spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăCadre medicale păcălite să administreze a treia doză de vaccin (video)

Cadre medicale păcălite să administreze a treia doză de vaccin (video)

La doar câteva zile după ce reprezentanţii companiei Pfizer au comunicat că recomandă un al doilea rapel la vaccinul împotriva Covid, produs de compania lor, un dorohoian a decis să „fure” startul. În vârstă de 49 de ani, bărbatul a reuşit să păcălească vigilenţa cadrelor medicale de la punctul de vaccinare din cadrul maratonului de la Dorohoi şi a fost vaccinat cu o a treia doză de ser Pfizer. Totul s-a petrecut duminică, în cadrul maratonului de vaccinare fără programare, care a avut loc în centrul municipiului Dorohoi.

Bărbatul, perfect conştient că doar două doze de vaccin trebuie făcute, a mers cu gândul de a-şi face şi o a treia doză, ba chiar mai mult, motivând ulterior faptul că se simte din ce în ce mai bine. Acesta s-a prezentat la cortul montat în centrul Dorohoiului, cu buletinul, şi a spus că doreşte să se vaccineze, fiind la prima doză de vaccin.

În mod normal, când o persoană merge la un centru de vaccinare, fie că este sau nu programată, registratorii de la centrul respectiv îi verifică acestuia codul numeric personal în baza de date a platformei de vaccinare, iar numai după ce acesta este validat în platformă, este şi vaccinat. Tocmai din acest motiv, în unele centre de vaccinare procesul a decurs mai greu, din cauza unor probleme la platformă şi a validării unor persoane care doreau să se vaccineze.

Ser administrat înainte de validarea datelor în sistem

Aceşti paşi se pare, însă, că nu au fost respectaţi întru totul în cazul dorohoianului de 49 de ani, cadrele medicale bazându-se pe spusele acestuia, care a declarat şi semnat actele conform cărora nu mai primise vaccinul, dar şi pe simpla raţiune că un om deja vaccinat cu două doze nu ar avea de ce să îşi dorească să se mai vaccineze. Astfel, cadrele medicale s-au grăbit să îl vaccineze înainte de a primi OK-ul din sistemul informatic, iar după ce i-a fost administrat serul şi s-a încercat emiterea adeverinţei, sistemul a emis un cod de eroare, apărând alerta că persoana figura deja ca fiind imunizată.

Iniţial cei din centrul de vaccinare au crezut că este o eroare, în sensul că bărbatul figura în mod eronat ca fiind vaccinat, însă ulterior acesta a recunoscut că avea rapelul făcut deja de o săptămână şi îşi dorea să mai facă alte câteva doze de vaccin, pentru că „se simţea mai bine, vedea şi auzea mai bine”.

Anchetă declanşată de DSP

Deşi punctul de vaccinare a fost înfiinţat de Primăria Dorohoi, iar personalul medical a fost pus la dispoziţie de aceeaşi instituţie, cazul a intrat imediat în atenţia şefilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), în prezent aceştia încercând să afle care au fost cauzele care au dus la această situaţie inedită.

„La nivelul DSP a fost declanşată o anchetă pentru a se stabili cu exactitate care a fost firul evenimentelor şi cine se face răspunzător de situaţia creată. Vom lua declaraţii de la toţi cei implicaţi şi vom vedea la final ce măsuri se impun. Cel mai probabil, acele persoane nu vor mai fi detaşate în centre de vaccinare. A fost anunţată şi Poliţia. Persoana vaccinată a spus că îşi dorea să primească şi a patra doză. A fost direcţionată către CPU Dorohoi, unde a stat câteva ore sub supraveghere, neavând nici o reacţie, dar starea lui va fi în continuare monitorizată”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

Dosar penal deschis de poliţişti

Cazul a intrat şi în atenţia Poliţiei, oameni legii fiind sesizaţi de către personalul medical din Dorohoi. Declaraţiile celor implicaţi erau, însă, puţin contradictorii, poliţiştii fiind informaţi de faptul că prima dată când s-a încercat validarea buletinului persoanei respective, acesta ar fi fost validat, însă apoi sistemul a realizat eroarea, dar vaccinul fusese deja făcut.

„În cauză a fost deschis un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de fals în declaraţii. Urmează ca la finalul anchetei să fie dispuse măsurile procedurale”, a precizat Delia Nenişcu, purtătorul e cuvânt al IPJ Botoşani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...