marți, noiembrie 12, 2024
AcasăPrima PaginăParadox medical în lupta cu Covid (video)

Paradox medical în lupta cu Covid (video)

♦ Sute de cadre medicale botoşănene refuză prioritatea pe care o au la vaccinare şi invocă tot felul de motive pentru a amâna imunizarea.
♦ Iulian Preda, medic: „Din punctul meu de vedere, dacă vii la serviciu ar trebui să fii protejat în primul rând tu”

În plină pandemie, când numărul de noi cazuri de Covid-19 creşte de la zi la zi şi mii de oameni doresc să se vaccineze, însă nu pot deoarece nu fac parte din categoriile considerate expuse sau nu găsesc locuri libere în centrele de vaccinare, multe cadre medicale refuză să se imunizeze. În plus, deşi au fost în prima categorie care a putut beneficia de vaccin pentru a se imuniza, angajaţii din sănătate continuă să ceară sporuri pentru faptul că lucrează cu pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

La Botoşani, mai puţin de o treime din personalul celui mai mare spital din Moldova s-a vaccinat, până la ora actuală, cu serul anti-Covid. Concret, potrivit conducerii unităţii sanitare, dintre cei 2.153 de salariaţi, 28% au ales să se vaccineze, deşi au trecut deja două luni de la începutul campaniei de imunizare în judeţul nostru. Cei 602 angajaţi au ales să se protejeze pe ei, dar mai ales pe pacienţii la căpătâiul cărora lucrează şi pe care, voluntar sau involuntar, îi pot contamina cu Covid. Dacă unii oferă scuze hilare, precum traducerea incompletă sau necorespunzătoare a prospectului vaccinului, lipsa de studii, deşi acestea sunt puse la dispoziţia tuturor de către compartimentul epidemiologic al spitalului, alţii pur şi simplu amână vaccinarea de pe o săptămână pe alta dând vina pe o uşoară alergie, diverse simptome de răceală sau ameţeli.

„O fac din raţiuni personale”

Printre cei mai afectaţi medici de Covid din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), chirurgul Iulian Preda a fost al doilea medic care s-a vaccinat la nivelul judeţului. Acesta spune că îl surprinde numărul mic de cadre care au ales să se imunizeze până acum, dar speră că cifrele vor continua să crească, în special pentru protecţia pacienţilor.

„Eu personal nu am discutat cu niciun coleg care nu s-a vaccinat. Dar acum, fiind izolate secţiile, nici nu prea putem interacţiona prea mult cu cei de pe alte secţii. Ce este cert, colegii mei din Secţia de chirurgie s-au vaccinat. Din punctul meu de vedere, dacă vii la serviciu ar trebui să fii protejat în primul rând tu. Fiind tu protejat, le oferi şi celorlalţi protecţie. Dacă unii nu vor să se vaccineze, o fac din raţiuni personale, religioase, „cipuri” şi alte chestiuni de astea. Dar este strict problema lor”, a precizat medicul primar Iulian Preda, coordonator al unităţilor sanitare din judeţ în campania împotriva Covid.

 „Nu forțăm pe nimeni”

Potrivit cifrelor, cele mai multe cadre medicale vaccinate fac parte din blocul central al unităţii sanitare, de pe Strada Marchian. Celelalte secţii, Maternitatea, Pediatria, Psihiatria, Darabani sau Săveni au procente foarte mici la vaccinare. De altfel, la Secţia de Psihiatrie, acolo unde a fost şi ultimul focar mare de Covid în rândul bolnavilor, cu peste 30 de cazuri active, din 244 de angajaţi s-au vaccinat doar 70.

„Dacă tot spunem că facem campanie de vaccinare, pentru mine ca manager e puțin. Dar pentru fiecare categorie de personal sunt și motivații, unii au trecut prin boală, o parte au fost post Covid şi aveau încă anticorpi. Motivele sunt variate. Fiecare persoană își analizează situația medicală și convingerea lui de vaccinare, nu forțăm pe nimeni”, a spus Doina Caba, manager Spitalul Județean Mavromati.

Potrivit autorităţilor sanitare, o altă tranşă de angajaţi vor fi vaccinaţi în aceste zile, dar tot din rândul celor care au trecut prin boală sau care au intrat în contact cu cazurile grave şi au văzut efectele acestei afecţiuni respiratorii.

„În aceste zile se vor mai vaccina 70 de angajaţi ai SJU, care se vor vaccina la centrul de la Gheorghe Asachi. Fac parte din personalul care a trecut prin boală”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

Proteste organizate pentru sporuri

Procentele mici de vaccinare vin şi în contextul în care, în urmă cu două luni, personalul medical cerea acordarea de sporuri salariale pentru lucrul cu pacienţii Covid. Aproape 80 de cadre medicale, membre ale Sindicatului „Sanitas” din structura Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Botoșani, au pichetat în ianuarie Instituția Prefectului. Nemulțumirile exprimate au fost legate de neajunsuri în ce privește protocoalele aplicate în unitățile spitalicești, precum și insuficiența eficacității actualelor norme de protecție sanitară. Discursul cadrelor medicale s-a axat și pe neacordarea unui stimulent de risc pentru toate categoriile salariaților din sănătate, neconcretizarea sporului de până la 30% pentru combaterea pandemiei de coronavirus, precum și alte facilități bănești acordate categoriei profesionale.

Aceeaşi salariaţi refuză, însă, într-un număr masiv, să se imunizeze împotriva Covid-19. De la începutul pandemiei sporurile şi măririle salariale acordate pentru mediul Covid au fost de peste un milion de euro.

„Cât nu a fost vaccin probabil era firesc să se acorde acest spor. Dar acum au posibilitatea de a se proteja. Deci au posibilitatea de a nu mai lucra în condiţii periculoase, cum ar veni. Dar totuşi, se cer în continuare sporuri în loc să se vaccineze”, a spus un medic din cadrul SJU Botoşani.

play-sharp-fill
Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
3.9 ° C
3.9 °
2.6 °
90 %
3.9kmh
99 %
mar
6 °
mie
9 °
joi
8 °
vin
7 °
sâm
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Sunt o grămadă care țipă fără să-i doară nimic, mai ales în campanie, dar asta o să afle copii când or să aibă drept...

EDITORIAL

Având în vedere că finala prezidențială din 2000 e pe cale să se repete, deși cu alți protagoniști, tot mai mulți români și-au amintit...

EPIGRAMA ZILEI

Am fost ieri la magazin Și tare m-am indignat: Peste tot, ulei virgin Și deloc ... destrăbălat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...