spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăPrima PaginăScandal de la tranşeele lăsate de Nova Apaserv

Scandal de la tranşeele lăsate de Nova Apaserv

♦ Abandonarea zonelor unde se intervine în urma unor avarii la reţelele de apă şi canalizare au determinat primăria să anunţe măsuri fără precedent
♦Din cauza străzilor lăsate ciuruite, şefii primăriei se pregăteau să interzică Nova Apaserv dreptul de a mai sparge străzi, chiar şi în cazul în care se înregistrau avarii

Situaţie explozivă în municipiul Botoşani. Foarte mulţi botoşăneni sunt revoltaţi că multe zone ale oraşului arată ca după bombardament, din cauză că nu au mai fost refăcute zonele unde echipele Nova Apaserv au intervenit pentru remedierea unor avarii. Nemulţumiţi că îşi rup maşinile în gropi, unii botoşăneni intenţionează să se adreseze instanţei.

În urmă cu câteva zile, un botoşănean şi-a avariat maşina în zona Şcolii 7, spărgându-şi baia de ulei a autoturismului. El a postat pe facebook fotografii, fiind îndemnat să se adreseze instanţei.

Alte sesizări primite la primărie vizează strada Nicolae Grigorescu, în zona Şcolii 10, unde s-a intervenit la trei avarii, fără ca strada să fie refăcută. În sesizări se regăseşte şi strada Doboşari, acolo unde s-a intervenit în mai multe zone, fără ca artera să mai fie asfaltată. Şoferii îşi rup maşinile şi pe aleea Mihail Kogălniceanu şi exemplele pot continua.

Operatorul de apă recunoaşte că nu are bani

Pentru că această situaţie nu mai poate fi tolerată, conducerea primăriei a decis să ia măsuri drastice. În primă fază, edilii s-au adresat societăţii Conrec, pentru a vedea dacă firma mai are contract cu Nova Apaserv pentru refacerea sistemului carosabil şi a trotuarelor în caz de intervenţii la reţelele edilitare de apă şi canal din municipiul Botoşani.

Pe 14 iunie, conducerea firmei a răspuns că la această dată este în vigoare acordul cadru încheiat în iulie 2019, valabil până la 7 iulie 2021, însă contractul subsecvent, încheiat în septembrie 2020, vizând executarea de lucrări de refacere carosabil şi trotuare în caz de intervenţii la reţelele edilitare de apă şi canal în municipiul Botoşani, nu mai este valabil „lucrările fiind sistate în conformitate cu prevederile contractuale”.

Practic, aşa după cum a declarat Romeo Obuf, director operaţional în cadrul Nova Apaserv, contractul este suspendat din octombrie 2020, din cauză că operatorul are o datorie la Conrec de aproximativ 400.000 de lei.

Zeci de gropi abandonate

Dat fiind răspunsul primit, pe 18 iunie, Liviu Toma, viceprimarul municipiului, a dispus inventarierea tuturor zonelor afectate de lucrările de intervenţie „în regim de urgenţă” ale Nova Apaserv şi nerefăcute în termenul stabilit prin avizul de spargere eliberat de Direcţia Edilitare din cadrul Primăriei Botoşani.

Inventarierea a evidenţiat faptul că există în municipiu 90 de locaţii unde nu au fost efectuate lucrările de readucere la forma iniţală a suprafeţelor afectate de săpătură. Pe 23 iunie, conducerea primăriei a transmis o adresă Consiliului de Administraţie şi directorului general al Nova Apaserv, spre ştiinţa Consiliului Judeţean, prin care solicită luarea unor măsuri urgente. Adrese similare au mai fost transmise pe 19 noiembrie şi 15 decembrie 2020, respectiv 11 ianuarie 2021.

„Având în vedere numărul tot mai mare de reclamaţii primite din partea locuitorilor municipiului Botoşani şi problemele care afectează siguranţa traficului auto şi pietonal, vă solicităm să luaţi de urgenţă măsurile necesare pentru refacerea tuturor suprafeţelor afectate de avariile produse la reţea de apă-canalizare a municipiului Botoşani”. La adresă a fost anexată lista cu toate zonele unde nu au fost făcute lucrările de readucere la forma iniţială a suprafeţelor afectate de săpături.

Ameninţări cu amenzi şi interdicţii la reparaţii

Edilii au solicitat ca toate aceste probleme să fie rezolvate până pe 7 iulie 2021. În caz contrar, Poliţia Locală va aplica amenzi în serie pentru fiecare situaţie nerezolvată. Totodată, conducerea societăţii trebuie să transmită dacă are încheiat contract cu altă firmă pentru refacere carosabil şi trotuare. În situaţia în care nu există un astfel de contract, edilii îşi rezervă dreptul de a nu mai elibera avize de intervenţie la reţeaua de apă-canal, chiar şi în cazul unor avarii.

„Mai avem răbdare 15 zile. Cetăţenii sunt foarte nemulţumiţi şi nu le putem spune la nesfârşit că toate problemele sunt din cauza Nova Apaserv. Botoşănenii vor rezolvări, nu explicaţii”, a declarat Liviu Toma.

Conducerea Nova Apaserv a dat asigurări că în câteva zile relaţia contractuală cu Conrec va fi clarificată. „Sunt zone care s-au adus de către Conrec la stadiul de piatră, prin contract, şi zone pe care nu am mai apucat să le aducem la starea iniţială din cauza suspendării contractului cu Conrec. Marţi, 22 iunie, conducerea unităţii a discutat cu conducerea Conrec şi a stabilit un plan de redresare, de eşalonare a plăţii, a datoriei, şi semnarea unui contract subsecvent. Astăzi (ieri- n.r.) s-au mai făcut nişte adnotări la contractul subsecvent şi e vorba să se semneze şi să dea drumul la treabă”, a declarat Romeo Obuf.

Oficialul nu a garantat că se va putea interveni până pe 7 iulie în toate zonele indicate de edilii botoşăneni. „Le luăm pe rând, pe cele mai urgente, străzi cu trafic intens şi locuri de parcare. Sunt câteva zone critice în oraş. Ştim că cetăţenii sunt nemulţumiţi”, a mai spus Romeo Obuf.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
17.6 °
55 %
2.4kmh
61 %
mie
18 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...