vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăPrimărie obligată să reangajeze un fost şef prins băut la volan

Primărie obligată să reangajeze un fost şef prins băut la volan

♦ Fostul șef al Biroului Cadastru Imobiliar și Edilitar din Primăria Botoșani, destituit după ce a fost condamnat definitiv într-un dosar penal, a revenit la muncă
♦ Cosmin Andrei, primar: „A trebuit să-l reprimim pe aceeași funcție. Am convingerea că toate lucrurile s-au făcut corect”

Fostul șef al Biroului Cadastru Imobiliar și Edilitar din Primăria municipiului Botoșani, Mihai Dorin Palaghiu, destituit după ce a fost condamnat definitiv într-un dosar penal, a revenit la muncă. Imediat ce a primit decizia privind încetarea raporturilor de muncă, acesta a deschis două acțiuni la Tribunalul Botoșani, prin care a cerut suspendarea și respectiv anularea deciziei prin care a fost concediat.

Dacă în ultimul caz cererea nu a primit termen de judecată, în cazul suspendării actului administrativ judecătorii Tribunalului Botoșani i-au admis acțiunea și au decis suspendarea aplicării deciziei primarului până la soluționarea definitivă a contestației privind concedierea. Cum este vorba de o decizie executorie, cei din Primărie a trebuit să îl primească la serviciu.

Totul a plecat de la o decizie a instanței de judecată prin care Mihai Dorin Palaghiu a fost condamnat la închisoare cu suspendare sub supraveghere, după ce a fost prins băut la volan. Pe 3 decembrie 2018, acesta a băut, după care a plecat cu mașina spre casă. Pe Calea Naţională, el a pierdut controlul volanului, iar maşina s-a izbit într-un autoturism Jaguar parcat regulamentar. Accidentul nu s-a soldat cu răniţi, dar poliţiştii rutieri care au ajuns la faţa locului l-au verificat cu etilotestul pe Palaghiu, rezultatul indicând o îmbibaţie de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, buletinul de analiză toxicologică emis de Serviciul Judeţean de Medicină Legală a arătat că bărbatul avea o alcoolemie de 1,95 g‰, la prima probă şi de 1,70 g‰ la proba a doua.

Trimis în judecată pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, Mihai Dorin Palaghiu a recunoscut totul şi a cerut să fie judecat în formulă simplificată. Prin urmare, judecătorii botoşăneni i-au aplicat o amendă penală de 1.500 de lei. Doar că procurorii au făcut apel, considerând pedeapsa prea blândă. Aşa se face că în momentul în care magistraţii Curţii de Apel au reanalizat cazul, amenda a fost anulată, iar Mihai Dorin Palaghiu a fost condamnat la pedeapsa închisorii, alcoolemia fiind foarte mare.

Sentinţa definitivă a fost pronunţată pe 27 ianuarie 2020 de către magistraţii Curţii de Apel Suceava, angajatul primăriei fiind condamnat la 10 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Salarii cerute înapoi

Șeful Biroului Cadastru a rămas în serviciu până la data de 18 martie 2021 când, la sesizarea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), s-a dispus încetarea raportului de serviciu. Ba mai mult, după numai o zi de la concediere, Mihai Dorin Palaghiu a mai primit o decizie prin care i s-a imputat și suma de 143.692 lei reprezentând drepturi salariale brute, inclusiv contribuția asiguratorie de muncă (CAM) acordate în perioada 27 ianuarie 2020 (ziua în care a fost pronunțată sentința definitivă) până pe 28 februarie 2021, ca măsură de recuperare a drepturilor salariale încasate necuvenit.

Considerând deciziile nelegale, Mihai Dorin Palaghiu le-a contestat în instanță. Potrivit acestuia, fapta comisă nu se poate încadra la o infracțiune contra umanității, care împiedică înfăptuirea justiției, de corupție sau de serviciu, de fals, sau la o infracțiune săvârșită cu intenție care l-ar face incompatibil cu statutul de funcționar public, și nici nu a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate.

„Întâmplarea în urma căreia am fost condamnat a reprezentat un episod singular, care nu are nicio legătură cu activitatea de la serviciu ca șef cadastru, iar activitatea din 2007 până anul acesta a fost ireproșabilă, fără sancțiuni disciplinare și cu evaluări profesionale foarte bune”, a invocat în instanță Mihai Dorin Palaghiu, făcând trimitere inclusiv la caracterizarea primită de la Primăria Botoșani în timpul procesului penal.

Dacă a fost legal sau nu când s-a decis destituirea lui, va decide tot instanța de judecată. Însă, în urma suspendării deciziei de concediere, Mihai Dorin Palaghiu a revenit la birou. „Hotărârea de suspendare a deciziei am contestat-o la Curtea de Apel, dar, având în vedere că decizia Tribunalului Botoșani este executorie, a trebuit să-l reprimim la serviciu, pe aceeași funcție. Măsura dispusă privind încetarea raporturilor de muncă a fost fundamentată cu ajutorul colegilor de la Resurse Umane, în urma unor consultări cu cei de la AMFP, și am convingerea că toate lucrurile s-au făcut corect”, a spus primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

Funcţionari foarte greu de destituit

Situația nu este nouă. În urmă cu mai bine de cinci ani, un fost funcționar din cadrul Primăriei Botoșani a fost destituit după ce a lipsit nejustificat de la serviciu și a venit de mai multe ori beat la birou. Dar și atunci, deciziile au fost contestate în instanță și abia după ani de zile funcționarul cu pricina, Marcu Chiriac, a fost destituit.

Trimis în fața Comisiei de Disciplină, el fusese sancționat de mai multe ori cu retrogradarea din funcție și diminuări salariale, însă încetarea raporturilor de muncă a survenit abia după ce au fost epuizate toate căile de atac în justiție.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.7 ° C
10.6 °
8.3 °
63 %
0.9kmh
83 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...