sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăPrima PaginăBotoşaniul, la un pas de scenariul roşu

Botoşaniul, la un pas de scenariul roşu

♦ Rata de infectare a ajuns la nivelul municipiului Botoşani la 2,8 cazuri la mia de locuitori
♦ În ultimele 24 de ore alte 54 de persoane au fost diagnosticate cu infecţie cu SARS-Cov-2

Botoşaniul se apropie cu paşi repezi de depăşirea pragului de trei cazuri de îmbolnăvire la mia de locuitori. Depăşirea acestui indice aduce noi restricţii pentru botoşăneni. Astfel autorităţile pot decide introducerea obligativităţii purtării măştii de protecţie şi în spaţiile deschise, şcolile trec în scenariul roşu, care presupune cursuri exclusiv online, iar restaurante, sălile de jocuri, de spectacole şi cinematografele se închid.

Astfel de măsuri au fost luate şi la Dorohoi în momentul în care a fost depăşit pragul de trei cazuri de Covid la mia de locuitori.

Incidenţa de infectare la nivelul municipiului Botoşani este de 2,8, iar la nivelul municipiului Dorohoi este de 3,51.

La nivel naţional cinci judeţe şi capitala au un indice de infectare mai mare de trei la mia de locuitori. Ultimul judeţ intrat în scenariul roşu este Timiş, unde rata de infectare a ajuns la 3,02. Incidenţa cea mai mare din ţară, la nivel de judeţ, este în Alba – 3,75 la mie. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 90 de infectări noi. Urmează Bucureşti şi Cluj, cu rata de infectare 3,51. În capitală au fost 520 de cazuri noi de la ultimul bilanţ, în timp ce în Cluj sunt 199 de cazuri noi. În Harghita, unde rata de infectare este 3,33, au fost confirmate 32 de cazuri în ultimele 24 de ore.

Sălaj, judeţul care a intrat în weekend în scenariul roşu, are o incidenţă de 3,16, cu doar 4 cazuri noi confirmate de la ultimul bilanţ. Timişul, care a depăşit ieri incidenţa de 3 la mie, are cele mai multe cazuri noi după Bucureşti – 263.

Doar 14 judeţe din ţară au rămas în scenariul verde, cu indice sub 1,5. Cea mai scăzută rată de infectare este în Vrancea (0,79 la mia de locuitori), Buzău (0,87), Olt (0,93), Mehedinţi şi Tulcea (0,95) şi Argeş (0,96).

Peste 50 de cazuri noi în 24 de ore

Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), în ultimele 24 de ore, alţi 54 de botoşăneni au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus. De asemenea, în acest interval, s-a înregistrat încă un deces în rândul infectaţilor. Este vorba despre o femeie de 70 de ani, care suferea de diabet zaharat, hipertensiune arterială şi insuficienţă renală cronică.

Bilanţul persoanelor diagnosticate cu Covid19 s-a ridicat, ieri, la 2.711, dintre care 853 de cazuri sunt active. La nivelul judeţului incidenţa de infectare este de 1,62 per mia de locuitori.

De duminică, de la ora 10:00, până ieri la aceeaşi oră, au fost prelucrate, în unităţile sanitare din Botoşani, 200 de probe biologice recoltate unor persoane din judeţ în vederea depistării Covid-19. Dintre acestea, 49 au avut rezultat pozitiv, adică aproape un sfert dintre teste. Celelalte 12 cazuri depistate au fost confirmate în laboratoare din alte judeţe.

Până la această oră, în rândul botoşănenilor infectaţi cu noul coronavirus, s-au înregistrat 129 de decese. Bilanţul vindecaţilor este de 1729.

Încă trei şcoli trec în scenariul roşu

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, ieri, ca alte trei unităţi şcolare să se închidă pentru 14 zile. Este vorba despre Şcoala Specială „Sfântul Stelian” Botoşani, Şcoala Gimnazială Adăşeni şi Şcoala Gimnazială Nr. 1 Văculeşti care vor efectua cursurile online.

Şcoala Specială „Sfântul Stelian” a fost trecută în scenariul roşu după ce cinci copii din unitatea de învăţământ au fost depistaţi pozitiv. Cele două unităţi şcolare din judeţ au fost închise pentru 14 zile din cauza ratei mare de infectare din localităţile respective. La Adăşeni este un focar cu aproape 100 de bolnavi în centru de îngrijiri, rata de îmbolnăvire fiind de peste 8 la mie, iar la Văculeşti rata de îmbolnăvire este de 3,88 la mia de locuitori.

Rata de pozitivare a ajuns la 32,6% la nivel naţional

În ultimele 24 de ore, la nivel naţional, au fost 2.844 de cazuri noi de Covid19 din 8.709 teste efectuate. Rata de pozitivare ajunge astfel la 32,6%. De asemenea, alţi 79 de români au murit din cauza infecţie cu coronavirus, în timp ce la ATI sunt 823 de pacienţi Covid.

Până ieri, pe teritoriul României, au fost confirmate 212.492 de cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Dintre acestea 151.811 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

Până ieri, 6.470 de  persoane diagnosticate cu Covid19 au decedat. În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu Covid19 este de 10.726.

Până ieri, la nivel naţional, au fost prelucrate 3.064.698 de  teste. Dintre acestea, 8.709 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 6.229 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 2.480 la cerere.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.6 ° C
12.1 °
11.6 °
54 %
3.3kmh
44 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...