vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăCJ vrea să salveze Nova Apaserv cu politicieni

CJ vrea să salveze Nova Apaserv cu politicieni

♦ Într-un moment în care operatorul de apă este în cea mai gravă situaţie din ultimii ani, conducerea CJ e convinsă că doar nişte politicieni pot scoate societatea la liman. 
♦ Doina Federovici, președinte CJ Botoșani: „Vorbim de un mandat de numai două luni de zile. Tocmai aceasta a fost ideea - am venit cu experiența unor oameni care pot”

Luptele duse în Consiliul Județean (CJ) pentru a prelua controlul asupra operatorului de apă au generat o situație neobișnuită. Astfel, cu mai puțin de trei luni înainte de expirarea mandatului actualului Consiliu de Administrație (CA) al societății Nova Apaserv SA, cei din CJ au ținut morțiș să completeze CA cu încă patru membri, după demisiile de la începutul anului. Cei patru, în care stau speranțele privind redresarea economică a societății, sunt Mihaela Bâlbă, Andrei Beilic, Gabriel Atudoroae și Constantin Doru, doar că niciunul dintre ei nu are cunoștințe în ceea ce privește activitatea specifică a operatorului de apă.

Doi dintre cei propuşi sunt membri ALDE

Mihaela Bâlbă în vârstă de 48 de ani, vine din partea ALDE, ea fiind președintele Organizației Municipale de Femei Liberale și Democrate Botoșani. Numele ei a apărut pe scena politică abia anul trecut, când cei de la ALDE și-au prezentat candidații la Consiliul Local.

Economist de profesie și om de afaceri, ea deține o societate de construcții, Moldo T.N.B. Structuri SRL, firmă înființată în 2010. În 2019, societatea a avut o cifră de afaceri de 1,1 milioane lei, dar cu profit de peste 175.000 de lei, firma având și două contracte cu Inspectoratul de Poliție Județean.

Tot din partea ALDE vine și Gabriel Atudoroae, în vârstă de 45 de ani, absolvent a două facultăți, una de finanțe bănci, la Universitatea „Petru Andrei”, iar cealaltă de automatică și calculatoare la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași. Deși a lucrat aproape cinci ani în Finanțe și are calificare de informatician, el s-a orientat spre lumea afacerilor, administrând trei societăți până acum, ultima fiind Gimabo Food Solution SRL.

Succes după înscrierea în PSD

În schimb, Andrei Beilic are 29 de ani (n.r. – îi va împlini luna viitoare) și a fost propus de Partidul Social Democrat. Originar din Bucecea, el a absolvit Liceul tehnologic Bucecea în 2011 cu media 7,40. Absolvent al Facultății de Construcții și Instalații Iași, specializarea căi ferate, drumuri și poduri, el s-a angajat imediat la Secția de Drumuri Naționale Botoșani, acolo unde lucra și tatăl său. Ulterior, el a susținut un master în infrastructuri moderne de transporturi, dar și un doctorat în siguranța rutieră.

Cu toate acestea, succesul a venit abia după ce s-a înscris în organizația de tineret a PSD, în 2016. În mai puțin de trei ani de la absolvirea studiilor universitare, el a ajuns să facă parte din CA de la Urban Serv, societate aflată în subordinea Consiliului local, tot la propunerea PSD.

În 2019, pentru câteva luni, Andrei Beilic a ajuns șeful filialei locale a Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), după care a revenit la Secția Drumuri Naționale Botoșani.

Ultimul, dar nu cel din urmă, este Doru Constantin, promovat tot de PSD, dar care ar fi apolitic. Din iulie 2017, el este președinte al Consiliului de Administrație de la Modern Calor, dar a făcut parte din conducerea CET Govora, ocupând funcția de director general. De asemenea, a activat și în cadrul Administrației Bazinale de Apă Olt, fiind poate singurul familiarizat cu problemele operatorilor de apă. „CV-urile celor patru administratori – Mihaela Bîlbă, Andrei Beilic, Gabriel Atudoroae și Constantin Doru – au fost analizate de specialiștii Consiliului Județean, iar pe domnul Beilic tocmai experiența l-a recomandat. Dumnealui face parte și din Consiliul de Administrație de la Urban Serv, iar după ce a fost reorganizată conducerea de acolo, lucrurile au început să funcționeze foarte bine. În plus, vorbim de un mandat de numai două luni de zile. Tocmai aceasta a fost ideea – am venit cu experiența unor oameni care pot, în acest moment, să ia acele decizii astfel încât Nova Apaserv să fie salvată”, spune Doina Federovici, președintele CJ Botoșani.

Nici un specialist hidrotehnician

Consiliul de Administrație de la Nova Apaserv este completat de Narcis Ștefan, jurist de profesie, provenit de la societatea „Locativa” SA. Acum el face parte din Pro România și deține funcția de președinte al CA Nova Apaserv. În schimb, Daniel Tupiluș este inginer, specializarea confecții-tricotaje – Facultatea de Textile – Pielărie – Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi Iași”. Iulian-Gabriel Apotrosoaei a ajuns în CA promovat de PNL. Economist, el a lucrat o perioadă la E.On, după care în 2009 a ajuns la Eltras, unde a ocupat funcția de director economic, iar din 2012 face parte din Consiliul de Administrație de la Urban Serv.

Prin urmare, fără vreun specialist hidrotehnician în echipă sau măcar cu o persoană care să dețină vreo specializare cât de cât apropiată de managementul apei, bătălia politică pare să nu fi urmărit salvarea operatorului de apă, cât desemnarea viitoarei conduceri. Asta pentru că noul CA va organiza concursul pentru desemnarea noii conduceri a societății. Cum CJ este controlat în prezent de PSD și ALDE, care s-au aliat pentru a forma o majoritate simplă, viitoarea conducere a companiei de apă ar putea fi formată din persoane agreate de PSD.

AGA urmează să decidă soarta actualei conduceri

Care va fi viitorul societății, rămâne de văzut. Asta pentru că, după ce AGA i-a confirmat pe ultimii patru administratori, noul CA de la Nova Apaserv ar urma să se întrunească zilele acestea pentru a decide soarta actualei conduceri, dar și măsurile pentru deblocarea activității.

„În acest sens, i-am solicitat domnului director de la Nova Apaserv, Gabriel Cîrlan, să pună la dispoziție toate documentele din care reiese suma totală a debitelor pe care ei le au de plătit, pentru că am făcut foarte multe solicitări până în acest moment și ne-am lovit de un refuz din partea domniilor lor. Am cerut totodată ca cei din conducerea societății să facă o solicitare cu o notă de fundamentare pe care noi să o transmitem Instituției Prefectului în vederea promovării unui proiect de hotărâre de guvern prin care să se aloce fonduri, din acel fond de rezervă al Guvernului. Încercăm să facem tot ceea ce ține de noi prin prisma legislației în vigoare pentru a debloca situația de la operatorul de apă”, a spus Doina Federovici, președintele CJ.

Situaţie critică din punct de vedere financiar

Nova Apaserv se află într-o situaţie financiară critică, după ce societatea a pierdut definitiv un proces cu firma privată Aquaterm, care a obţinut în instanţă 7,2 milioane de lei. Procesul a pornit de la un diferend privind construcţia reţelei de canalizare pentru comunele Vorona şi Tudora. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 27 noiembrie 2015, dar după efectuarea unei treimi, constructorul a notificat operatorul de apă că proiectul este greşit şi nu-l poate duce la bun sfârşit fără o modificare a acestuia, care implica şi resurse financiare suplimentare.

Reprezentanţii operatorului de apă au refuzat acest lucru şi, după mai multe runde de negocieri, au reziliat contractul „din culpa constructorului”. La scurt timp Aquaterm a intrat în insolvenţă și a dat în judecată Nova Apaserv. În urma procesului s-a stabilit că Aquaterm avea dreptate, iar operatorul de apă a fost obligat la plata daunelor.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...