vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăDragoste de Allah descoperită în puşcărie

Dragoste de Allah descoperită în puşcărie

♦ Un puşcăriaş încarcerat la Botoşani a dat Penitenciarul în judecată pe motiv că nu i se asigură şase ore pe zi pentru rugăciuni.  
♦ Mai mulţi deţinuţi care s-au trezit musulmani peste noapte au obţinut regim de hrană special şi despăgubiri de mii de euro de la statul român

Un deținut din Penitenciarul Botoșani, care a renunțat la religia creștin ortodoxă și a trecut la cultul musulman, a cerut reprezentanților unității de detenție să fie oprite difuzoarele în intervalele orare 9-11, 14-16 și 18-20, pentru a putea să-și facă rugăciunile. Totodată, acesta a formulat mai multe cereri pentru a participa la întâlnirile cu reprezentanții cultului, cereri ce au fost respinse de administrația penitenciarului, dar și de judecătorul de supraveghere a privării de libertate. Prin urmare, deținutul s-a adresat instanței de judecată, dar fără succes.

În vârstă de 28 de ani, tânărul execută o pedeapsă de cinci ani și opt luni de detenție, iar la începutul anului trecut a decis să treacă la noua religie. Așa că a înștiințat conducerea unității de detenție, pentru a se face mențiunea și în dosarul personal. Doar că problemele au apărut când acesta a cerut să participe la ritualurile specifice musulmanilor.

Solicitarea lui a fost însă respinsă. Și asta nu pentru că legea privind exercitarea pedepselor nu permite acest lucru, ci pentru că în Botoșani nu au fost identificate organizații religioase de acest tip. În plus, potrivit legii, pentru a beneficia de servicii sau întruniri religioase organizate în penitenciar, pentru a primi vizite ale reprezentanților cultului respectiv, pentru a procura și deține publicații cu caracter religios și obiecte de cult, deținutul trebuia să mai facă dovada apartenenței la cultul respectiv cu un document emis de cultul religios prin care acesta să se confirme apartenența sau calitatea de membru.

Prin urmare, deținutul s-a adresat și instanței, însă cererea i-a fost respinsă ca „nefondată”.

Trecere la islam considerată un tertip

De multe ori, trecerea la islam este considerată a fi doar un tertip utilizat de deținuți în încercarea de a obține un alt tratament din partea administrației penitenciarelor și pentru a beneficia de un alt tip de hrană. Astfel, au existat mai multe cazuri în care, după ce s-au declarat musulmani, unii deținuți au cerut să mănânce carne de vită în loc de carne de porc, știut fiind faptul că musulmanii nu consumă carnea de porc, animal considerat murdar. Din acest motiv, legiuitorul a decis să introducă în legea privind executarea pedepselor ca, în cazul unei astfel de treceri la o altă religie față de cea declarată la încarcerare, deținutul să facă dovada trecerii cu un document.

România condamnată de CEDO

Anul trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat statul român pentru încălcarea drepturilor privind libertatea de gândire, conștiință și religie exact pe acest considerent. Astfel, doi deținuți care au fost închiși în Penitenciarul Botoșani au dat în judecată statul român acuzând că nu au primit în închisoare hrană fără carne de porc, deşi îşi declaraseră credinţa musulmană.

În urma procesului, CEDO a condamnat statul român şi a dispus plata către cei doi reclamanţi a unor despăgubiri de 5.000 de euro pentru fiecare. Ioan Ș., unul dintre cei doi deținuți, a acuzat exact faptul că i s-a cerut să aducă dovada scrisă care să ateste că a aderat la confesiunea musulmană. În cazul său, CEDO a considerat că orice persoană are dreptul să treacă de la o relegie la alta, conform propriei conștiințe, fără să fie nevoie de vreun act doveditor.

Interesant este că în aprilie 2016 Ion Ș. a fost plasat în detenție în Penitenciarul Botoșani, unde a declarat că este musulman și a cerut să i se ofere mese compatibile cu preceptele acelei religii. Atunci, cererea sa a fost acceptată, iar cei de la Penitenciarul Botoșani i-au asigurat hrana fără carne de porc.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
8.9 ° C
11.6 °
8.3 °
63 %
1.3kmh
31 %
joi
9 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...