Copil în stare gravă din cauza leacurilor băbeşti

♦ Tratamentele după ureche și leacurile băbești continuă să facă victime printre botoșăneni 
♦ Printre cei care au ajuns la spital se numără un băiat de un an şi trei luni, dar şi o femeie de 52 de ani

Un băiat de un an şi trei luni, dar şi o femeie de 52 de ani, au ajuns la spital săptămâna trecută după ce au suferit arsuri cu lichid fierbinte în propriile gospodării. Cu toate că rănile erau destul de grave, cei doi pacienți au ajuns la spital câteva zile mai târziu, starea lor fiind şi mai gravă, din cauza tratamentelor aplicate personal sau de către familie, la sfaturile altora.

Mai întâi la spital a ajuns copilul de un an şi trei luni. Micuţul a fost adus de mama lui, care a încercat, timp de două zile, să îl trateze acasă cu mai multe alifii. Acesta a suferit o arsură de gradul I-II la nivelul feţei, umărului drept şi a gâtului, după ce a fost stropit cu apă fierbinte din greşeală.

Ulterior, părinţii şi bunicii au încercat să îl trateze acasă, cu diverse alifii şi creme, însă leziunile provocate de lichid au început să se agraveze.

Caz similar la Flămânzi

Un caz asemănător a fost şi la Urgenţe, unde o femeie de 52 de ani, din Flămânzi, a ajuns cu arsuri suprainfectate. Femeia a scăpat o oală cu apă clocotită din mâini, iar lichidul a atins-o la nivelul antebrațului drept.

„Pacienta prezenta arsură prin lichid fierbinte de gradul III-IV, veche de două zile, neglijată, suprainfectată”, a precizat un asistent din cadrul UPU-SMURD. Cadrele medicale au internat-o pe secţia de chirurgie plastică, pentru a-i fi curăţată rana şi a fi supusă unui tratament pentru infecţia pe care a căpătat-o din cauza leacurilor băbeşti cu care a încercat să se trateze.

Cazurile nu sunt, din păcate, singulare. De multe ori pacienţii ajung la spital în stare foarte gravă după ce încearcă să se trateze singuri.

Bărbat în stare critică după ce şi-a introdus un furtun în penis

Unul dintre cazurile care i-a şocat în trecut pe medici a fost cel al unui bărbat de 43 de ani, din Copălău, care a ajuns în stare critică la spital, după ce a vrut să îşi rezolve singur o problemă intimă. Acesta nu mai urina de câteva zile şi, în loc să meargă la medic pentru tratament, el a decis să-şi introducă un furtun de la vin în penis, crezând că aşa se procedează şi în cazul celor care folosesc sonda. A început să sângereze puternic şi a solicitat sprijinul cadrelor medicale de la Ambulanţă.

La fel a păţit şi un bărbat de 41 de ani, care a încercat să îşi trateze o fractură cu miere de albine, iar după ce a fost înţepat de o albină în acel loc, a pus chişleac. „Pacientul s-a prezentat la Urgenţe, a fost internat şi operat, fiind cu stare septică”, a precizat atunci doctorul Tatiana Trofin, medicul şef al Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Medicii botoşăneni spun că numărul cazurilor de acest fel este destul de ridicat, iar, surprinzător, pacienţii care recurg la aşa-zisele leacuri „băbeşti”, nu se apropie deloc de vârsta a treia. „Se pare că educaţia sanitară le lipseşte celor mai tineri, nu celor în vârstă”, a concluzionat un medic specialist din cadrul UPU-SMURD.

 

 

 

Deja ai votat!