spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăRevelion petrecut în case

Revelion petrecut în case

♦ Restricţiile impuse de autorităţi din cauza pandemiei de coronavirus au anulat petrecerile de revelion organizate în stradă
♦ Botoşănenii trebuie să respecte în continuare toate regulile impuse de situaţia epidemiologică

Revelion fără distracție pe străzi, la miezul nopții. Este anunțul făcut de autorități, care au precizat că restricțiile de circulație rămân în vigoare și în noaptea dintre ani. Prin urmare, nici Primăria municipiului Botoșani și nici celelalte autorități locale din județ nu vor mai organiza binecunoscutele concerte în aer liber cu focuri de artificii și sticle de șampanie, și nici paradele de datini și obiceiuri. Totodată, petrecerile cu număr mare de invitați sunt interzise.

Oamenii sunt sfătuiți să celebreze trecerea în noul an în cadrul familiei. „Este sfatul oferit tuturor botoșănenilor – să petreacă în familie, într-un cerc cât mai restrâns. Este spre binele tuturor. Din cauza pandemiei, anul 2020 a fost unul foarte greu pentru toți, pentru întreaga comunitate, dar trebuie să rămânem optimiști. Poate de aceea ar trebui să petrecem acest revelion în familie, să rămânem aproape de cei dragi”, a spus comisarul șef Viorel Șerbănoiu, șeful Inspectoratului de Poliție Județean.

Circulație interzisă în noaptea dintre ani

Sfatul nu este întâmplător pentru că, din cauza stării de alertă, restricțiile de circulație vor rămâne în vigoare și în noaptea de Revelion. Obișnuiți să iasă din casă și să se distreze sub ploaia de artificii, botoșănenii trebuie să știe după ora 23 nu mai au voie să circule pe străzi fără un motiv întemeiat. Dacă o vor face, va fi pe riscul lor pentru că polițiștii vor fi în alertă și vor face controale pe străzi și în noaptea dintre ani. Iar cei surprinși la plimbare riscă să se aleagă cu amenzi, sancțiunile prevăzute fiind amenzi între 500 și 2.500 de lei.

Practic, vor avea voie să circule după ora 23 numai cei care merg sau vin de la serviciu, cei aflați în tranzit din cauza orarului curselor mijloacelor de transport în comun, ori cei care au grijă de persoane aflate în suferință, cei care trebuie să meargă la spital sau au avut un deces în familie. Dar și aceștia vor trebui să aibă asupra lor documentele prin care pot dovedi acest lucru, adică fie adeverința de la angajator care dovedește programul de lucru, fie biletul de tren ori de autocar, ori declarația pe propria răspundere cu documentele medicale ce atestă îngrijirea unei persoane.

Maxim șase urători

Cei care vor dori să meargă cu uratul sau cu plugușorul, ori sorcova, tradiții moștenite din străbuni în acest colț de țară – o vor putea face, dar tot numai în familie și tot numai până la ora 23. Iar numărul celor din grup nu va avea voie să depășească șase persoane. Așa este prevăzut în hotărârea de guvern prin care s-a prelungit starea de alertă, iar forțele de ordine nu vor face rabat.

La fel s-a întâmplat și de Crăciun, iar regula nu a fost schimbată. În plus, atunci când vor fi în locuri publice, în spații închise sau deschise, adică inclusiv pe străzi, cei care vor dori să-și viziteze rudele vor trebui să poarte măștile de protecție, care să le acopere nasul și gura.

Petreceri interzise

Restricțiile vor afecta inclusiv petrecerile obișnuite în noaptea de Revelion. Asta pentru că, potrivit hotărârii de guvern prin care a fost prelungită starea de alertă, reuniunile cu prilejul unor sărbători, aniversări, petrecerile în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private sunt interzise.

Prin urmare, chiar dacă botoșănenii vor merge să-și felicite rudele, nu vor putea rămâne să petreacă împreună, în număr mare, așa cum o făceau în trecut.

Practic, autoritățile recomandă ca la masa de Revelion să participe doar persoanele care locuiesc în aceeași casă. De Crăciun, unii au încercat să fenteze restricțiile plecând în diverse localități în țară, cazându-se la hoteluri, unde au încercat să organizeze petreceri private. Doar că au fost situații în care hotelierii au anunțat poliția, iar petrecăreții au fost amendați.

La fel există riscul și în noaptea dintre ani. Singurii care pot „scăpa” de restricții sunt cei care au închiriat cabane în locuri mai izolate și sunt doar între ei, în familie sau între prieteni, întrucât în lipsa vecinilor petrecerea nu ar putea fi sesizată de nimeni. Asta dacă nu cumva numărul mare de mașini ar da de bănuit cuiva. Cert este că petrecerile nu vor avea loc nici la restaurante. Asta pentru că toate unitățile trebuie să fie închise la ora 21. Măsura a fost luată  în luna noiembrie, iar restricțiile nu au fost ridicate.

Prin urmare, singura distracție din noaptea de Revelion ar putea fi masa din familie și eventual o ieșirea în curtea casei sau în balconul apartamentului pentru a admira focul de artificii de la ora 24. Asta dacă există în zonă vreun întreprinzător privat care a angajat o societate de profil pentru așa ceva.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...