spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăPersonalul medical nu vrea să se vaccineze anticovid

Personalul medical nu vrea să se vaccineze anticovid

♦ Doar 15% dintre cadrele medicale botoşănene s-au înscris pe listele de vaccinări contra Covid
♦ Situaţia vine în condiţiile în care imunizarea prin vaccinare e văzută ca singura soluţie să ieşim din pandemie

Personalul medical din Botoşani este reticent la vaccinarea anticovid, asta deşi specialiştii spun că aceasta este o metodă prin care pandemia, care a schimbat faţa întregii planete, ar putea fi oprită. Săptămâna trecută Ministerul Sănătăţii a solicitat spitalelor să transmită o serie de tabele nominale cu personalul care este de acord să se vaccineze anticovid. Asta deoarece „la recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, organizarea programului de vaccinare anti-Covid19 se va desfăşura în etape, în funcţie de disponibilitatea unuia sau mai multor vaccinuri”.

În adresa trimisă de la centru se menţiona că vaccinarea nu este obligatorie, campania fiind una voluntară. În acest context, tabelele au fost trimise la Bucureşti aproape goale. Asta pentru că aproape nimeni nu doreşte să se imunizeze împotriva bolii care a făcut atât de multe victime, chiar şi în rândul angajaţilor din sănătate.

Pe liste s-au trecut aproape 10-15% din totalul personalului medical din spitale sau serviciul de ambulanţă. Există chiar secţii întregi unde nici măcar un angajat nu s-a trecut pe listă.

Deşi informările de la minister au venit şi cu descrieri a modalităţilor de creare şi studii a tuturor vaccinurilor, majoritatea personalului medical invocă lipsa informării legată de aceste vaccinuri, pentru refuzul lor.

„Atâta timp cât nu s-au publicat încă studiile pe care se bazează aceste vaccinuri şi rezultatele prezentate, mi se pare aşa, un pic heirupist totul. Să ne vaccinăm, dar cu ce? Nu prea ni se dau datele vaccinului. Cred că întâi trebuia să se prezinte mai bine acest vaccin, după care să se facă aceste tabele”, a spus un asistent din cadrul Spitalului Judeţean.

Alţii, chiar glumind, spun că preferă să moară din cauza Covid decât din cauza vaccinului.

„Mă întreb ce mesaj vor da populaţiei aceste refuzuri”

Acest refuz în masă i-a contrariat, însă, pe cei care sunt de acord cu vaccinarea. „Mă întreb ce mesaj vor da populaţiei aceste refuzuri în masă din partea personalului medical. Omul de rând vede acest fapt tocmai ca pe o întărire a suspiciunilor şi neîncrederii în acest vaccin”, a spus un medic de familie botoşănean.

O altă cauză pentru listele aproape goale ar putea fi şi perioada foarte scurtă în care au trebuit completate aceste tabele. Practic, toate unităţile sanitare au avut la dispoziţie doar trei-patru zile pentru completarea tabelelor.

Chiar dacă aceste tabele au fost emise cu caracter orientativ, angajaţii erau siguri că vor primi un vaccin în momentul în care acesta era adus în ţară. Prin refuzul de a se trece pe aceste liste, practic, cei din cadrul unităţilor sanitare refuză complet vaccinarea.

Această situaţie vine în contextul în care personalul medical este primul care va beneficia de vaccin, populaţia generală urmând a avea acces la acesta abia mult mai târziu.

Vaccin bazat pe ARN

În prezent există mai multe companii care au anunţat că sunt aproape de a avea un vaccin. Un dintre acestea este Pfizer şi partenerul său german BioNTech, care a anunţat că vaccinul său este eficient la 90% şi se bazează pe o nouă tehnologie numită ARN mesager, potrivit AFP.

Astfel, şiruri de instrucţiuni genetice numite ARN mesager sunt injectate în organism, adică molecula care spune celulelor noastre ce trebuie să facă. Fiecare celulă este o mini-fabrică de proteine, conform instrucţiunilor genetice conţinute în nucleul său. ARN mesager al vaccinului este introdus şi preia controlul asupra acestei maşini pentru a produce un antigen specific al coronavirusului: „spinul” coronavirusului, vârful său atât de recunoscut, care se află la suprafaţa sa şi îi permite să se ataşeze la celulele umane pentru a le pătrunde.

Acest vârf, inofensiv în sine, va fi apoi detectat de sistemul imunitar care va produce anticorpi, iar aceşti anticorpi vor rămâne în gardă, sperăm, pentru o lungă perioadă de timp.

Dezavantajul acestui vaccin este că trebuie depozitat la temperaturi foarte scăzute. „Din momentul producerii până la vaccinare, vaccinul rezistă doar 17 zile. El trebuie ţinut la -80°C şi în ambalajul cu gheaţă carbonică e păstrat doar 10 zile, iar în 7 zile trebuie administrat”, a precizat medicul Alexandrul Rafila, reprezentantul României la OMS.

Vaccin cu o eficienţă de 95% anunţat de compania americană Moderna

Ieri compania americană Moderna a publicat o serie de date potrivit cărora va face demersurile pentru a obţine aprobarea utilizării unui nou vaccin anti-Covid care are o eficacitate de aproape 95%.

Testele au fost efectuate pe un eşantion de 30.000 de persoane din SUA, jumătate dintre participanţi primind două doze de vaccin, la distanţă de 4 săptămâni.

În urma testării, compania spune că vaccinul s-a dovedit a oferi o protecţie de 94,5%. Datele mai arată că au existat 11 cazuri grave de Covid, dar niciunul nu s-a înregistrat în rândul oamenilor care fuseseră imunizaţi.

Diferenţele faţă de vaccinul Pfizer

Ambele folosesc aceeaşi abordare: injectarea unei părţi a codului genetic al virusului pentru a provoca o reacţie imună. Datele din această etapă arată că cele două vaccinuri-candidat sunt extrem de asemănătoare: Pfizer asigură o protecţie în jur de 90%, Moderna de aproape 95%.

Totuşi, cifrele finale ar putea să fie modificate, având în vedere că procedura de testare este încă în derulare.

Vaccinul Moderna pare însă a fi mult mai uşor de depozitat, la o temperatură de doar -20 de grade pentru o perioadă de maxim şase luni şi poate fi ţinut într-un frigider standard pentru cel mult o lună.

Asta în condiţiile în care vaccinul Pfizer trebuie păstrat la o temperatură de -75 de grade şi poate fi ţinut în frigider doar 5 zile.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...