spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăPrima PaginăRestricţiile anticovid încep să dea roade la Botoşani

Restricţiile anticovid încep să dea roade la Botoşani

♦ Numărul cazurilor noi de coronavirus se plafonează uşor după câteva săptămâni de creştere accelerată
♦ Autorităţile susţin că acesta este efectul restricţiilor, dar spun că virusul poate fi imprevizibil

Virusul pare să bată în retragere în judeţ. Astfel, timp de două zile consecutiv, numărul botoşănenilor diagnosticaţi cu Covid19 a fost sub 100, iar incidenţa continuă să rămână sub şase la mie în Botoşani. După aproape două săptămâni în care numărul de infectări zilnice a ajuns şi la 135, în ultimele 48 de ore la nivelul judeţului au fost raportate 160 de cazuri în total. Deşi cifrele sunt enorme comparabil cu luna septembrie, spre exemplu, acum cadrele medicale speră să se fi ajuns la un platou, iar numărul să nu mai crească.

Mai mult, în perioada următoare, aşa cum „Monitorul” scria săptămâna trecută, foarte mulţi dintre cei care au fost diagnosticaţi cu Covid10 vor ieşi din statistici, deoarece, conform noilor norme ale Ministerului Sănătăţii, după 14 zile de la diagnosticare, pacientul este considerat vindecat. Astfel, dacă acum două săptămâni erau zile cu 110, 120, chiar 130 de cazuri, acum aceste câteva sute de bolnavi vor fi consideraţi vindecaţi. Iar un număr mai mic de noi bolnavi va însemna, automat, şi scăderea indicelui de infectare, care este aproape de 6 de o săptămână.

Nu ştiu dacă putem vorbi de o scădere”

„Nu putem decât să sperăm. Virusul acesta, după cum bine se vede, este foarte imprevizibil, iar evoluţia lui cu greu poate fi prezisă. Cu toate acestea, suntem la două săptămâni deja de la acele măsuri şi sperăm să fi ajuns la un platou. Nu ştiu dacă putem vorbi de o scădere, dar cel puţin să ajungem la un platou şi apoi să urmeze scăderea. Mulţi nu au fost de acord cu măsurile luate la finalul lui octombrie, dar aşa a fost şi în Dorohoi şi acum stagnează la 3 la mie sau chiar sub 3. Deci rezultatele se văd acolo, iar domnul primar chiar a recunoscut că lucrurile sunt mult mai bine acum”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.

Peste 3.000 de botoşăneni s-au vindecat

Datele făcute publice de Direcţia de Sănătate Publică Botoşani arată că rata de incidenţă în municipiul Botoşani, raportată la populaţie, este de 5,80 la mia de locuitori, în scădere faţă de sâmbătă, când incidenţa ajunsese la 5,92 la mia de locuitori.

În total, de la startul pandemiei, la Botoşani au fost înregistrate 4.621 de cazuri de Covid19. Dintre acestea 3.107 botoşăneni au reuşit să învingă boala, iar 176 au decedat. În prezent sunt active 1.338 de cazuri.

113 decese la nivel naţional

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat ieri 7.096 de cazuri noi de persoane infectate cu coronavirus după efectuarea a 23.166 de teste. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 1.814 persoane au fost reconfirmate. Până ieri, 15 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 360.281 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 243.832 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. Cea mai mare rată de infectare este înregistrată în Sibiu, Cluj, Timiş, Braşov şi Alba.

În ultimele 24 de ore au fost raportate şi 113 decese (77 bărbaţi şi 36 femei), ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, internaţi în spitalele din ţară.

În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu Covid-19 este de 12.996. Dintre acestea, 1.169 sunt internate la ATI. Cifra este în uşoară scădere faţă de ieri, când la ATI erau internate 1.172 de persoane.

Pe teritoriul României, 46.064 de persoane confirmate cu infecţie cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 13.161 de persoane se află în izolare instituţionalizată. De asemenea, 80.818 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată se află 23 de persoane.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15 ° C
15 °
10.5 °
59 %
3.6kmh
97 %
mar
14 °
mie
19 °
joi
17 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...