţia în următoarele luni.

Judeţul Botoşani are una dintre cele mai ridicate rate ale mortalităţii din cauza Covid-19, dar dacă analizăm statistic datele din ultimii ani, trendul şi valoarea medie lunară a acestui indicator, nu putem afirma cu tărie că se moare mai mult acum din cauza pandemiei.

De la începutul pandemiei şi până în prezent, moartea a 119 botoşăneni a fost pusă pe seama nemilosului virus SARS-CoV-2. Pe de altă parte, nu se observă mari variaţii ale deceselor înregistrate în lunile similare ale ultimilor cinci ani sau alte anomalii statistice, care ar putea fi puse pe seama pandemiei.

De exemplu, în luna aprilie a acestui an s-au înregistrat 558 de decese la nivelul judeţului, tot atâtea cât în aceeaşi lună a anului trecut şi cu unul mai puţin decât în aprilie 2015. În luna similară a anilor 2016-2018, numărul deceselor a variat între 457 şi 458, rezultând o medie a lunii aprilie în cinci ani de 507 decese. Media este mai mică decât numărul morţilor înregistrat în lunile aprilie din ultimii doi ani. Statistic, nu se poate afirma că diferenţa de decese în plus poate fi pusă pe seama Covidului.

Situaţia nu este singulară şi caracterizează şi celelalte luni. Mai mult, în unele cazuri, chiar dacă se poate observa o mică creştere a numărului de decese, acesta este în trendul pe care acest indicator îl desenează în ultimii ani. În luna mai, au fost 463 de decese în acest an, în timp ce, începând din 2015 avem următoarea serie de date statistice: 458; 505; 459; 453, respectiv 449. Media deceselor înregistrate în luna mai a ultimilor cinci ani este 465, cu două decese mai mult decât în luna mai a acestui an.

Cei mai mulţi morţi au fost în 2015

De asemenea, în lunile de vară, iunie-iulie, pentru care sunt datele statistice disponibile, în acest an s-au înregistrat  481, respectiv 458 de decese, mai mult decât media ultimilor cinci ani, 453, respectiv 432 de cazuri. Culmea e că nici aceste diferenţe nu pot fi puse pe seama Covidului, pentru că în acea perioadă, numărul de decese cauzate de infectarea cu SARS-CoV-2 este mai mic decât diferenţele faţă de medii. Mai mult, dacă ne raportăm la lunile similare ale anului anterior vedem o variaţie de doar opt decese în cazul lunii iunie (2020-2019) şi şase decese iulie (2020-2019). Dacă ne uităm în trecut, vedem variaţii mult mai mari de la o lună la alta în ani diferiţi. Astfel în iulie 2018 s-au înregistrat cu 35 de decese mai mult decât în iulie 2017, iar în iulie anul trecut cu 12 decese mai mult decât în iulie 2018.

Dacă raportăm mortalitatea medie înregistră în primele şapte luni ale anului, care este de 496 de cazuri, la cea înregistrată în ultimii cinci ani nu se observă o creştere, ba din contra. Cele mai multe decese calculate pe primele şapte luni ale anului s-au înregistrat în 2015, când au fost 509 astfel de cazuri. Un an mai târziu a scăzut la 477, pentru ca apoi să urce la 501 decese. În primele şapte luni ale anului 2018 s-au înregistrat în medie câte 493 de decese lunare, iar anul trecut câte 496, la fel ca în acest an. Nici dacă ne raportăm doar la lunile aprilie-iulie, pentru care sunt datele statistice disponibile, lucrurile nu se schimbă radical. În cele patru luni din acest an, s-au înregistrat, în medie 490 de cazuri, faţă de 483 anul trecut sau 481 în 2015. În anii 2016-2018, media deceselor pe perioada studiată a fost mai mică, oscilând între 448 şi 457.

Majoritatea pacienţilor ucişi de Covid19 aveau şi alte boli

Primul caz de deces de Covid-19 s-a înregistrat în luna martie, pe 29, iar de atunci au mai fost alte 118 cazuri. Cele mai multe s-au înregistrat în perioada aprilie-mai şi acum în septembrie-octombrie.

Multe dintre ele aveau şi diverse comorbidităţi şi e greu de spus cu precizie dacă principala cauză a morţii o reprezintă Covidul sau bolile de care sufereau deja. Cert este că aceste boli s-au agravat pe fondul infectării cu SARS-CoV-2. Multe dintre persoanele decedate poate că ar mai fi trăit luni sau chiar ani buni.

Odată cu creşterea numărului de infectări şi în judeţul Botoşani se poate observa şi o creştere substanţială a numărului de decese cauzate de Covid. În ultima lună de stare de alertă s-au înregistrat 22 de astfel de cazuri.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...