vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăOlimpică vânată pentru proxenetism

Olimpică vânată pentru proxenetism

♦ O tânără din Botoşani, participantă la mai multe concursuri de creaţie literară, a ajuns să racoleze minore pentru prostituţie şi e căutată de cinci ani. 
♦ Alexandra Șufăru a fost şi ea racolată de o reţea de proxeneţi, însă la scurt timp s-a reorientat şi a început să procedeze şi ea la fel

A vrut să revoluționeze industria sexului din județ, dar toate planurile i-au fost date peste cap de polițiștii și procurorii de la combaterea criminalității organizate. Ba mai mult, a ajuns să fie condamnată la închisoare cu executare, iar acum a fost dată în urmărire internațională asemeni marilor infractori. Este povestea unei dorohoience în vârstă de 26 de ani, Alexandra Șufăru, care în loc să devină vedetă, este căutată prin Interpol. Fotografia ei a fost postată pe site-ul Poliției Române, iar polițiștii au dat-o în consemn și la frontieră. De mai bine de patru ani încercă polițiștii să-i dea de urmă, însă tânăra pare de negăsit.

Elevă eminentă transformată de anturaj

Cazul Alexandrei Șufăru, poreclită „Aly”, ar putea ajunge face oricând subiectul unui scenariu de film despre schimbarea destinului, în funcție de anturaj. Elevă a unui colegiu naţional, Aly participase și la câteva concursuri de creație literară, doar că prin 2011 a intrat în anturajul unor proxeneţi din comuna Cristinești, care au început să o caute pe la liceu, au dus-o prin județul Suceava, după care au determinat-o să întrețină raporturi sexuale la o pensiune din Rădăuți. Grozăvia avea să iasă la iveală la începutul lui 2013, când gruparea de proxeneţi a fost destructurată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul teritorial Suceava. Atunci, trei dintre membrii grupului au fost reţinuţi şi arestaţi. Doar că Aly s-a reorientat, mutându-şi activitatea la Botoşani, într-o pensiune din municipiu.

Cel puţin patru victime racolate

Intrată pe „piaţă”, tânăra a început să racoleze la rândul ei fete, ţintele fiind foste colege sau adolescente din familii sărace. În intervalul februarie-iunie 2013, ea ar fi racolat cel puțin patru victime. „Îţi zic eu că dacă îţi propun chestia asta nu o să vrei să te mai duci la Bucureşti. Bag mâna în foc, dacă îţi propun ce trebuie să-ţi zic…îţi zic eu că nu te mai duci la Bucureşti. Na, acuma depinde de tine”, era replica ei preferată.

Prima victimă a fost o tânără de 17 ani, I.R.I., care din prima zi a trebuit să întreţină relaţii sexuale cu trei clienţi – la Suceava şi Botoşani. Tariful perceput a fost de 100 de lei, însă tânăra primea doar jumătate din bani, pentru că Aly oprea restul. A urmat apoi un alt şir de clienţi din Dorohoi, cu care a trebuit să întreţină relaţii sexuale prin apartamente, maşini sau pensiuni. Realizând pericolul la care se expunea, victima a renunţat, deşi, la un moment dat, Aly îi propusese să meargă împreună cu ea în Anglia, pentru a practica amândouă prostituţia.

Consilier local chemat la DIICOT pentru declaraţii

A doua victimă, spun anchetatorii, a fost A.A.A., de 18 ani, din Darabani, convinsă să vină în Botoşani pentru a practica prostituţia, sub coordonarea ei. Astfel, în perioada aprilie-mai, tânăra a întreţinut relaţii sexuale contracost cu mai mulţi clienţi găsiţi de Aly, fiind cazată pentru diverse perioade de timp atât la o pensiune din Botoşani, cât şi într-un apartament din Dorohoi. În tot acest timp, tânăra a întreţinut relaţii sexuale contracost în diverse locaţii de pe raza municipiilor Suceava, Botoşani şi Dorohoi, sumele percepute fiind cuprinse între 100 şi 400 de lei, bani care au fost împărţiţi cu Aly.

Ulterior, victima a „dezertat” şi a plecat din ţară, dar Aly şi-a găsit o altă tânără, P.Ş.P., întoarsă din străinătate, căreia i-a propus să întreţină relaţii sexuale cu clienţii găsiţi de ea, urmând să împartă câştigurile rezultate. Tot în acea perioadă, Aly ar fi cunoscut o minoră de 14 ani, B.M.G., din judeţul Iaşi, pe care a plasat-o, într-una din nopţi, unui client dintr-un club din municipiu. Toată această activitate a adus-o în atenția procurorilor DIICOT, iar investigațiile au scos la iveală lucruri de nebănuit. Astfel, printre clienţii tinerei s-a aflat la un moment dat şi un consilier local din comuna Broscăuţi, Aly încercând să intre şi sub pielea administratorului unui pub din Botoşani. De altfel, printre cei invitaţi la sediul DIICOT pentru a da declaraţii s-a aflat şi un consilier local din municipiul Botoșani, care a fost audiat în calitate de martor, doar pentru a se demonstra modul în care acţiona Aly.

Arestată la doar 18 ani

Prin urmare, în iunie 2013, pe când avea doar 18 ani și câteva luni, Alexandra Șufăru a fost arestată sub niște acuzații greu de înțeles pentru o adolescenta care în urmă cu numai câțiva ani participa la concursuri literare – trafic de minori și proxenetism. Trei luni a stat în arestul poliției, până în septembrie 2013 când magistrații au plasat-o sub control judiciar. A urmat mai apoi procesul, dorohoianca fiind condamnată în primă instanță de Tribunalul Suceava la închisoare cu suspendare. A urmat însă apelul pentru că procurorii DIICOT au contestat sentința, considerând faptele comise de tânără deosebit de grave. Așa se face că procesul s-a întins până pe 12 octombrie 2016, când Curtea de Apel a condamnat-o definitiv la doi ani și șase luni de închisoare cu executare pentru cele două infracțiuni – trafic de minori și proxenetism. Doar că între timp, rămasă în libertate, Alexandra Șufăru a plecat la București, unde a stat o perioadă. Când magistrații au emis mandatul de executare a pedepsei, polițiștii plecați să o încătușeze nu au mai găsit-o.

„Persoana în cauză a fost dată în urmărire generală în 2016”, a precizat pentru „Monitorul” Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean. O perioadă, tânăra a fost dată în consemn și căutată prin locurile frecventate de obicei. Ulterior, polițiștii au aflat că aceasta ar fi plecat prin Cipru sau Malta, așa că polițiștii au cerut emiterea pe numele ei a unui mandat european de arestare. Acum, tânăra figurează pe lista „persoanelor urmărite” de pe site-ul Poliției Române. Unde se află acum Alexandra Șufăru, este greu de spus. Pe rețelele de socializare există însă un profil cu numele ei, însă fără să aibă activitate în ultima perioadă.

Zeci de botoşăneni urmăriţi se află pe site-ul poliţiei

Pe lista persoanelor urmărite, aflată pe site-ul Poliției Române, mai figurează încă 40 de botoșăneni. Printre aceștia se află omul de afaceri Gabriel Sorin Strutinsky, fostul partener de afaceri al lui Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, condamnat 10 ani și opt luni pentru trafic de influență, Florin Stănescu, unul dintre autorii accidentului mortal din aprilie 2016 de la Darabani soldat cu moartea unei tinere, condamnat la cinci ani și 10 luni închisoare, Alexandru Bogdan Zetu, fiul unui fost polițist, tânărul fiind condamnat la un an și 6 luni închisoare pentru conducere fără permis. Lor li se adaugă alți botoșăneni condamnați pentru contrabandă.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...