spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTAlinare în prag de sărbători pentru bolnavii Covid

Alinare în prag de sărbători pentru bolnavii Covid

Câţiva botoşăneni care au ajuns să fie internaţi în stare gravă pe Secţia de Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean Botoşani au avut parte de puţină alinare în prag de sărbători. Asta deoarece au putut fi vizitaţi de copii sau soţi. Acest lucru a fost posibil după ce, la mijlocul lunii aprilie, un ordin de ministru a permis rudelor să-şi viziteze pacienţii în stare gravă pe secţiile de reanimare. Având în vedere numeroasele decese şi faptul că, de cele mai multe ori, aceşti pacienţi sfârşeau fără a-şi putea lua rămas bun de la familie, sau familia de la ei, măsura a fost primită bine atât de personalul din spital, cât mai ales de rudele celor bolnavi.

„Pe perioada internării în unitatea sanitară, pacientul infectat cu SARS-CoV-2 şi care prezintă simptome severe de boală poate beneficia, la cerere, de vizita unui membru al familiei/reprezentantului legal, cu acordul medicului curant”, se arată în respectivul ordin.

„Sunt permise maxim 3 vizite pe zi”

După publicarea documentului, au venit şi cererile din partea rudelor celor internaţi în secţia ATI Covid a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU).

„Tot timpul a fost şi aportul psihologilor din spital, personalul care a acordat o atenţie deosebită acestor pacienţi, dar nu de ajuns şi nu se compară cu suportul familial. Până în prezent toate solicitările au fost aprobate. Fiecărei vizite i se alocă 40-45 de minute, pentru că, pe lângă vizita propriu-zisă, se alocă timp instruirii, echipării, dezechipării şi dezinfectării vizitatorului. Din acest motiv sunt permise maxim 3 vizite pe zi”, a precizat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al SJU „Mavromati”.

„A fost o experienţă eliberatoare şi emoţionantă”

Astfel, în cele aproape trei săptămâni de la publicarea ordinului, peste 20 dintre pacineţi au fost vizitaţi de un membru al familiei. Iar uneori, deşi experienţa este traumatizantă, fiind vorba de persoane intubate, care cu greu respirau, din cauza afectării pulmonare, rudele au plecat mai liniştite din spital.

„A fost o experienţă eliberatoare şi emoţionantă. Era în stare foarte gravă şi a fost oarecum ultima oară când o mai vedeam. Eram conştient că este posibil să nu mai supravieţuiască. Din păcate aşa a şi fost. Pentru cadrele medicale nu am cuvinte să descriu câtă muncă depun şi le mulţumesc pentru tot ce au făcut şi pentru mama mea şi pentru toţi pacienţii care trec pe acolo”, a spus un botoşănean a cărui mamă a decedat la scurt timp după ce i-a fost permisă vizita în Secţia de reanimare a spitalului.

Prioritate au aparținătorii pacienților cu evoluția cea mai gravă

Prioritate la programarea zilnică a vizitelor au aparținătorii pacienților cu evoluția cea mai gravă și cu prognosticul cel mai rezervat, prioritate pe care o stabilește medicul șef de secție împreună cu medicul de gardă.

Pentru ca o rudă se poate vizita un pacient internat pe secția ATI Covid, aceasta trebuie să facă o cerere către conducerea unității sanitare. Vizita este consemnată în registrul special al secției în care sunt consemnate datele personale ale vizitatorului, gradul de rudenie, ziua și ora la care a făcut vizita, semnătura acestuia, precum și evenimente deosebite din timpul vizitei sau reclamații.

După aprobarea vizitei, aparținătorul va fi preluat de asistentul șef de tură de la intrarea din spital și va fi însoțit într-un spațiu special destinat echipării pentru accesul în sectorul covid. Acesta va primi echipament de protecție pus la dispoziție de spital și compus din halat impermeabil de unică folosință, botoșei de unică folosință, capelină de unică folosință, mască FFP2, vizieră și mănuși de examinare. După echipare, acesta este condus la intrarea în sectorul covid și predat asistentei din salonul în care se află internat pacientul ce urmează să primească vizita. Aparținătorul intră în sectorul covid fără a avea asupra sa obiecte străine.

Vizita propriu zisă va dura 15 minute, dar poate fi scurtată dacă apare o urgență la nivelul salonului, iar vizitatorul va fi evacuat imediat. Pe timpul vizitei aparținătorul este supravegheat de asistentul din salon pentru respectarea tuturor măsurilor sanitare ce se impun. Acesta va respecta cu strictețe toate indicațiile pe care le primește de la asistentul șef de tură.

La terminarea vizitei, aparținătorul este ajutat la procedura de dezechipare în condiții de siguranță ulterior făcând igienei riguroasă cu apă și săpun a mâinilor, precum și dezinfecție cu soluție hidro alcoolică la ieșirea din secție.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...