joi, septembrie 21, 2023
AcasăPrima PaginăBancă italiană golită de botoşăneni

Bancă italiană golită de botoşăneni

♦ O grupate de ţepari pusă la cale de trei botoşăneni a golit conturile a sute de clienţi ai unei bănci italiene 
♦ Botoşănenii au spart site-ul băncii Poste Italiene şi au aflat numele clienţilor, iar ulterior au creat un site fals prin care au aflat şi datele conturilor

Trei botoşăneni bănuiţi că au făcut parte dintr-o grupare infracţională care a furat, în perioada 2011-2012, aproape jumătate de milion de euro din conturile clienţilor băncii Poste Italiene, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul teritorial Suceava. Principalele acuzaţii aduse împotriva lor vizează fapte destul de grave, de la aderare la un grup infracţional organizat, până la fraude informatice. În total, 11 persoane au fost trimise în boxa acuzaţilor însă, până la pronunţarea unei sentinţe definitive, cei inculpaţi vor beneficia de prezumţia de nevinovăţie.

Descinderi organizate de DIICOT

Gruparea a fost anihilată în urma unor descinderi organizate de procurorii DIICOT în septembrie 2013. Atunci, anchetatorii au organizat zeci de percheziţii în opt judeţe, fiind puse în aplicare mai multe mandate de aducere. În urma investigaţiilor, doi fraţi, Claudiu şi Brânduşa Nicoleta Ignat, şi Viorel Lungu, toţi din comuna Hudeşti, au fost arestaţi preventiv, dar au fost eliberaţi ulterior. Potrivit datelor aflate în dosar, cercetările au vizat mult mai multe persoane, printre care şi cinci cetăţeni străini, toţi fiind bănuiţi de constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, deţinerea fără drept a unui program informatic, a unei parole, cod de acces sau date informatice şi distribuire lor fără drept.

Date de acces la conturile bancare obţinute prin metoda phishing

Anchetatorii vorbeau la acea dată de 36 de suspecţi, care au acţionat împreună şi în mod coordonat, scopul lor fiind fraudarea clienţilor băncii Poste Italiane SPA, prin obţinerea în mod fraudulos a datelor de acces la conturile bancare online banking ale acestora prin metoda phishing, accesarea fără drept a conturilor şi efectuarea de transferuri frauduloase de fonduri prin intermediul sistemului internaţional de transfer de bani Western Union, scopul final fiind obţinerea de beneficii financiare substanţiale.

„Activitatea infracţională a grupului era structurată pe trei paliere infracţionale principale, respectiv obţinerea datelor de acces la conturi bancare, efectuarea transferurilor frauduloase de fonduri de pe acestea şi ridicarea sumelor de bani astfel transferate”, subliniau procurorii DIICOT. Astfel, o parte dintre suspecţi acţionau pe teritoriul Italiei pentru obţinerea datelor de acces la conturile bancare ale victimelor.  Odată ce obţineau datele, acestea erau puse la dispoziţia altor membri, care efectuau transferurile frauduloase din conturile victimelor în cele ale complicilor. Aceştia din urmă aveau sarcina să ridice aceste sume de bani din diferite locaţii ale agenţiilor Western Union de pe teritoriul României şi să le distribuie mai apoi membrilor grupării.

Atac plănuit pas cu pas

Atacul asupra băncii italiene ar fi început în decembrie 2011 când Claudiu Ignat, împreună cu un amic de-al său, Viorel Lungu, din Baranca-Hudeşti, un doljean şi doi băcăuani, au pus la punct întreaga reţea. Ajutaţi de un tânăr din Constanţa, care a spart baza informatică a băncii, aceştia au creat o pagină falsă de web şi le-au trimis mesaje prin e-mail clienţilor prin aşa numita metodă phishing, solicitându-le acestora completarea datelor personale. Cei care au făcut greşeala să le răspundă, s-au trezit fără bani în conturi.

O parte din sumele sustrase au ajuns la o serie de cunoştinţe ale celor trei botoşăneni, printre care Mădălina Ştefania N. de 22 de ani din Hudeşti, Lavinia Alexandra V. de 26 de ani, din Conceşti, Sebastian Dumitru F. de 26 de ani, din Ibăneşti, Daniela Mirabela D. de 23 de ani, din Darabani, dar şi Loredana I. o tânără care a participat la concursuri de miss.

„În cadrul grupului, Claudiu Ignat deţinea o poziţie centrală coordonând activităţile infracţionale desfăşurate de o parte din membrii grupului cu privire la obţinerea datelor de acces şi a datelor cardurilor bancare, racola persoanele către care erau efectuate transferurile şi stabilea modul de împărţire şi transmitere a sumelor de bani obţinute”, spun anchetatorii.

Pentru identificarea suspecţilor, anchetatorii au fost sprijiniţi de Serviciul Secret al Ambasadei Statelor Unite ale Americii de la Bucureşti, serviciile pentru operaţiuni speciale şi structurile de combatere a crimei organizate.

 

 

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
24.3 ° C
24.6 °
21.1 °
57 %
2.8kmh
8 %
joi
24 °
vin
27 °
sâm
32 °
Dum
31 °
lun
22 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Majoritatea sunt cam pierduți în Botoșani, dar unii se regăsesc. Pe alte meleaguri, probabil.

EDITORIAL

Percepția compatrioților noștri față de situația României zilelor noastre diferă mult de la individ la individ, dar cele mai mari abisuri între viziuni, concepții...

EPIGRAMA ZILEI

După ce-am cugetat adânc, Pot spune: Focul să vă arză, Că după voi, sunt ce mănânc, Adică ... varză!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...