spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăFalsurile ajung şi la testele Covid

Falsurile ajung şi la testele Covid

♦ Poliţiştii botoşăneni anchetează cazul mai multor certificate medicale cu rezultate negative la testarea Covid-19, care ar fi fost emise fără analize.

Scandal uriaș la Botoșani în legătură cu o serie de certificate medicale cu rezultate negative la testarea COVID-19, care ar fi fost emise fără ca analizele de laborator să fi fost efectuate. Cazul a ajuns în atenția polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, care a demarat o serie de cercetări, însă ancheta este într-o fază incipientă, iar din acest motiv reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) au refuzat să ofere mai multe informații.

„La începutul lunii iunie a.c. ne-am sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual și uz de fals. Dosarul a fost înaintat unității de parchet competente, în vederea atribuirii numărului unic de înregistrare”, a declarat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani. Informația a fost confirmată și de procurori, însă tot fără oferirea unor amănunte suplimentare. „Cercetările sunt derulate „in rem” (n.r. – față de faptă, nu și față de persoanele implicate), sub aspectul comiterii infracțiunilor de fals material în înscrisuri private și uz de fals, urmând ca în funcție de rezultatele anchetei să fie dispuse și alte măsuri procedurale”, a declarat pentru „Monitorul de Botoșani” procurorul Mircea Hanachiuc, purtător de cuvânt în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani.

Surse apropiate anchetei spun, însă că beneficiarii acestor certificate COVID-19 de tip PCR cu rezultat negativ ar fi câțiva botoșăneni care ar fi „cumpărat” documentele, fără să mai efectueze testarea, pentru a putea pleca peste hotare, unii dintre ei călătorind în Italia. Deocamdată, polițiștii au refuzat să precizeze numărul certificatelor suspecte, dar și unitatea care le-ar fi eliberat. În certificate se menționa că persoanele ar fi fost testate negativ la COVID-19, chiar dacă nu le-au fost prelevate material biologic pentru determinarea prezenței virusului.

Falsificarea certificatelor de testare COVID-19 este o infracțiune

Autoritățile din Sănătate susţin că falsificarea certificatelor de testare COVID-19 este o infracțiune, iar cei care le vând, cât și cei care cumpără astfel de falsuri, sunt pasibili de răspundere penală. Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Botoșani, Monica Adăscăliței, spune că oamenii ar trebui să se ferească de aceste proceduri întrucât documentele sunt verificate în cadrul unui sistem informatic.

Orice buletin de analize făcut de un laborator acreditat are niște coduri de siguranță, printre care și un cod QR. Ele sunt verificate în sistem informatic și atunci un buletin de analize fals va fi descoperit imediat”, a explicat Monica Adăscăliței.

În prezent, sistemul informatic permite verificarea online a persoanelor vaccinate sau testate. Astfel, persoanele vaccinate împotriva COVID-19 apar în Registrul Electronic Național de Vaccinări, iar persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2 se regăsesc automat în platforma Corona-Forms.

Situaţii similare la nivel naţional

Suspiciuni cu privire la falsificarea testelor  COVID-19 au mai fost înregistrate în țară. În luna aprilie a.c., un bucureștean a fost reținut de polițiști după ce ar fi postat pe un site mai multe anunțuri din conturi deschise cu date nereale, oferind spre vânzare teste PCR cu rezultat negativ, teste care nu se efectuau în realitate, ci doar se trimitea pe mail cumpărătorilor un document în care erau menționate datele cumpărătorului și rezultatul negativ, iar contravaloarea documentului se achita într-un cont bancar. În urmă cu o lună, și polițiștii din județul Vrancea au demarat o anchetă după ce mai multe teste COVID au fost falsificate. Oamenii legii au făcut patru percheziții la sediile unor firme și la domiciliile unor persoane bănuite de falsuri. Primele cercetări indicau faptul că ar fi fost puse la dispoziția unor cetățeni buletine de analize medicale – teste pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 – care, în realitate, nu ar fi fost efectuate. La începutul acestei luni, și poliţiștii clujeni au depistat patru persoane care au prezentat teste COVID-19 false, la îmbarcarea pasagerilor în avioanele care urmau să decoleze de la Cluj-Napoca cu destinația Londra.

 

 

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...