vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăȘefa DSP, primul botoșănean vaccinat împotriva Covid-19

Șefa DSP, primul botoșănean vaccinat împotriva Covid-19

♦ Campania de vaccinare împotriva Covid19 va începe la Botoşani luni
♦ Dozele de vaccin ce revin Botoşaniului au ajuns deja la Iaşi şi au fost stocate la Spitalul Clinic Militar de Urgență "Iacob Czihac"

Cadrele medicale botoşănene sunt pregătite pentru prima serie de vaccinare împotriva Covid19. Prima tranșă de vaccin anti-COVID va ajunge în Botoșani pe 3 ianuarie 2021, iar vaccinarea efectivă începe pe 4 ianuarie.

Medicul Monica Adăscăliței, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP), a explicat că vaccinarea se va efectua, în prima etapă, în două centre organizate la parterul Ambulatoriului Spitalului Județean, în zona cabinetului de ortopedie, iar un al doilea centru va fi la Spitalul Municipal din Dorohoi.

De altfel, şeful DSP va fi şi primul cadru medical botoşănean care se va vaccina. „Eu voi fi prima care se va vaccina. Și nu pentru reclamă, ci pentru că chiar cred în acest vaccin”, a spus medicul Monica Adăscăliţei.

Potrivit celor mai recente sondaje realizate în rândul personalului Spitalului Județean, aproape un sfert dintre angajaţi sunt dornici să se vaccineze în momentul de faţă. Prioritate vor avea cadrele medicale din secţiile de Boli Infecţioase, Terapie Intensivă, Urgenţe, Pneumologie şi secţiile care tratează bolnavi de Covid-19.

„În zilele următoare acest tabel va avea mai multe nume”

La Urgenţe, spre exemplu, doar 30 dintre cei 160 de angajaţi vor să se vaccineze. La Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA), procentul este mai mare, 60 dintre cei 200 de angajaţi dorind să se vaccineze. „Din momentul alcătuirii tabelelor s-au înscris deja 60 de doritori. Cu siguranţă, în zilele următoare acest tabel va avea mai multe nume. Personalul are o educaţie medicală şi este conştient de riscurile la care se expune şi de efectele acestui virus”, a spus medicul primar Liliana Mateciuc, managerul SJA Botoşani.

Peste 20.000 de doze de vaccin au ajuns la Iaşi

De altfel, în cursul zilei de miercuri, dozele de vaccin necesare pentru Botoşani au ajuns la Iaşi, acolo unde vor fi păstrate la temperatura de -80°C. Recepționarea vaccinului împotriva COVID-19 s-a făcut la Spitalul Clinic Militar de Urgență „Iacob Czihac” Iași, unde au ajuns 25.350 de doze de vaccin anti COVID-19, necesare pentru imunizarea unui număr de 12.675 de persoane.

Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Iacob Czihac” Iași a fost desemnat Centru regional de depozitare, dozele de vaccin fiind stocate în condiții optime, la o temperatura de -80°C, în congelatoare speciale, urmând a fi distribuite către Direcțiile de Sănătate Publică din județele Moldovei, conform strategiei naționale de vaccinare.

Programările pentru vaccin se pot face şi online

Personalul medical, care este primul vizat de campania de vaccinare, se poate programa telefonic, prin intermediul DSP, al şefilor de secţii din spitale, sau online, pe platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login. Cei care se programează în această primă etapă sunt doar cadrele medicale din spitale, cabinete mediale, farmacii sau laboratoare şi clinici private.

Potrivit directorului DSP, vor fi aduse în Botoșani câte doze vor fi cerute, însă este de preferat ca la primul lot de vaccinare să fie minim 975 de persoane înscrise pe liste.

Vaccinarea se va realiza pe bază de programare, a stabilit Comitetul de coordonare, pentru a asigura un flux organizat al beneficiarilor și pentru o mai bună monitorizare post-vaccinare. De asemenea, în acest mod va fi redus la minimum riscul de pierdere a dozelor de vaccin.

Vaccinarea propriu-zisă se va face la centrele de vaccinare înființate prin ordin al ministrului Sănătății, la propunerea direcțiilor de sănătate publică.

Vaccinul va fi administrat de personalul medical, cu aviz de liberă practică valabil, eliberat de către Colegiul Medicilor și/sau personal medico-sanitar care deține certificat valabil eliberat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR).

Fiecare centru de vaccinare va avea un medic coordonator și va fi organizat cu respectarea circuitului unidirecțional (flux unidirecțional, fără intersectare). Toate centrele de vaccinare (fixe sau mobile) vor fi deservite de echipe medicale alcătuite din medic și personal medical auxiliar.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
6.1 ° C
6.1 °
4.3 °
95 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
12 °
mar
8 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...