Reguli noi în gospodării

♦ De luna viitoare, cei care locuiesc la curte nu vor mai avea voie să dea foc frunzelor şi crengilor 
♦ Cei care adună resturi vegetale din propriile curţi trebuie să le depoziteze în containere pentru compost sau să le depună în spaţii speciale pentru a fi preluate

Noul an aduce și noi reglementări pentru săteni, unele aflate în stadiu de proiect, iar altele adoptate deja anul trecut în vară, în plină pandemie. Astfel, din februarie va intra în vigoare Legea Compostului adoptată în luna august și care reglementează situația deșeurilor vegetale din curțile oamenilor. Aparent, legea vizează administrația și firmele de salubritate, dar include sancțiuni drastice și pentru persoanele fizice. Potrivit legii, „autoritățile administrației publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociațiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din ușă în ușă a biodeșeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei <plătește pentru cât arunci> și să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural”.

Amenzi pentru arderea resturilor biodegradabile

Practic, crengile și frunzele adunate din livezi și grădini nu vor mai fi arse, ele trebuie adunate și depuse în containere separate, așa cum se colectează metalul, hârtia sau materialul plastic. Dar, pe lângă obligațiile pentru primării, Legea Compostului fixează obligații și sancțiuni pentru persoanele fizice, cu precădere pentru săteni.

„Este obligatorie colectarea separată a deșeurilor biodegradabile destinate compostării/digestiei anaerobe, inclusiv din ușă în ușă (…) Persoanele fizice și juridice care generează deșeuri biodegradabile au obligația să depună aceste deșeuri în spațiile indicate sau să le predea operatorilor autorizați pentru colectarea lor”, scrie în Lege.

Amenzile sunt de natură contravențională, vor fi aplicate de Garda de Mediu, și sunt cuprinse între 400 și 800 lei pentru persoanele fizice și pot ajunge până la 30.000 de lei pentru persoanele juridice.

Injecțiile la animale, făcute doar de veterinari

O altă măsură care a intrat în procesul legislativ are în vedere creșterea animalelor, inclusiv în zona gospodăriilor populației. A fost deja lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță care va interzice administrarea de tratamente în absența medicului veterinar. Altfel spus, sătenii nu vor mai putea administra medicamente animalelor din propria curte, indiferent dacă vorbim despre câini, pisici sau porci, capre, vite sau oi.

„Vorbim despre câteva completări ale prezentei legi, care sunt sub formă de draft în momentul actual. Propunerea oferă posibilitatea posesorilor de animale să administreze medicație animalelor, dar aceasta trebuie prescrisă de un veterinar de liberă practică și trebuie să poată fi administrată doar pe cale orală sau prin inhalații”, explică Mihai Țurcanu, șeful DSVSA Botoșani. Șefii Autorității Național Veterinare își motivează decizia prin încercarea de a reduce cazurile în care posesorii de animale administrează tratamente, multe dintre ele injectabile, fără consultarea în prealabil a unui medic.

 

Deja ai votat!