Tumoră gigant extirpată de chirurgii de la Mavromati

0
FOTO ARHIVA

Medicii chirurgi din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” au extirpat din abdomenul unei femei o tumoră gigant, de peste 24 de kilograme. Aceasta este a doua ca mărime în istoria medicală a judeţului.

Botoșăneanca are 49 de ani şi este dintr-o comună din apropierea municipiului Botoşani. În ultima perioadă, femeia a spus că a început să ia foarte mult în greutate. La prezentarea la spital aceasta a ajuns să cântărească, din declaraţiile ei, 157 de kilograme, la 1,78 metri înălţime. Botoşăneanca s-a prezentat la spital, întrucât nu mai putea respira, spunându-le medicilor că se simţea balonată şi se sufoca. În urma unui examen ecografic, medicii au depistat, însă, o tumoră gigant la nivelul uterului.

Intervenția chirurgicală a avut loc sâmbătă. Echipa operatorie a fost condusă de medicul primar Iulian Preda. Acesta a fost asistat de medicul primar chirurg Cristian Vicol şi medicul anestezist Cristian Ponea.

„Medicii de la Mavromati nu vin la muncă să omoare pacienţi”

„A fost o operaţie extrem de dificilă, având în vedere mărimea tumorii, dar şi faptul că era vorba de un pacient Covid-pozitiv, deci a fost nevoie de un set suplimentar de măsuri de protecţie. La o astfel de tumoră se poate opri inima brusc, pentru că, la mărimea ei, pune o presiune foarte mare pe vena cavă, pe artera aortă, care ulterior sunt eliberate, în momentul scoaterii tumorii. Din fericire, intervenţia a decurs foarte bine, pacienta fiind ulterior transferată pe reanimare, stabilă, dar în stare gravă, din cauza afecţiunii respiratorii. După cum se vede, medicii de la Mavromati nu vin la muncă să omoare pacienţi, cum spun unii”, a afirmat medicul primar chirurg Iulian Preda, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati”.

După ce au îndepărtat formaţiunea tumorală, medicii au cântărit-o chiar în sala de operaţii. Greutatea indicată de aparat a fost de 24,38 de kilograme. Aceasta nu este, însă, cea mai mare tumoră extirpată de medicii chirurgi. Astfel, în urmă cu un an un caz asemănător a fost înregistrat la Maternitatea Botoşani. Atunci medicii ginecologi au operat o tumoră de 26 de kilograme.

Deja ai votat!
se încarcă...