vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăCea mai grea lună de la debutul pandemiei

Cea mai grea lună de la debutul pandemiei

♦ Perioada de pe 15 noiembrie până la mijlocul acestei luni a adus o explozie a numărului de noi cazuri Covid, dar şi o creştere a deceselor 
♦ Faţă de perioada iulie-august, când au fost 144 de cazuri, în noiembrie-decembrie au fost de 17 ori mai multe

Botoşaniul a trecut prin cele mai grele 30 de zile din pandemie. Asta deoarece perioada 15 noiembrie – 14 decembrie 2020 a însemnat şi cea mai sumbră perioadă de la începutul pandemiei de Covid19. În acest interval au fost înregistrate cele mai multe decese şi o treime dintre cazurile de covid din martie şi până acum.

În perioada 15 noiembrie – 14 decembrie , în judeţ s-au înregistrat 2.527 de cazuri de Covid-19, adică mai bine de o treime dintre cele 7.096 de cazuri înregistrate de la începutul pandemiei şi până pe 14 decembrie. Faţă de perioada iulie-august, când au fost 144 de cazuri, în noiembrie-decembrie au fost de 17 ori mai multe.

Această situaţie se vede şi în clasamentul naţional al numărului de noi cazuri de Covid-19. Astfel, dacă  la începutul toamnei judeţul Botoşani era unul oarecum lipsit de griji, fiind plasat în ultimul sfert al clasamentului, oscilând în jurul poziţiei a 30-a, atât ca număr brut de cazuri, cât şi ca rată de infectare, acum judeţul a urcat până pe poziţia a 26-a cu perspective de a atinge chiar locul 25 sau 24.

Dacă din martie şi până la jumătatea lunii noiembrie s-au înregistrat 4.550 de cazuri, în perioada octombrie-decembrie au fost raportate 5.075 de cazuri, ceea ce însemnă că în două luni s-au înregistrat cu 500 mai mulţi bolnavi de Covid19 decât în toate celelalte şase luni la un loc.

Dispersie accelerată în comunitate

În această perioadă ne confruntăm cu o dispersie accelerată a virusului în comunitate, cauzată de mai mulţi factori. Pe lângă începerea sezonului rece, care aduce cu el şi o slăbire a sistemului imunitar şi implicit o înmulţire a afecţiunilor respiratorii, în a doua jumătate a lunii noiembrie s-a insistat cu campania electorală pentru parlamentare, care, din experienţa de la locale, este un bun vector de transmitere a virusului.

Restricţiile impuse în Botoşani odată cu intrarea municipiului în scenariul roşu, purtarea obligatorie a măştii şi în spaţiile deschise şi închiderea şcolilor, apoi cele impuse de la nivel naţional de la începutul săptămânii trecute, au început, însă, în sfârşit, să arate semne mai bune. Astfel, dacă la început lui decembrie Botoşaniul era la câteva cazuri de carantina impusă de incidenţa de 6 cazuri la mia de locuitori, acum aceasta a scăzut la 4,19 şi continuă să scadă, semn că măsurile încep să dea roade.

„Cifrele încă fluctuează, dar avem o uşoară scădere în ultima perioadă. Asta ne dă speranţe că vom coborî sub indicele de 3 pe municipiu în curând. Judeţul este deja la 1,86, ceea ce este foarte bine. Important este ca lumea să înţeleagă importanţa acestor măsuri de protecţie şi să realizeze că numărul de îmbolnăviri scade atunci când ele sunt respectate”, a declarat medicul Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.

Dacă în lunile de vară vorbeam în medie de 20 de cazuri de covid zilnice, acum media a fost de 84,2 cazuri, de aproape 20 de ori mai multe decât în vârful perioadei de concedii, 15 iulie – 14 august, când se înregistrau, în medie, puţin peste patru cazuri noi pe zi.

Noiembrie este luna cu cele mai multe cazuri

Dacă ne raportăm lună pe lună, putem observa că noiembrie înregistrează cele mai multe cazuri. Astfel, până pe 17 noiembrie s-au depistat 1.617 noi cazuri, cu aproape 30 mai multe decât în întreaga lună octombrie, când au fost raportate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani 1.590 de cazuri.

Cele mai puţine cazuri au fost înregistrate în martie, 38, dar trebuie precizat că vorbim de luna în care „am importat” practic Covidul, adică primul caz a fost un bărbat carantinat după ce s-a întors din străinătate. El a fost depistat pozitiv la jumătatea lunii martie, iar după o perioadă scurtă de linişte au început să apară cazurile la persoanele care au intrat în contact cu Spitalul din Suceava şi cu focarul ce s-a dezvoltat în jurul sistemului sanitar botoşănean.

După o primăvară agitată, cu un lockdown total impus de la nivel naţional, când Botoşaniul ajunsese în Top 3 al judeţelor cu număr mare de cazuri, după Suceava şi Bucureşti, a urmat o vară liniştită, în care situaţia s-a îmbunătăţit radical, lunile de vară, iulie şi august, în ciuda concediilor, marcând un minim al noilor cazuri, cu 150 în iulie şi 165 în august.

Toamna a  marcat o recrudescenţă a bolii, ajungând acum la cifre ameţitoare.

A scăzut numărul copiilor infectaţi

Nu mai puţin de 87 de minori au fost diagnosticaţi cu covid în intervalul 15 noiembrie-14 decembrie acest interval de timp. Numărul este însă mai redus faţă de intervalul precedent, când au fost înregistrate 150 de cazuri, semn că închiderea şcolilor a avut un efect şi în acest sens. Toți copiii diagnosticați cu virusul Covid-19 și internați pe Secția de Pediatrie a Spitalului Județean, de la debutul pandemiei până în prezent, s-au vindecat. Niciun pacient nu este tratat, în acest moment, pe secția destinată minorilor infectați, a declarat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al unității sanitare.

Niciunul dintre copii nu a ajuns în stare critică din pricina infecției.

Mai puţine teste efectuate

Analiza datelor statistice ale ultimei luni arată în acest fel şi datorită unui număr mare de teste. Astfel, în cele 30 de zile au fost făcute 10.701 teste. Dintre acestea au fost testate 6.863 persoane unice. Aceste două statistici sunt puţin mai mici decât perioada precedentă, însă numărul de cazuri este mai mare, ceea ce arată şi faptul că la spital au ajuns mai mulţi botoşăneni cu simptome, faţă de perioada precedentă.

Zilele cele mai negre ale celei de a opta lună a stării de alertă au fost: 27 noiembrie, când s-a înregistrat şi recordul de infectări în judeţ – 185 de cazuri, adică la fel de multe ca în perioada iunie-iulie, 23 şi 24 noiembrie cu 151 de cazuri şi 145 de cazuri. În doar patru zile numărul de cazuri a fost mai mic decât 50. Vorbim de datele de 28 şi 29 noiembrie cu 48 şi 43 de cazuri şi 5 şi 12 decembrie cu 34 şi 33 de cazuri.

Numărul deceselor a crescut

Un alt aspect negativ al evoluţiei pandemiei de Covid în ultima lună a stării de alertă îl reprezintă creşterea numărului deceselor. Astfel, dacă cu o lună în urmă s-a stabilit un record sumbru de 60 de decese, în ultima lună au fost consemnate 62 astfel de cazuri.

Însumate, cele două perioade, de pe 15 octombrie până pe 14 decembrie, adună aproape jumătate din cele 284 de decese de la începutul pandemiei.

33 dintre decesele înregistrate în ultima lună au fost la femei şi 29 la bărbaţi, în condiţiile în care şi raportul noilor bolnavi de Covid-19 a fost net în favoarea femeilor, 1.397 la 1.130.

Majoritatea deceselor, 53, au survenit la persoane cu vârste de peste 60 de ani. Cele mai multe, 22, au fost la categoria de vârstă 70-79 de ani, în timp ce 17 aveau între 60 şi 69 şi 12 între 80 şi 89 de ani. În perioada analizată s-au înregistrat şi două decese la persoane cu vârste cuprinse între 90 şi 99 de ani.

De asemenea, virusul a fost fatal şi pentru nouă botoşăneni din categoria de vârstă 40-59 de ani.

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...