spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăVictime ale violenţei domestice protejate cu hârtii

Victime ale violenţei domestice protejate cu hârtii

Ordinele de protecție instituite de autorități pentru protecția victimelor violenței domestice continuă să fie încălcate cu bună știință de agresori. Asta pentru că nici o instituție nu verifică permanent modul în care sunt respectate restricțiile de către cei aflați sub interdicție. Abaterile sunt descoperite numai dacă victima face o nouă plângere la poliție, ori dacă agresorii răbufnesc în public, iar martorii solicită intervenția forțelor de ordine.

Potrivit legii, orice victimă a violenței domestice poate solicita un ordin de protecție de la instanță, magistrații interzicându-i agresorului, printr-o hotărâre judecătorească, să se mai apropie de ea și de ceilalți din familie care sunt expuși. Așa se face că cel violent ajunge să fie evacuat din locuință, iar judecătorii îi pot interzice să se mai apropie de victimă la o anumită distanță, dar și orice contact de orice tip – telefonic, prin messenger ori prin rețele de socializare, ori prin email.

Odată emis, ordinul este transmis structurilor de poliție, care trebuie să vegheze la respectarea acestuia. Doar că de cele mai multe ori aceste interdicții aplicate persoanei violente rămân numai pe hârtie pentru că nici o structură de poliție din țară nu poate asigura câte un polițist pentru fiecare agresor așa încât acesta din urmă să fie monitorizat 24 de ore din 24 pentru a se vedea dacă respectă sau nu măsurile dictate de instanță.

155 de ordine provizorii de protecție emise de la începutul anului

Prin urmare, multe dintre victime se trezesc cu după numai câteva zile cu agresorii în locuință, ori la serviciu. „La fiecare sesizare de violență domestică, polițiștii care intervin analizează situația și pot dispune un ordin provizoriu de protecție valabil cinci zile. În acest interval, este sesizată unitatea de parchet și instanța, aceasta din urmă dispunând emiterea ordinului de protecție care poate fi valabil 6 luni. În primul semestru al acestui an, polițiștii botoșăneni au emis 155 de ordine provizorii de protecție, fiind înregistrate și 14 infracțiuni de încălcare a ordinelor”, a precizat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.

Extrapolând, reiese că cel puțin 10% dintre ordinele de protecție sunt încălcate. Altfel spus, 14 femei au cerut ajutor poliției după ce au fost din nou căutate de agresori, care au vrut să se răzbune. Numai că acestea sunt doar cazurile sesizate.

Poliţişti insuficienţi pentru supravegherea agresorilor

Situația se datorează și modului în care se verifică respectarea ordinelor de protecție. Astfel, polițiștii îl supraveghează o perioadă pe cel pus sub interdicție, după care verifică situația la anumite intervale de timp. Asta pentru că polițiștii sunt prea puțini și au o sumedenie de atribuții.

„În unele comune există numai doi lucrători de poliție, care trebuie să se ocupe de toată problematica, ori de cele mai multe ori acestora nu le ajunge timpul fizic să le facă pe toate”, spun polițiștii. De aceea, uneori victima este apelată telefonic de polițiști pentru a se verifica dacă agresorul a încălcat restricțiile. Ce se întâmplă între timp, este greu de spus.

Botoşăneancă bătută la serviciu 

În luna octombrie 2020, o botoșăneancă s-a trezit la locul de muncă cu fostul soț, față de care obținuse un ordin de protecție. Individul a lovit-o cu pumnii și a tras-o de păr, iar doi bărbați au intervenit pentru a-i despărți. Atunci fostul soț a scos un cuțit și l-a rănit pe unul dintre aceştia.

Speriată, femeia s-a refugiat mai apoi în Biroul executorilor judecătorești Carmen Șfaițer și Sorin Gavriliuc, dar individul a spart ușa din sticlă și i-a atacat inclusiv pe cei doi executori, Au fost mai multe apeluri pe 112, dar individul a reușit să fugă. A fost prins abia spre seară.

Arestat, individul a fost condamnat anul acesta la un an și 11 luni de închisoare cu executare. Dar nu pentru violență în familie, pentru că femeia și-a retras plângerea, ci pentru loviri și alte violențe, violarea sediului profesional, distrugere și amenințare (n.r. – în cazul executorilor judecătorești), tulburarea liniștii și ordinii publice și încălcarea ordinului de protecție. „Dacă agresorii nu sunt monitorizați permanent, aceste ordine de protecție devin ineficiente”, a recunoscut executorul judecătoresc Carmen Șfaițer, rănit în războiul dintre cei doi foști soți.

Pedepse mici prevăzute în legislaţie

Cazul în sine demonstrează că și pedepsele sunt destul de mici. Astfel, potrivit Codului penal, încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie se pedepsește cu închisoare de la şase luni la 5 ani, deși, pe lângă violențe, la mijloc este vorba de nerespectarea unei sentințe judecătorești.

Anul acesta, un bărbat din comuna Vorniceni a fost condamnat și el la închisoare cu executare, după ce și-a lovit mama și a nesocotit ordinul de protecție. În 5 septembrie 2020, femeia făcea de mâncare și a fost luată la bătaie de fiul ei, abia eliberat din penitenciar. Două nopți femeia a dormit la magazin și abia ulterior a mers la spital, unde s-a constatat că avea o fractură la un braț.

Cazul a ajuns în atenția polițiștilor, iar judecătorii au emis un ordin de protecție, bărbatului fiindu-i interzis să se mai apropie de mamă timp de șase luni. Cu toate acestea, bărbatul a ignorat măsurile și a revenit la locuința părinților de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Ba mai mult, atunci când polițiștii de la Secția de poliție rurală nr. 9 Vlăsinești au mers pentru a-l evacua și pentru a pune ordinul de protecție în aplicare, el a asmuțit câinele pe forțele de ordine. Arestat și el, bărbatul a fost condamnat definitiv la doi ani și șase luni de închisoare.

Arestul pare să fie singura formă prin care pot fi potoliți agresorii

De altfel, arestul pare să fie singura formă prin care pot fi potoliți agresorii. S-a văzut și în ultimul incident de la Văculești, unde un bărbat a incendiat locuința fostei concubine, care obținuse un ordin de protecție împotriva lui din luna februarie.

După ce a dat foc la acoperișul casei, bărbatul a fost reținut pe 1 august a.c., pentru 24 de ore, sub acuzațiile de violare de domiciliu, distrugere prin incendiere și încălcarea ordinului de protecție. Erau trei infracțiuni, dar procurorii au decis să-l elibereze. Când s-a văzut iar în libertate, bărbatul a continuat să se apropie de locuința femeii, încălcând restricțiile impuse de judecători. Prin urmare, individul a fost reținut marți pentru a doua oară și arestat preventiv.

Plângeri retrase de victime

Polițiștii spun că o parte din vină o poartă uneori inclusiv victimele, care trec peste toate și la scurt timp se împacă cu agresorii. Ba mai mult, își retrag plângerile penale.

„Chiar anul acesta a fost consemnat un asemenea caz, în mediul rural, unde la puțin timp de la emiterea ordinului de protecție, fostul partener, care avea interdicția de a se apropia de casa femeii, a mers la locuința acesteia, încălcând măsurile impuse de judecători. Femeia a acceptat situația și chiar l-a primit în locuință, relațiile din cuplu fiind reluate ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Cei doi au ajuns chiar să locuiască împreună, deși ordinul de protecție era încă valabil”, a declarat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.

Zeci de ţări folosesc un sistem electronic de monitorizare

Situațiile de acest gen pot fi evitate dacă legile ar fi mai eficiente. Deși există o prevedere legală care îi obligă pe agresori să poarte brățări electronice pentru a preveni contactul cu victima, acest sistem nu poate fi aplicat din lipsa echipamentelor. Primele dispozitive ar trebui să funcționeze în martie 2022, însă numai la nivelul municipiului București. Când va fi extins programul la nivel național, este greu de spus. Astfel, brățara va fi montată pe piciorul sau pe brațul agresorului, iar un dispozitiv similar va fi purtat de victimă. Așa se face că atunci când agresorul se apropie prea mult, poliția va primi o alertă. Până atunci, însă, agresorii nu vor fi monitorizați electronic.

În prezent, 30 de țări din lume folosesc deja sistemul electronic de monitorizare, iar studiile au arătat că, odată monitorizați, 95% dintre agresori se tem să recidiveze.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...