spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăSute de botoşăneni au ieşit în stradă din cauza restricţiilor (video)

Sute de botoşăneni au ieşit în stradă din cauza restricţiilor (video)

Peste 1.000 de botoșăneni au luat cu asalt  străzile din municipiu pentru a protesta în faţa noilor restricţii impuse de autorităţi.  Protestatarii au mărşăluit ore întregi prin oraş şi au dat foc, simbolic, mai multor măşti.

Oamenii au ieșit din case în jurul orei 17.00 şi s-au adunat în faţa Prefecturii. Încet, încet tot mai multe persoane s-au alăturat manifestanţilor, iar în jurul orei 18 numărul acestora a explodat. Astfel, în aproximativ o oră s-au adunat peste 700 de persoane în faţa Palatului Administrativ.

Protestatariii au cerut demisia Guvernului, dar au scandat și pentru a-i scoate pe botoşăneni din case, pentru a li se alătura la manifestare.

Cei prezenţi au scandat minute în şir „Liberatate! Libertate”, după ce au aruncat măştile pe care le purtau pe jos. Iniţial aceştia au vrut să le incendieze, însă, au intervenit jandarmii. Tot în faţa Palatului Administrativ au fost aprinse şi fumigene, iar cei prezenţi, înarmaţi cu pancarte şi steaguri, au cântat „Noi suntem români”.

Marş pe străzile oraşului

Ulterior, sutele de protestatari s-au deplasat in corpore pe Pietonalul Unirii, scandând în continuare împotriva restricţiilor impuse şi a factorilor de decizie. Aceştia au înaintat pe Bulevardul Eminescu şi Strada Marchian.

Marşul a continuat pe Calea Naţională, protestatarii îndreptându-se spre mall. Aceştia au ocupat întreg sensul de mers dinspre bazar spre mall, şi au înaintat pe străzile Onicescu şi Primăverii.

La întoarcerea pe Bulevardul Eminescu protestatarii au trecut prin faţa Inspectoratului de Poliţie Judeţean, unde au scandat „Poliţia e cu noi”.

La un moment dat protestatarii s-au împărţit unii rămânând în faţa Prefecturii în timp ce restul au continuat marşul pe străzi. Din cauza acestora traficul a fost afectat prin oraş formându-se coloane de maşini. În jurul orei 21.00 cele două grupuri s-au unit din nou în faţa Prefecturii. Protestatarii au strigat din nou „Afară, afară cu javrele din ţară” şi „Liberatate, libertate”.

Protestatarii cer ridicarea restricţiilor 

 

Protestatarii au cerut în cor ridicarea restricțiilor de circulație și a celor referitoarea la orarul de funcționare a magazinelor și teraselor. Cei mai mulți dintre protestatari sunt tineri şi nu respectă măsurile de distanţare sau protecţie.

“Demisia Cîțu”, “Demisia Arafat”, “Jos Guvernul” sau “Libertate” „Uniți, salvăm toată România”, „Demisia”, „Dacă vă pasă ieșiți din casă”, sunt doar câteva dintre mesajele transmise de protestatari.

Protest organizat de un membru al AUR

Protestul la care au participat peste 1.000 de oameni a fost organizat de un membru al partidului AUR. Adrian Mascan, originar din Oneaga, îşi arată simpatia faţă de partidul AUR în aproape toate postările sale de pe o reţea de socializare. Acesta a fost cel care a formulat cererea de autorizare a protestului către Primăria Botoşani.

Mascan a obţinut avizul favorabil pentru organizarea unei „adunări publice” în zona Palatului Administrativ între orele 17:00 şi 19:30, cu respectarea măsurilor de protecţie precum purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor, menţinerea distanţei de un metru între participanţi sau asigurarea de patru metri pătraţi pentru fiecare persoană.

Cerere depusă şi aprobată în aceeaşi zi

Cererea a fost formulată astăzi, 29 martie, şi tot astăzi a fost aprobată. Asta deşi legea spune că Jandarmeria trebuie informată cu cel puţin 48 de ore înainte. Efectivele de jandarmi au fost masate în zona Prefecturii la ora începerii protestului, dar şi pe tot traseul protestatarilor.

De altfel, forţele de ordine nu au făcut nimic pentru a-i provoca pe protestatari, jandarmii şi poliţitii asigurând traseul haotic al acestora. Deşi aceştia aveau autorizaţie doar pentru a protesta în faţa palatului administativ, cei peste 1.000 de oameni au pornit în marş pe străzile oraşului, deplasându-se de la Prefectură pe Pietonalulu Unirii, Bulevardul Eminescu, Strada Marchian, Calea Naţională, Onicescu, Primăverii, George Enescu, Bulevard, Onicescu, Calea Naţională, Centrul Vechi, Calea Naţională, Petru Rareş.

Protestele vin în contextul în care Botoşaniul este pe ultimele locuri din ţară în privinţa numărului de persoane care s-au înscris pe listele de aşteptare pentru vaccinare.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...