spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăPrima PaginăCasier iertat după ce a furat banii primăriei

Casier iertat după ce a furat banii primăriei

♦ Un fost casier al Primăriei Adăşeni a fost judecat pentru dispariţia a peste 40.000 de lei, dar a achitat totul şi a scăpat de puşcărie
♦ Bărbatul a recunoscut şi a regretat fapta, iar acum lucrează tot în primărie, ca referent

Zeci de mii de lei plătiţi de sătenii din comuna Adăşeni drept impozite şi taxe au luat căi nebănuite. Având banii pe mână, un casier din cadrul primăriei a crezut că poate să facă ce vrea cu ei, fără să dea socoteală. Doar că un control al Camerei de Conturi a scos la iveală toate matrapazlâcurile, iar bărbatul a fost trimis în judecată pentru delapidare. Găsit vinovat, el a fost condamnat la un an de închisoare, însă instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei. Asta pentru că între timp banii „evaporaţi” au fost restituiţi.

Acum în vârstă de 61 de ani, Niculai Aherghiligiţei s-a angajat la primărie din februarie 2006, timp în care a avut mai multe atribuţii de serviciu, printre care şi cea de casier. El primea banii de la oameni, întocmea chitanţele pentru taxele şi impozitele încasate pe care le consemna în registrul de casă şi pe care le depunea la două-trei zile în trezorerie pe baza unui borderou. Doar că uneori omitea să înregistreze sumele încasate. Asta pentru că o parte din bani erau folosiţi pentru cheltuieli materiale.

Sumele erau ridicate pe bază de dispoziţie de plată de angajaţii primăriei, care nu le mai justificau cu documente. Iar dacă la început casierul era verificat lunar de contabil, în perioada 2013-2015 aceste verificări nu s-au mai făcut. Aşa că Niculai Aherghiligiţei a început să „împrumute” sume mici din încasări, în interes propriu, pe care ulterior le punea la loc, cea mai mare sumă fiind de 500 lei.

Nereguli descoperite de Curtea de Conturi

Lucrurile au ieşit la iveală în 2015, când inspectorii Camerei de Conturi au realizat un audit financiar în cadrul Primăriei Adăşeni şi au găsit un noian de probleme. Atunci s-a descoperit că Niculai Aherghiligiţei nu poate justifica suma de 41.690,56 de lei. Au urmat tot felul de verificări, iar în 2017 casierul a fost pus sub urmărire penală.

Dosarul a ajuns în atenţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, iar la sfârşitul lui 2019 Niculai Aherghiligiţei a fost inculpat şi trimis în boxa acuzaţilor pentru delapidare. Pus în situaţia să explice ce s-a întâmplat cu banii, bărbatul a fost sincer şi a povestit cum au stat lucrurile.

Doar că a mai relatat un aspect interesant – „Şi alţi funcţionari din primărie au cerut pentru câteva zile sume din casierie, inclusiv primarul, iar unii le-au returnat, alţii nu”. Cum aceste „împrumuturi” nu au fost contabilizate undeva, totul a rămas la nivel de declaraţie.

Prejudiciul a fost restituit

Procesul, care s-a desfăşurat la Judecătoria Săveni, a fost unul scurt şi poate că s-ar fi încheiat mult mai repede dacă anul acesta nu era pandemia de coronavirus. Dar, din cauza restricţiilor, dosarul a fost suspendat vreme de aproape cinci luni.

Ce l-a salvat pe Niculai Aherghiligiţei a fost faptul că imediat după verificările Camerei de Conturi i s-au reţinut lunar din salariu câte 300 de lei. Ba mai mult, în timpul anchetei, Aherghiligiţei a mai restituit vreo 25.000 de lei. Aşa se face că în momentul în care a ajuns în faţa judecătorilor, bărbatul a recunoscut totul şi a regretat fapta. Cum debitul fusese acoperit integral, magistraţii l-au condamnat la închisoare cu suspendare, Niculai Aherghiligiţei fiind obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile.

În schimb, pentru a scăpa de puşcărie, fostul casier, devenit între timp referent, va trebui să respecte, timp de trei ani, mai multe măsuri stabilite de instanţă. Sentinţa a rămas definitivă întrucât nici fostul casier şi nici procurorii nu au formulat apel.

Nereguli şi în privinţa unor lucrări

Acel audit financiar al Curţii de Conturi a generat mai multe schimbări. Au fost refăcute registrele primăriei, iar toate sumele încasate au fost evidenţiate în acte. În schimb, controlul a scos la iveală şi o serie de lucrări efectuate de autorităţile locale fără documente justificative, situaţia acestora urmând să fie reglementată tot pe cale legală. Contactat de reporterii „Monitorul”, primarul comunei Adăşeni, Constantin Drăsleucă, nu a comentat situaţia, susţinând că nu poate oferi un punct de vedere în acel moment.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.7 ° C
12.7 °
9.3 °
66 %
0.5kmh
100 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...