spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăŞosele invadate de şoferi beţi

Şosele invadate de şoferi beţi

♦ În acest week-end, în doar câteva ore, poliţiştii au avut parte de cinci incidente în care ori şoferii, ori pietonii implicaţi în accidente erau băuţi.

Inconştienţa participanţilor la traficul botoşănean pare să nu mai cunoască limite. Nici măcar raziile poliţiştilor în trafic sau producerea unor accidente tot mai grave, pe fondul consumului de alcool, nu par să le fie lecţii celor care se urcă la volan. Dimpotrivă, toate acestea par a fi provocări pentru ca unii să îşi dovedească gradul şi mai mare de inconştienţă. Nu mai puţin de cinci astfel de cazuri au ajuns în atenţia poliţiştilor în decurs de doar câteva ore, în acest weekend.

Un exemplu elocvent este cel al unui tânăr care a rămas pieton după ce a provocat un accident în mijlocul orașului, fiind aproape de comă alcoolică. În vârstă de 37 de ani, acesta se afla, vineri, la volanul unul Volkswagen Passat, cu care se deplasa pe Calea Națională, dinspre centru spre gară. Imediat după intersecția din dreptul Școlii 11, acesta a pierdut controlul volanului, a lovit scuarul ce desparte cele două sensuri de mers, după care a ajuns cu partea stângă a mașinii pe contrasens, iar restul pe scuar. Imediat, la fața locului au ajuns mai multe echipaje de poliție, sesizate prin 112 de producerea accidentului, dar și de faptul că șoferul abia se putea ține pe picioare.

„Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 1,29 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat. Polițiștii rutieri au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere unui vehicul sub influența alcoolului”, a precizat Nicoleta Federciuc, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoșani.

Bărbat lovit de propria maşină

Un alt incident a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, când un bărbat a ajuns la spital după ce a fost lovit de propria mașină, în timp ce își făcea nevoile pe marginea drumului. Autoturismul bărbatului a fost lovit de o altă mașină, în partea din spate, în timp ce era trasă pe dreapta.

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, au fost sesizați prin apel 112, cu privire la faptul că pe drumul european 58, pe raza orașului Flămânzi, a avut loc un accident rutier, soldat cu victime omenești.

În urma cercetărilor efectuate de oamenii legii la fața locului, s-a stabilit faptul că un bărbat de 29 de ani, din orașul Flămânzi, în timp ce conducea un autoturism pe Strada Spitalului, a lovit în partea din spate o autoutilitară staționată pe partea dreaptă a părții carosabile, cu luminile de întâlnire și avarie în funcțiune. În momentul impactului, conducătorul autoutilitarei, un bărbat de 52 de ani din orașul Hârlău, se afla în partea din față a vehiculului, fiind rănit de propria mașină. La fața locului a ajuns un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță (SJA), care i-a acordat rănitului primul ajutor.

“Pacientul era policontuzionat, prezentând mai multe escoriații și contuzii. A fost stabilizat și transportat la Urgențe pentru mai multe investigații”, a precizat un ambulanțier din cadrul SJA Botoșani.

Ambele persoane au fost testate cu aparatul alcooltest, valoarea indicată fiind de 0,79 mg/l alcool în aerul expirat, în cazul conducătorului auto de 29 de ani și negativ, pentru conducătorul autoutilitarei. “Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului și vătămare corporală din culpă”, a precizat Nicoleta Federciuc.

Pieton beat lovit pe trecere

Nu doar şoferii sunt, însă băuţi în accidentele rutiere din oraş. Astfel, un bărbat de 49 de ani, din Botoşani, a ajuns la Urgenţe după ce a fost accidentat de o maşină pe trecerea de pietoni. Accidentul a avut loc sâmbătă seară, pe strada Împărat Traian, când o tânără de 20 de ani, aflată la volanul unui autoturism care se deplasa spre gară, l-a surprins pe bărbatul care încerca să traverseze strada pe trecerea de pietoni şi l-a lovit cu partea din faţă a maşinii. După impactul cu capota autoturismului, bărbatul a fost trântit pe asfalt. Deşi era într-o avansată stare de ebrietate, iar şoferiţa încerca să le explice celor prezenţi că bărbatul aproape i-a sărit în faţa maşinii de pe scuar, oamenii din zonă au început să devină tot mai agresivi cu ea, motiv pentru care tânăra s-a retras în propria maşină până la sosirea Poliţiei.

Martorii au solicitat şi intervenţia unei ambulanţe, un echipaj medical acordându-i victimei primul autor la faţa locului. Bărbatul, extrem de recalcitrant şi la adresa cadrelor medicale, a refuzat să sufle în aparatul etilotest, acesta fiind condus cu ambulanţa la Urgenţe. “Pacientul a suferit un traumatism cranio-facial şi contuzii la membre. A fost stabilizat şi ulterior transportat la Urgenţe pentru investigaţii suplimentare”, a precizat un ambulanţier din cadrul SJA Botoşani.

Bărbatul a fost însoţit şi de poliţişti la spital, acesta refuzând să sufle în etilotest şi fiind agitat şi agresiv la adresa cadrelor medicale. “Conducătoarea auto a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Pietonul a refuzat testarea cu aparatul etilotest, fiindu-i recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru vătămare corporală  din culpă”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Botoşani.

Acțiune de amploare organizată de poliţişti în tot județului

Mai mulți șoferi, dar și câțiva dintre pasagerii mașinilor conduse de aceștia, au fost sancționați vineri de polițiștii rutieri, în cadrul unei acțiuni de amploare care a vizat siguranța și fluența traficului rutier. Zeci de echipaje de poliție au acționat pe străzile municipiului, dar și pe drumurile din județ, fiind organizate mai multe controale în trafic. Operațiunea, care s-a derulat în mai multe intervale orare, dar și pe o multitudine de segmente ale arterelor de circulație, a vizat în principal reducerea numărului de accidente și verificarea modului în care șoferii, dar și ceilalți participanți la trafic, respectă prevederile Codului Rutier. Astfel, polițiștii au urmărit dacă persoanele aflate în mașini utilizează centurile de siguranță, dacă șoferii vorbesc la telefonul mobil în timp ce se află în trafic, dacă este respectat regimul de viteză și regimul priorității.

Un astfel de filtru a avut loc și în municipiul Botoșani, pe Calea Națională, undeva în dreptul Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu”, unde polițiștii Biroului Rutier Botoșani au tras pe dreapta mai mulți șoferi surprinși la volan fără centurile de siguranță.

Toți cei surprinși în off-side au fost sancționați cu două puncte amendă (n.r. – amenzi de 290 de lei) dar și două puncte de penalizare.

10 sancţiuni în jumătate de oră

Nu au scăpat de sancțiuni nici pasagerii care nu utilizau la rândul lor centura de siguranță. În plus, șoferii erau verificați și la documente, iar unii dintre ei au fost puși să sufle în etilotest. Așa se face că, în numai o jumătate de oră, polițiștii de aici au aplicat 10 sancțiuni pentru nepurtarea centurii de siguranță sau pentru lipsa documentelor.

În plus, în urma verificării cu etilotestul, un botoșănean a fost prins la volan sub influența băuturilor alcoolice, rezultatul indicând o îmbibație de 0,43 miligram pe litru alcool pur în aerul expirat. „Am băut aseară”, a recunoscut acesta în fața polițiștilor. Tânărul a fost dat jos de la volan și condus la spital pentru stabilirea alcoolemiei, el riscând să se aleagă cu un dosar penal pentru conducere în stare de ebrietate.

 

– Tudor CHIRIAC

– Sebastian GHEORGHIU

 

 

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...