spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTSlujbă de Înviere cu mii de credincioşi (video)

Slujbă de Înviere cu mii de credincioşi (video)

Botoşănenii au profitat din plin de relaxarea restricţiilor impuse de pandemie în noaptea de Înviere. Astfel, mii de botoşăneni au participat aseară la slujbă, întâmpinând în rugăciune cea mai mare sărbătoare a creştinăţii. După ce anul trecut bisericile au fost pustiite de credincioşi, aceştia putând participa la slujbe doar în mediul online, aseară, la miezul nopţii, botoşănenii au luat lumină la chemarea preoţilor „Veniţi de luaţi Lumină!”. Bisericile au răsunat apoi de cântarea „Hristos a Înviat din morţi/ Cu moartea pe moarte călcând/ Şi celor din morminte/ Viaţă dăruindu-le”. A urmat Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie, presărată de cântarea „Hristos a Înviat!”.

La slujba oficiată la Mănăstirea Popăuţi au participat aproximativ 2.000 de oameni. La începutul slujbei erau doar câteva sute de botoşăneni, însă credincioşii au continuat să vină până aproape de miezul nopţii. După ce au luat lumină majoritatea celor prezenţi au plecat spre case, la slujbă rămânând botoşănenii care aveau coşuri cu bucate pentru sfinţit.

Sute de oameni au participat la slujbe şi la Bisericile „Sfântul Dumitru” şi la biserica de la cimitirul Eternitatea. La „Sfântul Dumitru” preotul a fost foarte atent ca enoriaşii să respecte regulile impuse de autorităţi din cauza pandemiei în biserică.

De asemenea, ploaia căzută după miezul nopţii nu i-a speriat pe credincioşi, care au rămas la slujba în aer liber şi cu coşurile pentru sfinţit.

Candele aprinse la Cimitirul Pacea 

La slujba de la biserica cimitirului Pacea erau peste o mie de oameni la miezul nopții, veniți să ia lumină. De remarcat este faptul că aceştia au stat mai răsfirați decât în ceilalți ani, respectând uneori un fel de distanțare socială, chiar.

De asemenea spre deosebire de ceilalți ani, la aproape toate mormintele erau candele aprinse, încă dinaintea slujbei de Înviere.

După ce au luat lumină, cei mai mulți dintre credincioși au plecat spre casele lor, fără să mai asiste la slujbă. Traficul pe strada Pacea a devenit extrem de aglomerat, iar în zonă a apărut și un echipaj al poliției rutiere, pentru a dirija traficul la trecerile de pietoni din zona cimitirului.

Credincioşi în stradă la Biserica Sfântul Spiridon

Biserica Sfântul Spiridon din municipiu a fost asaltată și ea de sute de credincioși. Din cauza măsurilor de distanțare impuse, enoriașii au așteptat mai întâi în stradă, după care au trecut încolonați prin fața lăcașului de cult de unde oamenii au luat Lumina Sfântă de la preotul paroh Vasile Acatrinei.

În câteva minute, curtea bisericii a devenit neîncăpătoare pentru sutele de credincioși, așa încât păstrarea distanțării fizice a fost aproape imposibil. Asta deși cei din Consiliul parohial marcaseră pe aleile din jur locurile unde oamenii trebuiau să rămână pentru a se respecta regulile impuse de autorități. Iar restricțiile de anul trecut, precum și cele de acum, au făcut ca numărul enoriașilor care au ținut să participe la slujba de Înviere să fie mult mai mare decât la Paștele din 2019. „Acest lucru demonstrează că românii au credința în suflet”, a spus părintele Vasile Acatrinei.

Lumină împărţită de preot la Gorbăneşti

Zeci de oameni au participat şi la slujba oficiată de preotul Cornel Aniţulesei la biserică „Sfinții Mihail și Gavriil” din Gorbăneşti. La miezul nopţii preotul și credincioșii au înconjurat de trei ori biserica cântând „Hristos a Înviat”. Pentru a evita aglomeraţia, la începutul slujnei preotul le-a spus credincioșilor să se așeze pe doua rânduri și a trecut el și le-a dat Lumină.

 

Copii aduşi la slujbă de bunici la Darabani 

La Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Darabani, predica preotului Costică Pînzaru a fost ascultată de câteva zeci de credincioși. Printre cei prezenţi s-au numărat şi copii care au venit împreună cu părinții sau bunicii să asculte slujba Învierii și să ia Lumina Sfântă.

Preotul a citit şi scrisoarea pastorală de la ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și al Bucovinei. „Lumina înseamnă rugăciune și mulțumire către Dumnezeu”, a spus preotul Pînzaru.

După împărțirea Luminii dărăbănenii au plecat spre mormintele celor dragi.

Și la Biserica „Sfântul Nicolae” din Bajura preotul Virgil-Sorin Buhaianu a slujit din cuvântul Sfânt enoriașilor.

La fel ca și la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, după ce au luat Lumina Sfântă mulți credincioși s-au îndreptat către mormintele celor trecuți la cele veșnice.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...