vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăSpital nou ţinut departe de bolnavi (video)

Spital nou ţinut departe de bolnavi (video)

♦ Cel mai nou spital din ţară care poate trata bolnavi de Covid este la Botoşani, doar că acesta este ţinut închis din cauza utilităţilor. 
♦ În cazul spitalului ţinut cu lacătul pe uşă Compania Naţională de Investiţii dă vina pe primărie, primăria pe constructor, iar acesta din urmă pe CNI

În timp ce autorităţile judeţului şi directorii de spitale fac şedinţe cu termene limită, ameninţări şi negocieri, iar unităţile sanitare sunt pline până la refuz de pacienţi, în municipiul Botoşani există un spital nou, construit, dotat şi utilat după cele mai noi standarde pentru specificul său, care stă nefolosit de mai bine de jumătate de an. Deşi pare greu de crezut că o astfel de situaţie este posibilă la mai bine de un an de la debutul pandemiei, acest lucru este o realitate, iar autorităţile pasează vina între ele, cei care au de suferit fiind, din păcate, pacienţii.

Numărul mare de pacienţi depistaţi covid-pozitiv în ultima lună a dus la ocuparea în totalitate a paturilor destinate acestei categorii de bolnavi în secţiile de specialitate sau reprofilate pentru a trata astfel de cazuri. Acum, medicii se plâng că nu mai au paturi să interneze cazurile medii şi grave, iar specialiştii infecţionişti spun că nu au surse suficiente de oxigen pentru pacienţi. Pacienţii, la rândul lor, se plâng  că se spală cu apă minerală sau că o toaletă deserveşte 5-6 saloane.

Unitate sanitară cu zeci de locuri şi sursă proprie de oxigen

În tot acest timp, Spitalul de Îngrijiri Paliative, care are o capacitate de 84 de locuri stă închis. Dotată cu paturi ultramoderne, saloane cu baie proprie, televizor, sistem de apel al asistentelor, oxigen la fiecare pat, unitatea sanitară nu este considerată a fi o soluţie mai bună decât Secţia exterioară Săveni a Spitalului Judeţean, de exemplu, o clădire veche de zeci de ani, în care nimeni nu s-a sinchisit să mai investească niciun ban.

 

Spitalul, despre a cărui finalizare se preconiza a fi în luna martie, şi care ar fi o gură de oxigen pentru sistemul sanitar, este în continuare gol, deşi suntem deja în luna aprilie. Termenul de finalizare al Spitalului de Îngrijiri Paliative a fost avansat de trei ori până în prezent, iar Compania Naţională de Investiţii (CNI) dă vina pe primărie, primăria pe constructor, iar acesta din urmă pe CNI.

Declaraţii politice şi vină pasată între instituţii

Întrebat care este stadiul lucrărilor primarul Cosmin Andrei a declarat că acestea nu sunt finalizate şi pasează vina pe fostul primar, dar şi pe CNI.

„Spitalul de Paliaţie încă nu este gata. Nu am primit o adresă oficială de la CNI prin care să ni se transmită că au fost finalizată lucrările la acest spital. În paralel efectuăm demersuri pentru branşamentele pentru acest spital, pentru că sunt în sarcina municipalităţii. Cel electric este finalizat, iar cel pentru apă şi canalizare este în curs. În mod normal aceste branşamente trebuiau terminate încă din mandatul trecut, astfel ca lucrările să fie sincronizate, ca atunci când spitalul era gata să fie şi racordat la utilităţi. Recepţia trebuie făcută şi cu aceste utilităţi”, a spus primarul Cosmin Andrei.

Anul trecut reprezentanţii constructorului spuneau că lucrările erau la un stadiu de peste 90%. Primarul Cosmin Andrei spune, însă, că termenele de finalizare a lucrării au fost amânate de constructor.

„Totul este gata de a fi folosit”

Reporterii „Monitorul” au fost în vizită în unitatea sanitară atât de mult discutată în această perioadă, iar reprezentantul firmei de construcţii a dorit să îl contrazică pe reprezentantul municipalităţii. „Eu îl invit pe domnul primar să vină la faţa locului, în loc să facă afirmaţii în spaţiul public. Cel mai simplu era să vină şi să vadă cu ochii lui care este stadiul lucrărilor. Noi, dacă azi ne spune că au utilităţile şi să predăm lucrarea, în 2-3 zile totul este predat către CNI”, a spus Radu Mihalache, reprezentantul constructorului.

Ca lucrurile să fie şi mai „tipic româneşti”, acesta a precizat chiar că firma pe care o reprezintă s-a oferit să facă şi toate lucrările de racord la utilităţi. „Noi acum avem apă, electricitate, dar sunt cu organizare de şantier. Adică avem solicitări făcute la furnizori pentru a putea folosi energia electrică pe şantier, am folosit apa pentru a încărca şi testa conductele. Totul este gata de a fi folosit. În urmă cu 2 sau 3 ani am făcut şi o adresă către primărie, în care le-am făcut o ofertă să facem noi şi lucrările pentru utilităţi. Ni s-a răspuns că vor căuta o ofertă mai ieftină. Au trecut atâţia ani de atunci. Sunt curios dacă au găsit mai ieftin decât acum 4 ani”, a completat Radu Mihalache (foto).

Din noiembrie şi până acum doar s-a branşat spitalul la electricitate. Tot atunci, se afirma că proiectarea pentru energie termică, apă şi canalizare era finalizată. „Îmi doresc să avem utilitățile cât mai repede finalizate. Mai sunt și aspecte care țin și de acreditare, de obținerea avizelor de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică, ISU, tot ceea ce înseamnă funcționarea spitalului”, afirma primarul în luna noiembrie.

CNI spune că nu poate face recepţia fără utilităţi

Prefectul judeţului, Dan Nechifor, a făcut demersuri la CNI, beneficiarul lucrării, care trebuie să facă recepţia. Reprezentanţii instituţiei au spus chiar că sunt de acord ca spitalul să fie transformat în spital Covid, dar că pentru asta ei trebuie să facă recepţia lucrării, ceea ce este imposibili din cauza lipsei branşamentelor la utilităţi, aruncând vina iar în curtea Primăriei Botoşani.

Această unitate este destinată bolnavilor care sunt în stadii terminale ale unor boli cronice grave şi care, în felul acesta, pot fi îngrijiţi de personal de specialitate. Valoarea investiţiei este de 15,6 milioane de lei, fondurile fiind asigurate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii. Dotările vor fi asigurate de CNI, dar şi de municipalitatea botoşăneană.

Demersurile pentru noul spital au fost făcute încă din anul 2013 de către deputatul Tamara Ciofu, însă lucrările au început în noiembrie 2017. Noul spital se află lângă Spitalul de Recuperare „Sfântul Gheorghe”.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...