spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăBotoşăneni băgaţi în ceaţă de platforma pentru vaccin

Botoşăneni băgaţi în ceaţă de platforma pentru vaccin

♦ Mai mulţi botoşăneni care s-au vaccinat anti Covid au avut surpriza să descopere ca în sistem figurează cu primul vaccin drept „ratat”
♦ Reprezentanţii DSP spun, însă, că această problemă nu îi afectează pe cetăţeni, iar aceştia trebuie să se prezinte pentru administrarea celei de-a doua doze după 21 de zile

Câţiva botoşăneni au avut surpriza neplăcută, în aceste zile, să constate că nu mai sunt programaţi la rapel, adică la a doua doză de vaccin anti Covid, deşi au făcut-o pe prima. Motivul, oamenii apar pe platforma de vaccinare cu primul vaccin drept „ratat”, iar rapelul apare ca fiind „închis”, aşa cum ar fi logic. Nedumeriţi, aceştia au apelat la reprezentanţii centrului de vaccinare de la Colegiul „Gheorghe Asachi” sau la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) pentru explicaţii.

Cei de la centrul de vaccinare nu au putut să ofere o explicaţie pentru această situaţie, însă, reprezentanţii DSP spun că nu sunt niciun fel de probleme. „Cei care au fost vaccinaţi se prezintă peste 21 de zile pentru rapel, aşa cum au fost instruiţi după ce au primit primul vaccin. De altfel cu toţii au primit un certificat după vaccinare, în care este menţionată data. La 21 de zile se prezintă pentru rapel, pentru că dozele sunt programate pentru ei. De exemplu eu dacă m-am vaccinat pe data de 4, pe 25 a avut rapelul”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

Campanie tratată cu lejeritate de autorităţile centrale

Una dintre explicaţiile pentru problemele din sistem ar putea fi chiar lejeritatea cu care autorităţile centrale au tratat această campanie de vaccinare din start.

Potrivit Serviciului de Transmisiuni Speciale, entitatea care administrează softul pentru campania de vaccinare, citat de ziarul „Libertatea”, aceştia abia pe 7 decembrie au fost chemați la „discuții preliminare” pentru realizarea platformei de vaccinare, iar termenul de livrare a acesteia a fost devansat de două ori. Astfel, termenul iniţial de finalizare a platformei informatice a fost de 15 ianuarie 2021. Cu alte cuvinte reprezentanţii STS au avut la dispoziţie iniţial doar puţin mai mult de o lună pentru crearea unei platforme de utilizare naţională.

Termenul, deja scurt, a fost, însă, devansat pentru că primele doze de vaccin au venit mai repede decât se estima. Astfel, din 15 ianuarie s-a făcut 7 ianuarie, apoi 28 decembrie, când a început efectiv campania de vaccinare.

După alte 11 zile de la primele discuţii, cei de la STS au primit primele indicaţii privind categoriile de oameni care intră la vaccinare şi criteriile de securizare a informaţiilor. Practic, în nouă zile a fost nevoie de crearea unei platforme care să lucreze aproape la fel ca cea pe care se bazează sistemul naţional de votare. De aici şi erorile dese la logare, blocarea întregului sistem sau situaţii ca acestea, în care persoane vaccinate apar că au ratat vaccinarea şi le este anulat rapelul.

Încă din prima zi a celei de a doua etape de vaccinare sistemul de programare pentru vaccinare a dat erori. Acesta a fost nefuncţional timp de câteva ore, iar cadrele medicale din centrele de vaccin au fost nevoite să introducă datele manual.

În prezent înscrierile pentru vaccin sunt sistate.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...