spot_img
sâmbătă, decembrie 9, 2023
AcasăPrima PaginăBotoşaniul retrage dozele suspecte de AstraZeneca (video)

Botoşaniul retrage dozele suspecte de AstraZeneca (video)

Centrele de vaccinare din judeţ vor retrage de la vaccinare dozele de vaccin AstraZeneca din lotul considerat a fi cu probleme la nivel european. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani, alături de alte 10 direcţii de sănătate publică din ţară, au primit, în această noapte, o notificare urgentă de la Bucureşti pentru a retrage, momentan, şi a stoca o parte dintre dozele de vaccin AstraZeneca.

„DSP BC, BH, BT, DJ, GJ, IS, NT, SV, TM, VL, VS care aveți în centrele de vaccinare doze de vaccin AstraZeneca lot AB2856 vă rugăm să vă asigurați de carantinarea acestor doze și înlocuirea lor urgentă în vedera asigurării procesului de vaccinare a populației cu vaccin din alt lot în cursul zilei de mâine. Vaccinul carantinat se va păstra în condiții optime de temperatură și cu marcare vizibila a carantinei. În curand veți primi o instructiune în acest sens”, se arată în adresa primită de la Bucureşti.

Bucureştiul nu a oprit nicio doză din vaccinul suspect

În ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 07.02. anul curent. Adică exact tranşa de doze care, în mod surprinzător, nu a fost oprită în Bucureşti. A fost, de altfel, prima şi singura dată când Bucureştiul nu a oprit nicio doză din respectivul transport de vaccin, aşa cum se poate vedea şi pe fotografia cu repartiţia vaccinurilor de la acea dată.

Prima si ultima data cand Bucurestiul nu a oprit nicio doza de vaccin s-a dovedit o alegere extrem de inspirata pentru cei din Capitala

Începând cu data de 15.02, au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelalte 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

Pentru moment, DSP Botoşani nu ştie exact câte doze de vaccin din respectivul lot mai sunt în stocul din judeţ. În judeţul nostru AstraZeneca se foloseşte în centrele de vaccinare de la Dorohoi, Pedagogic, şi Flămânzi.

Măsuri urgente luate la nivel central

În cursul acestei seri, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:

  1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;
  2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;
  3. Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.
  4. Pentru vaccinarea persoanelor programate se vor utiliza exclusiv vaccinuri din alte loturi de AstraZeneca dacă acestea există în centrul de vaccinare, în caz contrar, vaccinarea persoanelor programate se va decala până la înlocuirea în regim de urgența a dozelor de vaccin de către DSP.
  5. Vaccinul carantinat se va păstra în condilii optime de temperatură (+2 +g”c) și cu marcare vizibilă a carantinei.

„Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre. Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia”, se arată într-un comunicat emis aproape de miezul nopţii.

Astăzi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportat.

Autorităţile susțin că România nu a primit doze din lotul ABV 5300

Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, autorităţile menționează că România nu a primit doze din acest lot.

Cu toate acestea, la fel au menţionat iniţial şi despre lotul ABV 2856, care s-a dovedit că există în centrele de vaccinare din ţară.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
-1.7 ° C
-1.7 °
-2.4 °
85 %
1.1kmh
78 %
sâm
1 °
Dum
3 °
lun
4 °
mar
7 °
mie
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și la concursul cea mai frumoasă cravată tot cei care nu poartă fac regulile.

EDITORIAL

Nu este pentru prima dată când scriu despre Centrul Vechi al Botoșanilor și cu siguranță, nici ultima. Noile impresii pe care le-am acumulat după...

EPIGRAMA ZILEI

Parlamentarii noştri dragi Sunt toţi, ca nişte moş Crăciuni Numai că-n spate, au desagi Doar cu ... promisiuni   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...