spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăPrima PaginăRecord sumbru înregistrat în judeţ

Record sumbru înregistrat în judeţ

♦ La finele săptămânii trecute Botoşaniul a trecut noi praguri negative la numărul total de cazuri şi la cel al deceselor
♦ O secţie din cadrul Spitalului Judeţean a devenit focar Covid după ce şapte cadre medicale au fost confirmate cu SARS-CoV-2

Botoşaniul a depăşit, din păcate, noi praguri negative în privinţa pandemiei de Covid19. Astfel, în cinci zile au fost înregistrate 17 decese provocate de infectarea cu SARS-CoV-2, iar în ultimele zece zile nu mai puţin de 35 de botoşăneni au pierdut lupta cu boala. Calculele arată că, în ultimele două săptămâni, au murit şapte botoşăneni la fiecare două zile din cauza îmbolnăvirii de Covid19. Aceasta este cea mai mare rată de decese provocate de Covid la nivelul judeţului de la debutul pandemiei.

În acest weekend s-a depăşit şi pragul de 5.000 de cazuri de Covid19, ieri totalul ajungând la 5.241, iar numărul deceselor a trecut de 200. În timpul celor trei zile de weekend, autorităţile sanitare au raportat 278 de noi cazuri de infectări. În acelaşi interval de timp au fost declaraţi vindecaţi 220 de botoşăneni.

În ultimele 24 de ore, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică, au fost depistate 92 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, la nivelul judeţului. Numărul cazurilor active a ajuns, astfel, la 1.344.

La nivel judeţean rata de infectare este de 2,53 per mia de locuitori, în scădere, la fel cum este şi la nivelul municipiului, unde incidenţa a ajuns la 5,49.

Secţie a spitalului devenită focar de Covid19

O secţie din cadrul celui mai important spital din judeţ a devenit focar de Covid19. În urmă cu o săptămână, unul dintre medici a fost confirmat pozitiv, iar în acest weekend nu mai puţin de şase cadre din secţie au fost confirmate cu SARS-CoV-2. Este vorba despre doi asistenţi şi patru infirmieri din cadrul secţiei de Chirurgie Plastică, secţia fiind declarată focar Covid.

În această situaţie epidemiologul spitalului a demarat o anchetă şi urmează a fi luată o decizie.

Cel mai mare spital din judeţ este, însă, tot mai afectat de noul coronavirus. Astfel, în acest weekend, în afară de cazurile de pe secţia de Chirurgie Plastică, au mai fost depistaţi pozitiv trei medici, un asistent şi un registrator. Este vorba despre doi medici de la Unitatea de Primiri Urgenţe, unul de la unitatea centrală şi unul din cadrul Secţiei de Pediatrie, dar şi un medic anestezist din cadrul secţiei ATI. De asemenea un asistent din cadrul blocului operator, care a intrat în operaţii, a fost şi el depistat cu Covid, dar şi un registrator de la Urgenţe Pediatrie.

Patru angajaţi a Spitalului Judeţean şi-au pierdut viaţa

De la debutul pandemiei până în prezent 342 de angajaţi de la Spitalul Judeţean s-au infectat cu SARS-CoV-2, dintre care 286 s-au vindecat, iar patru şi-au pierdut viaţa. Este vorba de 47 de medici, dintre care 40 s-au vindecat, iar unul a murit, 174 de asistenţi dintre care 155 de vindecaţi şi 3 morţi, 71 de infirmieri (61 vindecaţi), 14 îngrijitori (11 vindecaţi),  5 brancardieri (5 vindecaţi) şi 31 de persoane din rândul personalului auxiliar dintre care 16 s-au vindecat.

La Spitalul din Dorohoi s-au îmbolnăvit 100 de cadre dintre care 97 s-au vindecat. La Spitalul de Recuperare au fost înregistrate 10 cazuri de Covid19 în rândul angajaţilor, la TBC 8, la Ambulanţă 9, iar la Dializă 14. Din fericire toţi s-au vindecat.

Peste 5.000 de cazuri noi la nivel naţional

La nivel naţional, în ultimele 24 de ore au fost raportate alte 5.837 de cazuri de coronavirus, la un număr mai mic de teste, însă, respectiv 20.740. Bilanţul a ajuns la 418.645 de îmbolnăviri, a anunţat, ieri, Grupul de Comunicare Strategică. În ultima zi au murit alte 131 de persoane cu Covid-19, fiind depăşit pragul de 10.000 de decese de la debutul pandemiei, iar la terapie intensivă sunt internaţi 1.174 de pacienţi.

În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.492. Până ieri, la nivel naţional, au fost prelucrate 3.898.743 teste. Dintre acestea, 20.790 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.258 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 7.532 la cerere.

Pe teritoriul României, 47.525 de persoane confirmate cu infecţie cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 12.587 de persoane se află în izolare instituţionalizată. De asemenea, 74.922 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată se află 15 persoane.

De la debutul pandemiei, 295.148 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...