spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăPrimar ameninţat de cei care-şi apără garajele (video)

Primar ameninţat de cei care-şi apără garajele (video)

În timp ce în alte oraşe din ţară s-a trecut la demolarea garajelor pentru a asigura cât mai multe locuri de parcare, la Botoşani proiectul pilot ce vizează dezafectarea construcţiilor din tablă de lângă Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” se lasă cu ameninţări. Revoltaţi că primarul Cosmin Andrei a anunţat că acele garaje vor fi demolate, deţinătorii l-au ameninţat ieri pe edil că vor strânge semnături pentru demiterea acestuia.

Întâlnirea de ieri a primarului cu proprietarii acelor construcţii nu s-a derulat în termeni amiabili.

 “Vă aşteaptă un lung şir de procese”

După ce au văzut că nu-l pot determina pe edil să renunţe la acest proiect, chiar dacă s-au arătat dispuşi să suporte unele lucrări pentru aducerea acelor construcţii la un aspect compatibil cu un municipiu reşedinţă de judeţ, interlocutorii edilului au recurs la „artileria grea”. Ei au ameninţat că îşi vor lăsa maşinile în garaje, să vadă dacă echipele primăriei vor demola construcţiile cu maşinile înăuntru. Totodată, au anunţat că va urma un lung şir de procese în care îşi vor susţine cauza.

„Vă daţi seama că vă aşteaptă un lung şir de procese, nu o să fie chiar uşor. O să adunăm semnături şi pentru demiterea dumneavoastră, având în vedere că ştiţi câte voturi aţi avut în plus faţă de contracandidatul dumneavoastră. Aţi avut o campanie electorală foarte frumoasă, un om în care ne-am pus speranţe şi acum sunteţi arogant. Vom face o petiţie, o dăm la Garda de Mediu, nu este nimeni de acord să tăiaţi copaci să băgaţi maşini cu muzică, cu bere, cu gălăgie, cu miros de bitum, de praf, cu efect de seră”, a spus un botoşănean.

Acesta i-a reproşat primarului că nu reprezintă interesul cetăţenilor. „Sunteţi primar ales, nu să faceţi ce vreţi dumneavoastră, să faceţi ce vor cetăţenii. Nu faceţi ce vreţi dumneavoastră, tăiaţi şi spânzuraţi. Nu v-a votat nimeni călăul oraşului Botoşani. V-a votat un primar mediator, să ţineţi cont de toţi, o singură alternativă nu ne-aţi dat. În campania electorală eraţi ca o lână de oaie, adică totul se făcea, totul se rezolva. E un interes al dumneavoastră, nu e un interes al cetăţenilor. Sunteţi mai mult decât arogant, să ştiţi. Eraţi ca un miel în campanie. Nu ţineţi cont de absolut nimic, nu se poate aşa ceva”, i-a spus primarului acelaşi botoşănean.

 “Nu vrem să fim cobai”

 Un alt participant la discuţii i-a recomandat edilului să se ocupe de Cimitirul Pacea care o ia la vale, nu de garaje. Cei prezenţi la discuţii au mai arătat că plătesc anual câte 700 de lei pentru garaje şi este nedrept să fie luaţi drept cobai.

Totodată, i-au cerut cu insistenţă primarului să anunţe că va demola toate garajele din oraş şi au întrebat de ce se începe cu acea zonă.

“Nu sunteţi proprietari pe acel teren”

Primarul le-a transmis celor nemulţumiţi că în campania electorală a spus că va face parcări, nu că va păstra garaje. „Primăria nu este o societate comercială, ne interesează interesul general şi nu discutăm despre noi, aşa cum aţi afirmat, trebuie să discutăm despre toţi locuitorii municipiului Botoşani. Trebuie să-i vedem şi pe vecinii dumneavoastră, care nu au unde să parcheze. Nu sunteţi proprietari pe acel teren. Trebuie să-l gestionăm aşa cum este mai bine şi în acord cu realităţile pe care le trăim cu toţii”, a spus primarul.

Potrivit edilului, din documente rezultă că lângă Colegiul „Eminescu” sunt construcţii temporare, respectiv parcări acoperite cu pereţi laterali din plasă. „În locul garajelor construim parcări, la care cei din zonă vor avea prioritate. Avem oricând dreptul să folosim acel teren, dacă interesul public, local, sau naţional, o impune. Cu votul Consiliului Local”, a spus primarul.

„Cetăţenii m-au votat să fac treabă”

Edilul a reamintit un lucru care este arhicunoscut, şi anume acela că multe garaje au fost transformate în magazii, iar maşinile sunt lăsate tot pe domeniul public.

„Cetăţenii m-au votat să fac treabă. Ceea ce am de făcut voi face, pentru că cetăţenii m-au votat şi sunt obligat să-i reprezint şi pe cei care nu m-au votat. Interesul general acesta este – vin în faţa consilierilor locali, care vor decide. Alternativa pe care v-o ofer este să puteţi parca maşinile în zona respectivă, acolo unde aveţi prioritate, atunci când veţi participa la licitaţie. Aveţi toate drepturile stipulate în legile din ţara aceasta, puteţi să acţionaţi, să vă apăraţi, nu este nicio problemă. Dacă veţi considera, ne putem vedea şi în instanţă”, a concluzionat Cosmin Andrei.

În finalul discuţiilor, Cosmin Andrei a anunţat că într-o lună-două va înainta Consiliului Local proiectul de hotărâre vizând demolarea acelor garaje, iar proprietarii garajelor şi-au reafirmat intenţia de a strânge semnături pentru demiterea primarului.

Anunţul privind demolarea garajelor a fost făcut în luna martie

Discuţiile vin în contextul în care, pe 30 iunie, a fost supus dezbaterii deliberativului local un proiect de hotărâre vizând inventarierea terenurilor de sub acele garaje. Aceasta a fost aprobat de aleşii locali, iar această procedură va fi urmată de intabularea terenurilor şi emiterea dispoziţiilor de dărâmare

Pe 25 martie 2021, Cosmin Andrei a anunţat că garajele de lângă Colegiul „Mihai Eminescu” vor fi demolate deoarece acele construcţii din tablă nu sunt în ton cu imaginea unui municipiu reşedinţă de judeţ. Edilul a explicat că a ales această zonă din cauza aspectului inestetic al acelor construcţii din tablă, dar şi din nevoia de a asigura noi locuri de parcare pentru botoşănenii care locuiesc în zonă.

În municipiu sunt aproximativ 3.000 de garaje, suprafaţa medie ocupată de o astfel de construcţie fiind de 20 de metri pătraţi. În municipiu, cele mai multe garaje au fost construite după 1990, când s-au încheiat contracte de concesiune pe 25 de ani, la preţuri modice.

După expirarea acestei perioade, la ședințele de negociere s-au prezentat și botoșăneni care plăteau de la unu până la 3,5 lei pe metru pătrat pe an, pentru terenul ocupat de garaje. La încheierea unui nou contract, concesiunea este stabilită la preţul zonei, ajungându-se la 61 de lei pe metru pătrat în zona centrală.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...