vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăAnchetă pentru şpagă la Urgenţe

Anchetă pentru şpagă la Urgenţe

♦ Tensiunile dau în clocot la Spitalul Judeţean, unde o asistentă din Urgenţe este acuzată că a reînviat şpaga 
♦ Reprezentanţii Spitalului Judeţean spun că verificările preliminare nu confirmă acuzaţiile, dar se aşteaptă şi comunicarea poliţiei

O asistentă din cadrul UPU-SMURD şi un pacient sunt în vizorul poliţiei, după o reclamaţie venită prin 112. Poliţiştii botoşăneni au demarat o anchetă după o sesizare telefonică ce a venit de la o pacientă care aştepta în Triajul UPU-SMURD pentru a fi consultată şi testată.

Vineri seară, spiritele printre pacienţi au început să se încingă, din cauza timpilor mare de aşteptare, de câteva ore. O pacientă tânără a observat, la un moment dat, că o altă pacientă care aştepta şi ea de la amiază, i-ar fi dat o sumă de bani unei asistente. După ce le-a reproşat celor două acest lucru, acestea au negat acuzaţiile.  Tânăra, însă, a apelat serviciul 112 şi a reclamat ceea ce a văzut. La scurt timp la faţa locului au ajuns două echipaje de poliţie. Oamenii legii au luat declaraţii de la cei implicaţi, ulterior fiind deschisă o anchetă oficială.

„În cauză au fost deschise două dosare penale, pentru dare şi luare de mită. Efectuăm cercetări pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-au produs faptele. În funcţie de rezultate se vor dispune măsuri”, a precizat Delia Nenişcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani.

Anchetă internă la UPU

Cei implicaţi urmează să fie chemaţi la sediul poliţiei, pentru a da declaraţii. În paralel şi conducerea UPU-SMURD a început o anchetă. „Aşteptăm o informare din partea IPJ legată de acest caz sau dacă au declanşat o anchetă. Noi vom face o anchetă internă, dar va depinde şi de rezultatele celor de la Poliţie. Doresc să comunic din nou populaţiei că avem toleranţă zero pentru astfel de cazuri în serviciul nostru şi vom lua cele mai drastice măsuri, dacă se va dovedi că există astfel de situaţii reale”, a precizat medicul Ramona Elena Guraliuc, coordonatorul UPU SMURD. Aceasta a mai precizat că în acea zonă de triaj nu sunt camere de luat vederi şi nici nu a existat vreo filmare care să incrimineze asistenta. Mai mult, aceasta nu avea bani asupra ei la venirea poliţiştilor.

Cu toate acestea, nivelul de nemulţumire al unor pacienţi devine tot mai ridicat în ultima perioadă. Asta în principal din cauza timpilor mari petrecuţi în urgenţe, pe seama normelor de protecţie anticovid.

Salarii majorate pentru cadrele medicale 

Potrivit grilelor de salarii făcute publice de către conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), un brancardier ajunge să plece acasă şi cu peste 3.000 de lei pe lună, la fel ca un electrician şi cu câteva sute de lei mai mult decât un  fochist, un instalator sau lăcătuş mecanic.

Un infirmier debutant are un salariu de peste 3.000 de lei, în timp ce un infirmier din Urgenţe, psihiatrie sau blocul operator poate pleca acasă şi cu peste 5.000. Un îngrijitor începe să câştige de la 2.500 de lei, iar un îngrijitor la Urgenţe sau medicină legală are chiar şi 4-5.000 de lei. Un muncitor necalificat la psihiatrie are peste 4.000 de lei, un preot 3-4.000 de lei, la fel şi o spălătoreasă, iar un şofer cu vechime a luat un salariu net de aproape 3.000 de lei. Directorul medical are peste 16.000 de lei, iar managerul peste 18.000, în timp ce un medic primar are peste 15.000 de lei, iar unul din UPU peste 20.000.

Cursuri de bună purtare fără rezultat

Chiar şi cu măririle de salarii, personalul medical care a urmat cursurile de bună purtare nu a învăţat nimic. Asta o arată chestionarele completate de pacienţi, care arată un grad de satisfacţie tot de 85%, ca înaintea cursurilor. Cu toate acestea, gradul de satisfacţie este unul foarte ridicat, chiar dacă mulţi se plâng de diferite aspecte din spital. Pe hârtie însă, acestea nu mai sunt transpuse.

Iniţiativa pornită la finele lui 2018 şi începutul lui 2019 a murit în faşă, după o primă rundă de instruire. „O singură instruire nu este suficientă pentru îmbunătăţirea calităţii unui serviciu. Sunt necesare sesiuni repetate, în ani succesivi”, a precizat la acea dată medicul primar Ştefan Bercea.

Unii pacienţi spun, însă, că au observat şi schimbări în bine odată cu majorările salariale. „Am fost cu mama la Urgenţe şi am vrut să îi dau asistentei un ban după ce a avut grijă de mama şi a refuzat zâmbind. Şi doamna doctor care a internat-o mi-a spus să iau banii mai repede de pe masă. Pe secţie, nu a fost chiar aşa, nu i-a cerut nimeni, dar nici nu au refuzat când le-a dat bani. În schimb, la internare am primit lista cu medicaţia pe care trebuia să o cumpăr”, a spus o botoşăneancă a cărei mamă este internată în spital.

Buget de sute de mii de lei pentru salarii

În total, bugetul de salarii pe 2020 este de 210 milioane de lei, adică aproape întregul buget al unităţii de anul trecut. Totalul bugetului SJU este de 270 de milioane de lei pe 2020.

Unitatea sanitară este pe locul trei pe ţară ca număr de paturi, cu 1.538. Pe primele locuri se situează Spitalul Judeţean din Cluj cu 1.764 de paturi, şi Spitalul Judeţean Târgovişte cu 1.872 paturi.

Şi la numărul de angajaţi unitatea sanitară conduce detaşat în topul angajatorilor din judeţ, cu peste 2.200 de salariaţi.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.3 °
25 %
2.1kmh
6 %
vin
21 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...