spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăPSD câştigă alegerile la Botoşani (video)

PSD câştigă alegerile la Botoşani (video)

♦ PSD este câştigătorul alegerilor parlamentare de la Botoşani şi va trimite din nou cei mai mulţi deputaţi şi senatori în Parlamentul României
♦ Noul guvern se va forma însă cel mai probabil în jurul PNL şi USRPLUS, care vor trebui să negocieze pentru postul de premier

PSD a învins categoric PNL la Botoşani, la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Asta arată datele după ce autorităţile electorale au finalizat activitatea de numărare a voturilor din cele 427 de secții de votare existente în județul Botoșani.

Potrivit rezultatelor preliminare, la Camera Deputaților au fost 103.129 de voturi valabil exprimate, din care PSD a obținut un procent de 43,09%, PNL 19,3 %, AUR 14,46 %, USR-PLUS 7,66 % și Pro România 5,84 %.

La Senat au existat 103.569 de voturi valabil exprimate, din care PSD a obținut 43,87 %, PNL 20,04 %, AUR 14,38 %, USR – PLUS 7,7% și Pro România 5,66 %.

Cifrele arată că PSD a obținut aproape dublul voturilor față de PNL, cele două formațiuni politice fiind despărțite de un număr de aproximativ 20.000 de voturi, iar pe locul III în județ s-a plasat surpriza acestor alegeri parlamentare AUR, care deși a înființat filiala abia în vara acestui an, a reușit să se impună în fața USR PLUS, AUR plasându-se în multe localități chiar în fața PNL.

În mare, scorul electoral obținut de partide la nivel de județ reflectă situația înregistrată la alegerile locale din septembrie, de la alegerile pentru Consiliul Județean, acolo unde candidatul PSD, Doina Federovici, investită între timp în funcția de președinte CJ, l-a surclasat de Costel Șoptică, candidat din partea PNL.

Reţinere la sediul PSD Botoşani 

Aseară rezultatele exit-poll-urilor la alegerile parlamentare din 6 decembrie anunţau că PSD era pe primul loc la nivel naţional în preferinţele electoratului, cu un avantaj infim însă şi cu datele valabile pentru ora 19.30.

Anunţarea rezultatelor la exit-poll a fost primită cu rezervare de către liderii PSD Botoşani. Deşi s-a anunţat că PSD este pe primul loc la nivel naţional, singurul care şi-a manifestat zgomotos bucuria a fost consilierul municipal Marius Rogojinschi. În rest, au fost doar câteva aplauze. Dar bucuria acestuia a ieşit în evidenţă doar la rezultatele de la Camera Deputaţilor, cele de la Senat fiind primite cu rezervarea de rigoare.

„Suntem optimişti că avem un rezultat bun la nivelul judeţului”

Doina Federovici, liderul PSD, le-a mulţumit tuturor botoşănenilor care s-au prezentat la vot. „A fost o campanie electorală dificilă, o campanie electorală în care nu am avut posibilitatea să ne întâlnim cu toţi botoşănenii, să le explicăm de ce guvernul liberal trebuie să plece acasă, o campanie în plină pandemie. Sper ca după ziua de astăzi, la nivelul judeţului Botoşani şi la nivelul ţării să nu crească numărul îmbolnăvirilor de Covid, pentru că, aşa cum am spus-o şi până acum, aşa o să spunem şi în continuare, sănătatea botoşănenilor este pe primul loc”, a spus Doina Federovici.

Aceasta a adăugat că reprezentanţii PSD, alături de membrii birourilor din secţiile de votare încep numărătoarea voturilor, iar la sediul PSD se va face numărătoarea

paralelă clasică, aşa cum s-a făcut de fiecare dată. „Suntem optimişti că avem un rezultat bun la nivelul judeţului Botoşani pentru că mesajele care ne-au fost transmise de botoşăneni în toată această perioadă induc ideea că suntem pe primul loc la nivel de judeţ şi aşa şi preferăm să fim, să avem un număr corespunzător de parlamentari care să se bată în adevăratul sens al cuvântului pentru proiectele de dezvoltare ale judeţului Botoşani şi implicit ale fiecărui primar de pe raza judeţului”, a mai spus Doina Federovici.

Preşedintele executiv al PSD Botoşani, Marius Budăi, a apreciat că nu au fost alegeri libere. „Suntem la sfârșitul unei campanii electorale atipice, suntem în postura în care România, din punctul meu de vedere și îmi asum ce spun, repet, îmi asum ce spun, în România astăzi nu am avut alegeri libere. Datorită prezenţei scăzute și datorită restricţiilor de sănătate din România și din orice altă ţară de pe globul pământesc, nu am putut să avem o prezenţă simţită în teritoriu, nu am putut să avem întâlniri cu toţi cetăţenii, pentru că dacă noi am fi putut să le explicăm cetăţenilor din judeţul Botoșani adevărata valoare a lucrurilor din România de azi, lipsa măsurilor de intervenţie a statului în economie și lipsa intervenţiei statului în stăpânirea acestei boli extrem de periculoase pentru noi toţi”, a spus Marius Budăi.

Acesta a adăugat că, „opacitatea Guvernului în a gestiona pandemia a speriat alegătorii și a făcut ca prezenţa la vot să fie extrem de scăzută”.

„Sunt convins că botoşănenii astăzi au taxat partidul care s-a aflat la guvernare pentru că, iată, astăzi (n.r., ieri) s-au deschis şcolile. Nu trebuiau să deschidă astăzi (n.r., ieri) şcolile, trebuiau să deschidă cu mult timp înainte. Ieri (n.r., sâmbătă) s-au deschis pieţele, cu alte cuvinte, când e vorba de alegeri, se pot rezolva toate problemele, se găsesc soluţii, dar aceste lucruri au fost cerute de români cu mult timp în urmă. Şi cred că au forţat  aceste alegeri, le-au pus în pandemie şi astăzi s-au văzut şi cu prezenţa scăzută pe care am avut-o la vot, care nu ştiu dacă aruncă o anatemă asupra legitimităţii viitorului parlament, dar aici în Botoşani sunt convins că diferenţa din exit-poll-uri va fi mult mai mare şi PSD va primi un vot de încredere pentru că am venit cu cei mai buni candidaţi, cu cei mai buni colegi pe care i-am avut şi în mandatul trecut. Am venit cu o ofertă care va fi apreciată şi a fost apreciată, sunt convins, în întreg judeţul şi diferenţa va fi mult mai mare. Le mulţumesc şi eu botoşănenilor care au făcut un efort şi venit la vot, ţinând cont de condiţiile vitrege pe care le-am avut şi de toată situaţia din judeţ şi nu numai”, a declarat Cosmin Andrei, preşedintele organizaţiei municipale a PSD.

Atmosferă apăsătoare la sediul PNL

Atmosferă apăsătoare la sediul PNL Botoşani, duminică seară, după încheierea votului la alegerile parlamentare. Dacă la „localele” din această toamnă liberalii jubilau de fericire, pozând în mari câştigători ai alegerilor, de această dată liderii de partid au fost mult mai rezervaţi în declaraţii afirmând că se vor pronunţa după ce vor afla rezultatul votului.

„Aţi văzut cât este de greu cu judeţul Botoşani. Eu prefer să fim rezervaţi până mâine (n.r. astăzi)”, a declarat Cristian Roman, candidat la parlamentare.

Acelaşi discurs echilibrat l-a avut şi preşedintele organizaţiei municipale a PNL Botoşani, Viorel Iliuţă. „Întâi numărăm, socotim şi după aceea tragem concluzii…”, a spus Iliuţă.

Mai optimist, însă, a fost liderul PNL, Costel Şoptică. La fel ca şi la precedentele alegeri când se vedea preşedintele Consiliului Judeţean, acesta s-a arătat încrezător în victorie. „Vom fi la Guvernare…În ce sens să fii rezervat? Sigur facem patru parlamentari”, a declarat Şoptică.

Liderul PNL a taxat-o, în schimb, pe Doina Federovici, liderul PSD Botoşani pentru felul în care politicianul a ales să meargă la vot. „Ipocrizia de astăzi (n.r. duminică) a doamnei Federovici, care a ales să meargă cu doi tineri de 18 ani la alegeri, depăşeşte orice limită. Poţi să mergi cu un coleg de partid, cu familia…”, a conchis  Şoptică.

USR speră la redistribuiri

Membrii organizaţiei USR Botoşani erau ieri seară destul de rezervaţi în privinţa votului, însă sperau să obţină măcar un mandat de parlamentar. Nu unul direct şi „plin”, ci la redistribuiri. „Sincer, ne aşteptam la nişte rezultate atipice, de aceea preferăm să vedem rezultatele finale. Pentru partidele mici este ciudat pentru că nu se ştie dacă vor intra sau nu (n.r. – în structura noului parlament). De aceea, nici nu ştiu dacă trebuie să ne bucurăm sau nu”, a spus Andrei Drancă, preşedintele organizaţiei USR Botoşani.

Potrivit acestuia, situaţia putea fi mai bună dacă prezenţa la vot în judeţ ar fi fost mai mare, cu atât mai mult cu cât rezultatele obţinute la Botoşani au fost de fiecare dată sub media naţională. În aceste condiţii, speranţele USR-PLUS se leagă mai mult de raportul dintre voturile din rural şi urban. Asta pentru că, la alegerile locale a existat un raport de 2 la 1, iar acest lucru s-a văzut în numărul mic de mandate pe care le-a obţinut alianţa.

„Acum s-a păstrat un raport de 1,5, iar cât de cât s-a mai echilibrat votul”, a explicat Andrei Drancă. Cât priveşte speranţele la un mandat, acesta este foarte rezervat. „Nu ne aşteptăm să obţinem un mandat plin, dar la redistribuiri există şanse”, crede Andrei Drancă.

În schimb, cei din partid sunt şi mai sceptici pentru că, din păcate, la redistribuiri se ţine cont şi de listele de candidaţi depuse, ori la Senat alianţa nu a putut prezenta liste complete. „La Botoşani s-a votat anevoios, aproape de media naţională, dar am dorit să fie mai mare. Speranţe avem, măcar la un parlamentar, la Camera Deputaţilor sau la Senat, să putem avea şi noi o voce. Din păcate, tinerii nu au ieşit nici acum la vot. Este un lucru care ne doare. Ne-am dori ca pe viitor generaţiile să fie mai responsabile şi să iasă la vot, nu doar cei cu vârste de la 45 +”, a declarat Tudor Sârbu, cel care a deschis lista de candidaţi a USR Botoşani pentru Senat.

Atitudinea rezervată a celor de la USR a fost şi din cauza faptului că softul pentru numărătoarea paralelă nu a funcţionat la nivel naţional.

În cazul redistribuirii de la USR ar urma să prindă un loc la Senat Tudor Sârbu locul I pe listă, iar la Camera Deputaţilor Andrei Drancă locul I pe listă.

– Redacţia

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
8 ° C
11.6 °
7.8 °
91 %
0.6kmh
14 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...