vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTAnchetă la Ambulanţă după moartea unui copil (video)

Anchetă la Ambulanţă după moartea unui copil (video)

Cadre medicale acuzate de moartea unui copil de trei ani jumătate. Tragedia de la care a pornit totul a avut loc în noaptea de miercuri spre joi. Copilul locuia împreună cu bunica și un unchi de-al său, în vârstă de 23 de ani, în satul Victoria, comuna Hlipiceni. În jurul orei 23:00, unchiul copilului a apelat serviciul 112, anunțând că micuțul ar fi avut probleme de respiraţie şi ar fi scuipat sânge, prezentând de câteva zile simptome de răceală.

În acest context dispecerii de la 112 au decis să trimită spre caz o ambulanţă cu asistent, având în vedere că cei de la celălalt capăt al firului au spus că micuţul era conştient şi respira. La scurt timp, însă, apelanţii au revenit şi au spus că vin cu copilul în întâmpinarea ambulanţei, pentru a se scurta, astfel, timpul de reacţie, având în vedere distanţe de aproape 50 de kilometri, dar şi drumul foarte prost care leagă Hlipiceniul de Botoşani. În momentul în care a ajuns la ambulanţă, însă, micuţul era fără puls şi deja rece, motiv pentru care a fost solicitată o ambulanţă cu medic.

„Ambulanţa a fost solicitată pentru un copil conştient, care prezenta fenomene respiratorii şi, în cursul serii, ar fi scuipat sânge. Fiind o distanţă foarte mare, familia a plecat cu copilul cu o maşină personală. Pe tot drumul ei au spus că acesta era conştient şi avea puls. Dar copilul a fost preluat în asistolie din maşina personală, de către primul echipaj ajuns la faţa locului, fără ritm cardiac, fără respiraţie. Imediat au fost începute manevrele de resuscitare şi a fost anunţat echipajul cu medic, care a ajuns la faţa locului în aproximativ 30 de minute”, a spus medicul Nicuşor Curteanu, purtătorul de cuvânt al Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Botoşani.

Acuze grave aduse cadrelor medicale

Mama copilului locuieşte la Botoşani, împreună cu concubinul ei. Bărbatul a adus acuze cadrelor medicale spunând că nu a fost direcţionată o ambulanţă cu medic din prima instanţă către acest caz. „E nemulţumirea mea că a venit prima salvare şi a stat cu băiatul în pădure şi a aşteptat a doua salvare cu medicul. Asta e nemulţumirea. De ce nu a plecat medicul direct după băiat cu prima salvare? Îi era frică să iasă în frig afară? Asta mă deranjează. Intru în tribunal cu ei. Mă duc să vorbesc cu avocatul”, a declarat, pentru Agerpres, Alexandru Mancaş.

Cu toate acestea rudele se contrazic, atât între ele, dar şi cu cadrele medicale, legat de starea în care era, de fapt, copilaşul. Dacă concubinul mamei sale spune că acesta a murit în ambulanţă, unchiul care a mers cu copilul în întâmpinarea autosanitarei spune că micuţul nu mai dădea semne de viaţă din maşină. „Am plecat cu maşina personală, eu eram pe bancheta din spate, cu copilul. I-am pus mâna pe cap, copilul era rece. I-am pus telefonul la nas şi parcă se mai aburea ecranul. Dar nu am pregătirea necesară să văd dacă mai avea sau nu puls. Noi le-am spus celor de la Ambulanţă să vină cât mai repede, pentru că era în stare gravă, dar ei au trimis o ambulanţă cu asistent”, a spus un unchi al micuţului.

Anchetă declanşată de DSP

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au declanşat o anchetă, din primele informaţii stabilind că micuţul ar fi fost preluat fără puls de cadrele medicale. Mai mult, acesta ar fi fost tratat acasă de familie.

„Ulterior, membrii familiei au revenit şi au spus că iau copilul şi vin în întâmpinarea ambulanţei. Din păcate, copilul era fără tensiune, puls, respiraţie, când a ajuns la ambulanţă. A fost intubat, s-au continuat manevrele de resuscitare şi s-au deplasat către spital cu ambulanţa cu medic, ajunsă între timp la faţa locului. Pe tot parcursul transportului, pacientul nu a prezentat niciun semn de revenire, motiv pentru care după 50 de minute s-a declarat decesul. La nivelul DSP a fost declanşată o anchetă pentru a se stabili cu exactitate toate aspectele. Din câte am înţeles, copilul prezenta fenomene respiratorii de câteva zile şi infecţie urinară, iar familia a luat un tratament de la farmacie, iar în seara respectivă i-au fost făcuţi aerosoli”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

Tratament recomandat fără consultaţie

Copilul a fost, însă, tratat la sfatul unui medic care nu l-a consultat, mama acestuia spunând că i-au fost recomandaţi aerosoli şi atât. „Copilul a fost tratat cu nişte aerosol, atât. Ceea ce se dă la copii în momentul în care le curge un pic nasul. Asta a fost toată medicaţia. Mi-a recomandat un medic din oraş, o cunoştinţă. Cred că dacă era o ambulanţă cu medic ar fi avut o şansă în plus copilul meu. Un medic este pregătit să salveze o viaţă. Poate acel asistent nu era pregătit pentru a întâmpina o astfel de problemă”, a spus Raluca Tomniuc, mama copilului decedat.

„Sunt țări care nu au medici deloc pe ambulanță”

Secretarul de stat, medicul Raed Arafat, a explicat faptul că sunt ţări, în Uniunea Europeană, care nu au deloc medici la ambulanţă, iar solicitarea venită de la cei care au sunat la 112 a fost de aşa natură încât mai întâi să fie trimisă o ambulanţă cu asistent.

„Nici o ţară nu are în fiecare ambulanță medic. Avem inclusiv asistenţi medicali cu studii superioare. Nu avem medic pe fiecare ambulanță, nu trebuie. Dacă vom căuta orice ţară din UE, dacă găsiţi una singură care să aibă medic pe fiecare ambulanță veniţi să îmi spuneţi. Nu există. Sunt țări care nu au medici deloc pe ambulanță. Noi suntem dintre ţările care au respectat tradiţia de a avea medic pe ambulanță, la consultaţii şi pe mașinile de Terapie Intensivă şi pe elicoptere. Dar faptul că s-a ajuns acolo şi era un caz care necesita medic, atunci ambulanța respectivă putea să cheme sprijin la întâlnire sau la faţa locului. Acesta este mecanismul pe care mergem”, a explicat Raed Arafat, şeful DSU.

Cercetări demarate şi de poliţişti

Polițiștii au demarat şi ei o anchetă. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Botoșani, Delia Nenișcu, se fac cercetări pentru „ucidere din culpă”.

„În cauză a fost deschisă o anchetă sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă. În continuare, cercetările sunt efectuate pentru această faptă, fiind, de asemenea, dispusă și efectuarea unei autopsii pentru stabilirea cu exactitate a cauzei decesului, iar în funcție de rezultatele cercetărilor și de concluziile medico legale se vor dispune măsuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Botoșani, Delia Nenișcu.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
8.9 ° C
11.6 °
8.3 °
63 %
1.3kmh
31 %
joi
9 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...