vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăCannabis confiscat cu sacul. Culisele unei afaceri cu droguri „made in Frumușica”...

Cannabis confiscat cu sacul. Culisele unei afaceri cu droguri „made in Frumușica” (video)

O afacere cu cannabis l-a trimis în spatele gratiilor pe un botoșănean în vârstă de 26 de ani. Condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare, Ionuț Constantin Nechituș a fost încarcerat deja pentru executarea pedepsei. Despre „afacerea” sa nu s-a știut însă prea multe pentru că totul s-ar fi făcut cu discreție, departe de ochii lumii.

Afacere inițiată în pandemie

Încă de anul trecut, tânărul ar fi intrat în legătură cu niște ieșeni care vindeau droguri prin cluburile și discotecile din Iași, doar că, din cauza pandemiei și a restricțiilor de circulație instituite prin starea de urgență, întâlnirile dintre ei nu au mai avut loc.

În schimb, în luna mai 2020, imediat ce a fost permisă deplasarea persoanelor în afara locuinței botoșăneanul, la insistențele unuia dintre prieteni, Mihai Valerică Bologa, a înființat o cultură de cannabis în satul Vlădeni-Deal, comuna Frumușica. Scopul era obținerea de inflorescențe în vederea comercializării către consumatorii de astfel de substanțe.

Plante îngrijite cu atenție

Afacerea nu a fost tocmai ușoară pentru că a presupus amenajarea unei sere, dar și o serie de cunoștințe privind întreținerea culturii. Așa se face că tânărul a plantat mai multe răsaduri de cannabis pe care ulterior le-a îngrijit.

Cunoscând sexul plantelor de cannabis (mascul și femelă) a tăiat florile-mascul pentru ca acestea să nu polenizeze florile-femelă, care în urma polenizării excesive produc semințe și nu sporesc greutatea recoltei, dimpotrivă scăzând capacitatea plantelor-mamă de a produce inflorescențe din care se obține cannabis.

Întreaga afacere a ieșit la iveală în vara anului trecut, când polițiștii și procurorii din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate și antidrog Iași i-au luat în colimator pe amicii botoșăneanului, care comercializau drogurile prin Iași.

Încercând să afle dedesubturile traficului de droguri, anchetatorii i-au pus sub observare mai întâi pe aceștia, după care, în urma interceptărilor telefonice s-a ajuns și la Ionuț Constantin Nechituș.

Grupare anihilată de DIICOT

Operațiunea pentru anihilarea grupării a avut loc pe 1 septembrie 2020. Atunci, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, au efectuat un număr de 18 percheziții domiciliare la locuințele suspecților bănuiți de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc, deținere, fără drept, de droguri de risc în vederea consumului propriu și efectuarea de operațiuni, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii, cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că suspecții au înființat mai multe culturi de cannabis, pe care ulterior le-au îngrijit, în scopul obținerii unor importante cantități de cannabis destinate comercializării en-gros. De asemenea, în urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit faptul că, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, suspecții au achiziționat cantități importante de droguri de mare risc (mdma-ecstasy, mdma-pulverulent), pe care, ulterior, le-au comercializat tinerilor de pe raza municipiului Iași și a orașului Hârlău”, spuneau atunci anchetatorii.

În urma descinderilor, au fost găsite două culturi de cannabis indoor şi outdoor, precum şi droguri de mare risc, iar 10 persoane au fost conduse la sediul DIICOT Iași în vederea audierii.

Nouă saci cu cannabis confiscați de la Frumușica

Una dintre percheziții a avut loc la domiciliul lui Ionuț Constantin Nechituș, doar că anchetatorii au găsit în locuință două tinere, una dintre ele fiind prietena botoșăneanului, care i-a condus spre comuna Frumușica. Interceptat pe traseu, tânărul nu a mai avut ce să facă și a recunoscut totul.

Când au ajuns în satul Vlădeni Deal, anchetatorii au găsit 120 de fire de cannabis, cu tulpini, frunze și muguri, pe care le tăiase chiar în ziua cu pricina deoarece a aflat de desfășurarea unor percheziții domiciliare. Totodată, cu ocazia efectuării percheziției domiciliare s-a constatat că în spatele imobilului erau mai multe plante/frunze carbonizate ce păreau a fi tot de Cannabis, care au fost incendiate tot în dimineața de 1 septembrie 2020.

Descinderea de la locuința lui Ionuț Constantin Nechituș s-a soldat însă cu o captură impresionantă. Asta pentru că atunci când au ridicat totul pentru cercetări, anchetatorii au avut nevoie de nouă saci din rafie albă, care conțineau în total 62,75 kilograme de plante de cannabis, în stare naturală, în care s-a pus în evidență ulterior Tetrahydrocannabinol (THC).

Botoșăneanul a rămas cu aproape 15.000 de euro

Audiat, botoșăneanul a recunoscut totul dar a susținut că întreaga cultură ar fi fost înființată la insistențele lui Mihai Valerică Bologa.

Trimis în judecată, el a fost condamnat în primă fază de Tribunalul Botoșani la închisoare cu suspendare însă, în urma apelului formulat de procurorii DIICOT, magistrații Curții de Apel Suceava au decis ca acesta să execute trei ani de închisoare în regim de detenție.

În schimb, tânărul, care a fost judecat separat de restul grupului, a rămas cu 14.600 de euro, bani găsiți în locuință în momentul percheziției, judecătorii apreciind că el se ocupa doar de cultură, nu și de comercializarea de droguri.

Comercianții de droguri judecați separat

Cei care ar fi gestionat însă marea afacere – Petre Zugravu (foto), fiul preotului paroh de la Biserica „Sfânta Parascheva“ din Târgu Frumos, alături de Cosmin Gabriel Machidon, Mihai Ceucă, Bogdan Petru Rusu, Andrei Dan Hanganu și Mihai Valerică Bologa (n.r. – ultimul fiind cel care l-ar fi instigat pe botoșănean) – sunt judecați acum într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Iași.

Aceștia sunt acuzați că, pe lângă cannabis, ar fi tranzacționat cocaină și ecstasy. În septembrie 2020, anchetatorii au confiscat în total aproape 200 de kilograme de pante de cannabis, captura cea mai mare de droguri fiind realizată la Feredeni (n.r. – un sat din comuna Deleni, foarte aproape de satul Vlădeni Deal) într-o seră, aceasta fiind îngrijită de Mihai Ceucă, el fiind unul dintre cei responsabil cu producția.

Laborator clandestin pentru heroină descoperit la Cerbu

În februarie 2003, procurorii DIICOT Iași au descoperit în satul Cerbu, comuna Copălău, un veritabil laborator în care se producea heroină pură. Casa în care era amenajat acest laborator era amplasată la marginea pădurii, destul de aproape de sat.

Localnicii au declarat că imobilul a fost construit de un cetățean turc cunoscut sub numele de Hogea. El a cumpărat terenul extravilan împreună cu o femeie din Republica Moldova. Proprietara Elena Cocea a recunoscut că aprobările și autorizația de construcție au fost obținute în numele ei de turc și de basarabeancă, în perioada ianuarie – februarie 2001. Un an mai târziu, turcul și moldoveanca au pus-o pe femeie să vândă casa și terenul lui Sorin Hușman, de 26 de ani, din Botoșani.

În casa – laborator au fost descoperite șase arzătoare mari, de tip cuptor, un bidon de 20 de litri, în care era depozitat acidul fosforic, câteva sticle cu anhidridă acetică și un cazan de aluminiu cu capac, utilaj folosit la purificarea heroinei. La sfârșitul lunii aprilie 2002, turcul și persoanele care lucrau în laborator au dispărut fără să mai fie găsiți. De altfel, laboratorul a fost găsit după ce procurorii DIICOT au confiscat în județul Iași 65 de kilograme de heroină fabricată în satul Cerbu.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.3 ° C
6.6 °
5 °
67 %
4.5kmh
36 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...