vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăVaccinul anti Covid împarte spitalul în două tabere

Vaccinul anti Covid împarte spitalul în două tabere

Cea mai mare unitate sanitară din județ este în fierbere. Personalul medico-sanitar s-a împărțit în două tabere, iar deciziile luate de conducere în aceste zile nu fac decât să alimenteze starea de tensiune. Astfel, după ce în urmă cu câteva săptămâni se lansa ideea unei hotărâri care să oblige cadrele medicale să se testeze sau vaccineze pentru a putea lucra cu pacienţii, acesta a fost definitivată.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, miercuri seară, că a fost definitivat ordinul care va impune testarea periodică a personalului medical nevaccinat, dar şi obligativitatea plăţii testelor. Aceasta a afirmat că a prezentat premierului Florin Cîţu principiile după care se ghidează proiectul, urmând ca acesta să intre în transparenţă. Mihăilă a precizat că sănătatea pacientului trebuie să fie pe primul loc.

„Am prezentat premierului principiile după care ne ghidăm atunci când dorim să introducem această testare. Am definitivat forma ordinului care implementează cum se realizează testarea. Ea va avea legătură inclusiv cu incidenţa infecţiei cu Covid în judeţul în care personalul medical respectiv îşi desfăşoară activitatea. Doar peste o anumită incidenţă, această testare va deveni obligatorie şi de asemenea am avansat discuţiile cu INSP pentru a armoniza metodologia de testare pe care o elaborează INS cu Ordinul pe care l-am pregătit. În următoarele zile, săptămâni, el va fi pus în transparenţă într-o primă etapă, apoi va intra în vigoare”, a declarat Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că sănătatea pacientului este prioritară şi a propus acest proiect deoarece personalul medical este cel care intră în contact direct cu bolnavii.

„Cred că atâta vreme cât vaccinul este extrem de sigur şi disponibil gratuit trebuie să ne gândim şi la binele pacientului”

Astfel, potrivit actului normativ, personalul medical nevaccinat sau cu schema de vaccinare incompletă, sau care a trecut prin boală în urmă cu mai mult de 180 de zile, „se va testa prin test rapid antigenic la interval de trei zile sau prin test RT-PCR o dată la șapte zile. Conducerea unităţii sanitare are obligaţia de a verifica rezultatele testării şi a instituirii măsurilor care se impun”, se arată în ordin.

Testările pot înceta doar dacă personalul se vaccinează. „Cred că atâta vreme cât vaccinul este extrem de sigur şi disponibil gratuit trebuie să ne gândim şi la binele pacientului. Când ne gândim la aceste aspecte, acest lucru îl avem în cap, pacientul sănătatea lui trebuie să fie pe primul loc. Din acest motiv dorim ca personalul medical care vine în contact direct cu pacientul să fie fie vaccinat, fie testat periodic”, a mai declarat Ioana Mihăilă, care a spus că nu se doreşte obligarea personalului să se vaccineze.

“Mi se pare o decizie firească”

O parte din personalul unităţii sanitare salută decizia ministerului şi spune că este o normă firească, atâta vreme cât personalul medical intră în contact cu pacienţi cu un sistem imunitar şi aşa scăzut şi este cunoscut faptul că au existat pacienţi care au fost infectaţi cu SARS-CoV-2 chiar în spital, unii decedând. “Mi se pare o decizie firească. Totuşi lucrăm cu oameni, nu la un abator de carne. Cum te aştepţi să tratezi, dacă chiar tu prezinţi un risc de a îmbolnăvi pe alţii? Nu poţi fi medic, să dai unui om un paracetamol, care este un produs al medicinei, dar să spui că un alt produs al medicinei te otrăveşte”, a spus un medic din cadrul SJU.

De cealaltă parte, unii angajaţi ai unităţii sanitare spun că prin aceste metode li s-ar încălca dreptul la muncă dacă ar deveni obligatorie vaccinarea. „Eu mă protejez. Nu cred în vaccin. Nu le spun altora să nu se vaccineze, dar eu nu mă vaccinez. Nu mă poate nimeni obliga să îmi bag în organism ceva în ce nu cred. Nu mi se poate interzice dreptul la muncă”, a spus un infirmier din cadrul spitalului.

Adresa din partea Avocatului poporului

În acest sens, pe grupurile de discuţii ale angajaţilor spitalului circulă o adresă din partea Avocatului poporului, din 21 aprilie. Atunci, instituţia a solicitat lămuriri de la Ministerul Sănătăţii cu privire la obligativitatea vaccinării personalului medical. Răspunsul a fost unul destul de clar la acea dată, valabil şi acum. „Niciun angajat nu poate fi condiţionat de către angajator să se vaccineze împoriva covid19, vaccinarea este un act medical preventiv bazat pe consimţământul persoanei, iar impunerea vaccinării împotriva Covid19 de către angajator o apreciem în afara cadrului legal”, se arată în răspunsul semnat de Nicoleta Rusu, secretarul general al MS de la acea dată. Doar că ministerul respectă în continuare cele scrise în răspuns, iar atâta timp cât li se oferă variante pentru a putea munci, nu se consideră că se îngrădeşte dreptul la muncă al cuiva, la fel cum sunt necesare testarea periodică şi vaccinarea împotriva hepatitei sau a altor boli infecto-contagioase.

Angajații spitalului așteaptă lămuriri de la minister

Deocamdată la nivelul Spitalului Judeţean nu se știu prea multe. S-a primit o directivă să se facă liste cu personalul vaccinat și copii după adeverința de vaccinare. A fost trimis un extras din ordinul ministrului, iar apoi se aşteaptă noi precizări.

Potrivit hotărârii, medicii, asistentele și infirmierele care nu s-au vaccinat ar putea fi nevoiți să se testeze periodic împotriva Covid, cu costuri suportate de ei, pentru siguranța pacientului.

Nici măcar jumătate din personalul spitalului nu s-a vaccinat 

Potrivit informaţiilor oficiale, la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), cea mai mare unitate sanitară din Moldova ca număr de paturi, nici măcar jumătate dintre cei vizaţi nu s-au vaccinat până în prezent. Astfel, dintr-un total de 1.626 de medici, asistenţi şi infirmieri din cadrul SJU, doar 715 s-au vaccinat. Dacă ponderea cea mai mare o reprezintă medicii, 144 dintre cei 211 fiind deja vaccinaţi, adică aproape 70%, la polul opus sunt infirmierii. În acest caz, dintre cei 510 angajaţi doar 187 s-au vaccinat, adică puţin peste 36%.

În cazul asistenţilor medicali, dintre cei 905 angajaţi ai SJU pe această specialitate, peste 42%, adică 384, erau vaccinaţi până în luna mai.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...