duminică, octombrie 6, 2024
AcasăPrima PaginăEscrocul cu o mie de fețe a ajuns din nou în arest

Escrocul cu o mie de fețe a ajuns din nou în arest

Un tânăr originar din Dorohoi, care are la activ numeroase fapte de înșelăciune, a fost arestat de judecătorii de la Rădăuți pentru o faptă de același gen. Conform anchetei coordonate de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, Sorin Alin Verincianu, cunoscut și sub numele de „escrocul cu o mie de fețe”, ar fi abordat o persoană care avea un proces civil și i-a promis că o va ajuta să câștige procesul. Așa a reușit inculpatul să stoarcă de la victimă peste 50.000 de lei, în interval de aproximativ trei luni de zile.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

”Folosindu-se de calități mincinoase, respectiv procuror DIICOT Suceava și avocat, a determinat persoana vătămată să îi ofere anumite sume de bani care ar fi reprezentat contravaloarea serviciilor prestate prin folosirea calității de avocat, promițându-i că o va ajuta să câștige procesul civil în care era parte, suma totală pe care T. I. i-a furnizat-o autorului în perioada martie — iunie 2020 ca urmare a folosirii calităților mincinoase de avocat/ procuror și cu care a fost prejudiciată fiind de 56.450 lei”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți.

Arestat pentru 30 de zile 

După ce au adunat mai multe probe, Sorin Alin Vernicanu a fost reținut 24 de ore în arest, iar procurorii de la Rădăuți au formulat propunere de arestare preventivă. Astăzi, pe 8 aprilie a.c., în baza probelor prezentate de anchetatori, magistrații Judecătoriei Rădăuți au dispus arestarea dorohoianului pentru 30 de zile, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.

Şir de condamnări la activ 

Între timp, Sorin Alin Verincianu, în vârstă de 34 de ani, care în viața lui a jucat mai multe roluri decât un actor cu patalama, continuă să adune condamnări pentru escrocheriile în care a fost implicat. În ultima perioadă, el s-a ales cu alte alte două condamnări de la tot atâtea instanțe.

Ultima încasată – de un an și șase luni de închisoare – a venit din partea magistraților de la Judecătoria Vaslui pentru o înșelăciune comisa în dauna unui bărbat, iar cealaltă, de trei ani de detenție, a venit din partea judecătorilor suceveni, pentru o altă escrocherie comisă în 2015. Ambele sentințe nu sunt definitive și au fost atacate cu apel de dorohoian.

Victime racolate la uşa Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava

În cazul de la Suceava, Sorin Alin Verincianu a dat dovadă de un tupeu incredibil, racolându-și victimele chiar din ușa Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava. Era în după-amiaza zilei de 8 iulie 2015, când două femei, împreună cu alte rude, se aflau în fața sediul instituției așteptând să primească vești în legătură cu situația a doi nepoți care la acea dată erau reținuți pentru comiterea unor fapte de natură penală. De ele s-a apropiat dorohoianul, care sub pretextul că ar fi „avocatul R…” i-a întrebat pe toți dacă doresc să-l angajeze ca avocat ales, solicitând un onorariu de 500 lei, precizând că poate obține eliberarea nepoților.

Având deja experienţa proceselor în care a fost inculpat, escrocul avea un minim de cunoştinţe juridice şi a reuşit să-i păcălească pe toți. Astfel, prin atitudine și discuția purtată cu cei prezenți, doroianul le-a câștigat încrederea și i-a convins că este avocat. Ba mai mult, una dintre femei i-a dat 500 lei, fără a încheia vreun contract. Au făcut schimb de numerele de telefon, au vorbit telefonic de mai multe ori și chiar s-au întâlnit în mai multe rînduri, Sorin Alin Verinceanu venind cu două autoturisme – un Opel Astra și un Renault Megane, De fiecare dată cerea însă bani sub pretextul că face demersuri pentru eliberarea din arest și trebuie plătite tot felul de taxe.

Plângere depusă la poliţie 

Pentru a le câștiga încrederea, dorohoianul a mers cu cei păcăliți la sediile unor instituții, pe la CEC Bank, Spitalul Județean Suceava, Secția de Psihiatrie Burdujeni, Serviciul de Medicină Legală Suceava, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, unde le cerea sucevenilor să-l aștepte în afară. În total, banii pretinși au cumulat aproape 1.500 de euro, sună achitată de Luminița S., la care s-au mai adăugat alți 1.500 de lei plătiți numai de Sînziana S.

Pe 20 iulie 2015, adică după aproape două săptămâni, prima dintre femei și-a dat seama că ceva nu este în regulă, s-a interesat pe la alte persoane și a realizat că cel care se dădea drept avocat era de fapt un escroc. A mers la poliție, unde a făcut o plângere, iar ancheta care a urmat avea să-i confirme toate suspiciunile. Astfel, falsul avocat nu a fost găsit pe lista Baroului Suceava, iar când polițiștii au reușit să-i dea de urmă, a ieșit la iveală că mașinile pe care le conducea Sorin Alin Verincianu erau închiriate de fapt de la o firmă din Suceava.

În plus, când au solicitat listing-ul convorbirilor telefonice efectuate de dorohoian, polițiștii au realizat că tânărul le sunase pe femei și de 12 ori într-o singură zi. Totodată, când s-au interesat de situația lui financiară, anchetatorii au aflat că cei 1.500 de lei plătiți de Sînziana S. fuseseră achitați prin virament bancar, Sorin Alin Verincianu deținând și un cont la o bancă.

Fapte recunoscute pentru o pedeapsă mai blândă 

Încarcerat ulterior pentru alte fapte de același gen, Sorin Alin Verincianu s-a prevalat de dreptul de a nu da nicio declarație cu privire la fapta de înșelăciune pentru care era cercetat. Ulterior, când a devenit inculpat, tânărul a recunocut totul și a menționat că dorește să repare prejudiciul. Ba mai mult, atunci când a ajuns în fașa judecătorilor, el a cerut să fie judecat în formulă simplificată, asta pentru a beneficia de reducerea limitelor de pedeapsă și implicit de o condamnare mai blândă.

Eliberat condiţionat de cel puţin trei ori 

Până acum, dorohoianul a adunat opt condamnări pentru înșelăciune și a fost eliberat condiționat din pușcării de cel puțin trei ori. Tânărul a fost anchetat pentru tot felul de escrocherii, după ce s-a dat drept preot, inspector sanitar, ziarist sau călugăr. În noiembrie 2013, Verincianu s-a dat tot avocat în Baroul Suceava şi a escrocat-o pe o femeie care intenționa să deschidă un proces pe rolul instanţelor. Pentru a-i câştiga încrederea, i-a spus că este fiu de preot. De altfel, Sorin Alin Verincianu a fost săltat prima dată de polițiști de la o înmormântare, unde era îmbrăcat în preot şi se pregătea să oficieze slujba religioasă.

În haine preoţeşti, dorohoianul ar fi păcălit zeci de oameni şi firme să-i dea bani pentru construcţia unui lăcaş de cult, iar de la o societate din Bucureşti a comandat obiecte bisericeşti în valoare de aproximativ 20.000 de lei, pentru care nu a mai plătit ulterior nici un leu. Ulterior, el a încercat să-l şantajeze pe cântăreţul de muzică populară Alexandru Recolciuc, pe directorul Spitalului Judeţean Suceava, pe stareţele mănăstirilor Voroneţ, Probota şi Dragomirna, pe directorul Spitalului Județean Botoșani, dar și pe un deputat, dându-se drept ziarist care deține imagini compromițătoare. Când cei care i-au făcut jocul au cerut imaginile, el a trimis un CD cu mai multe melodii cu muzică populară. Acelaşi individ s-a dat angajat al Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani şi făcea controale la societăţi comerciale, biserici şi mănăstiri, neregulile constatate de falsul inspector sanitar fiind „sancţionate” cu sume modice.

La sfârşitul lunii noiembrie 2015, Sorin Alin Verinceanu a fost prins în flagrant într-o benzinărie din Săveni, după ce s-a dat avocat în Baroul Suceava și a semnat în fals un contract de consultanţă juridică cu Ramona S. şi Costache R., cărora le-a pretins 4.700 de lei pentru o taxă fictivă de timbru. Banii urmau să fie plătiţi într-o benzinărie, unde ţeparul a apărut cu un Porsche Cayenne închiriat de la o firmădin Botoşani. Imediat după ce s-a întâlnit cu victimele, în scenă au apărut şi poliţiştii, care i-au organizat flagrantul. În urma percheziţionării autoturismului de lux, poliţiştii au găsit 5.700 de lei, dar şi o ştampilă cu numele fictiv al escrocului.

Eliberat între timp, Sorin Alin Verincianu a adunat anul trecut mai multe amenzi de la poliție, după ce a fost prins gonind cu mașina prin localități. Amendat de fiecare dată, el a contestat sancțiunile, iar în fața instanței de judecată a invocat de fiecare dată cu tot felul de tertipuri, cel mai uzual fiind faptul că se grăbea că trebuia să cumpere medicamente. Judecătorii nu l-au crezut și au menținut sancțiunile polițiștilor.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
13.1 ° C
13.3 °
11.6 °
96 %
3.3kmh
98 %
Dum
13 °
lun
16 °
mar
21 °
mie
21 °
joi
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Fiecare aplică propriile metode pentru a atrage electoratul.

EDITORIAL

Nu cred să existe român normal la cap care să nu fi realizat că, la fel ca absolut toate instituțiile democratice ale țării și...

EPIGRAMA ZILEI

M-am întrebat într-o zi, Așa pe nepusă masă: „Cetatea Neamțului o fi Oare a șaptea casă”? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...