spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăVal de agresiuni sexuale în stradă

Val de agresiuni sexuale în stradă

Se înmulțesc agresiunile sexuale în județ. Nu este vorba doar de viol, ci de tot felul de gesturi incredibile comise pe stradă sau în tot felul de locuri publice, de indivizi cu un comportament deviant, care nu reușesc să-și înfrâneze instinctele primare. Deși numărul acestor cazuri nu îl depășește pe cel al furturilor, polițiștii vorbesc despre un fenomen care a apărut de câțiva ani, care face victime inclusiv în rândul copiilor.

Cea mai recentă victimă a fost o tânără de 22 de ani, din municipiul Botoșani, care marți seară mergea spre casă, după lăsarea întunericului, iar pe Aleea Nucului a fost atacată de un bărbat de 33 de ani. Imediat ce a văzut-o, individul s-a apropiat de ea, a tras-o de tricou, după care a început să o pipăie, fără niciun fel de jenă.

Tânăra a anunțat incidentul la Poliție, iar a doua zi individul a fost identificat de polițiștii Biroului de Investigații Criminale. „În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că, în data de 10 august 2021, acesta, în timp ce se afla pe Aleea Nucului din municipiul Botoșani, ar fi exercitat acte de agresiune sexuală și fizică asupra victimei, o tânără de 22 de ani, care se deplasa în zonă”, a declarat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani.

Pe numele agresorului a fost emisă ordonanță de reținere pentru 24 de ore și a fost introdus în arestul poliției. Anchetatorii bănuiesc că individul ar avea unele probleme psihice și din acest motiv s-a luat în calcul și o eventuală expertizare a acestuia.

Incident similar într-un club

Doar că incidentul vine după un alt șir de agresiuni de același tip, înregistrate în județ în ultima lună. O scenă incredibilă s-a petrecut în noaptea de 7 spre 8 august într-un club din Darabani. Atunci, o tânără de 17 ani a mers la grupul sanitar din incinta clubului, dar s-a trezit cu un individ care a urmărit-o, a intrat în cabină după ea, deși zona era rezervată doar femeilor, i-a ridicat hainele și a început să o pipăie.

Tânăra a reușit să scape, însă incidentul a marcat-o profund, iar cazul a fost reclamat la poliție. Așa se face că individul, un tânăr de 27 de ani, din Darabani, a fost reținut de polițiști și a petrecut 24 de ore în arest.

Trei atacuri cu un bărbat căsătorit

Iar dacă în unele cazuri se poate vorbi de reacții de moment din partea agresorilor, unii indivizi dau dovadă de un comportament pervers și afișează personalități diferite în funcție de mediu. Este și cazul bărbat de 37 de ani, din comuna Răchiți, care a fost reținut pe 5 august, tot pentru agresiune sexuală, după ce ar fi atacat pe stradă trei tinere.

Iar acest lucru nu s-a întâmplat într-o singură zi, ci în perioada martie 2018 – iulie 2021, victimele fiind o femeie de 39 de ani, o adolescentă în vârstă 15 ani și o tânără de 19 ani din municipiul Botoșani. Anchetatorii au fost surprinși să afle că individul era căsătorit și chiar este tatăl a doi copii minori.

Comportament deviant şi în rândul copiilor

Acest comportament deviant începe să se dezvolte și în rândul copiilor. În luna iunie, de exemplu, un băiat de numai 11 ani, elev la o școală din județ, a fost acuzat de agresiune sexuală după ce le-ar fi atins în zonele intime pe două colege în vârstă de 10 ani.

Sesizarea a venit din partea unui cadru didactic, care nu a dorit să treacă cu vederea acele fapte, chiar dacă gesturile au venit din partea unui copil.

Un alt caz oarecum asemănător a fost înregistrat într-o comună de lângă Dorohoi, unde un alt elev de 14 ani a ajuns să fie trimis în judecată, după ce ar fi pipăit o colegă.

O atingere în zone intime este agresiune sexuală

Agresiunea sexuală se poate referi în general la orice fel de contact nedorit, în care este implicată uneori forța fizică, fără să implice un act sexual în adevăratul sens al cuvântului, cum ar fi incestul, violul sau exploatarea sexuală. Așa se deduce și din Codul penal, unde se menționează că „actul de natură sexuală, (…) cu o persoană, săvârșit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra sau de a-și exprima voința ori profitând de această stare, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”.

Avocații spun că o simplă atingere în zone intime este considerată agresiune sexuală, iar autorii riscă să fie anchetați, judecați și condamnați. Iar ceea ce este mai grav, în cazul agresiunilor asupra minorilor pedepsele cresc.

Că nu este de glumit o dovedește un caz petrecut în municipiul Botoșani, la începutul lui 2020. Atunci, un tânăr de 26 de ani ar fi urmărit o femeie de 38 de ani, până în liftul din scara blocului unde aceasta locuia și ar fi efectuat acte de natură sexuală în fața femeii. După comiterea faptei, individul a părăsit imobilul respectiv, însă, în urma sesizării la 112, au fost alertate toate echipajele de poliție din municipiu, suspectul fiind depistat la domiciliu.

Reținut pentru 24 de ore, tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean și a fost plasat ulterior sub control judiciar. În urma anchetei declanșată de polițiști, alte două botoșănence au reclamat că au fost acostate de același individ, chiar în centrul municipiului, în zona Pietonalului Unirii. Prin urmare, individul a fost trimis în judecată sub acuzațiile de agresiune sexuală și ultraj contra bunelor moravuri.

Victimele suferă o traumă semnificativă

Există situații în care unii trec și la agresiuni mult mai grave, cum ar fi violul. Doi profesori din Botoșani sunt judecați în prezent după ce ar fi abuzat sexual o elevă, dar și mai mulți băieți. În luna iunie, un bărbat de 59 de ani a fost prins făcând sex cu un adolescent de 14 ani în toaleta mall-ului din Botoşani. Toți au fost arestați, iar ulterior plasați sub o altă măsură preventivă.

Psihologii vorbesc despre tulburări de comportament în cazul agresorilor sexuali, care se transformă în timp într-un fel de prădători. Doar că victimele lor suferă o traumă semnificativă, în special copiii. Trauma poate fi ameliorată prin tratament psihologic și medical adecvat și prin intervenția autorităților legale.

Deseori, dezgustul față de cel care a comis abuzul se însoțește de un sentiment de frică intensă. „În rezolvarea acestor cazuri, cu o mare încărcătură emoțională, magistrații, psihologii, medicii, avocații, serviciile de asistență socială sunt puși în fața necesității de a aborda atitudinea adecvată pentru investigarea cazului, de a conlucra în scopul asigurării revenirii victimei la o stare de normalitate, dar în același timp, de a identifica și pedepsi pe cel care a comis abuzul, protejând astfel victima și comunitatea”, spun psihologii.

Profile psihologice ale agresorilor sexuali

Polițiștii vorbesc de două profile psihologice ale agresorilor sexuali – genul de psihopat sau de golan. „Psihopatul are o răbdare aproape infinită în a-şi atinge scopurile, învăluindu-şi viitoarea victimă ca într-o pânză de păianjen. Iar când aceasta îşi dă seama, de obicei este prea târziu.

În schimb, în cazul «golanului», acesta este obişnuit să ia ceea ce crede că îşi doreşte, prin forţă şi violenţă, indiferent de împrejurări, de victimă sau de consecințe”, spun polițiștii.

Cert este că ambele categorii apelează la forța brută pentru a-și domina victima. În schimb, criminologii cred că frustrarea, analfabetismul social, lipsa de empatie şi masculinitatea exagerată sunt doar câteva dintre trăsăturile violatorilor.

„Încercăm să descurajăm din start aceste comportamente deviante”

Din cauza gravităţii fenomenului, polițiștii merg pe reținerea suspecților încă de la primele investigații. „Încercăm să descurajăm din start aceste comportamente deviante. Este primul instrument pe care îl au la îndemână polițiștii, atunci când anchetează astfel de fapte. Ulterior, autorii sunt prezentați în fața instanței, care decide dacă sunt arestați sau nu”, a spus Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ.

Anul acesta, în luna iulie, a intrat în vigoare și registrul agresorilor sexuali. Astfel, toți cei care comit astfel de infracțiuni vor fi fișați, fotografiați și amprentanți, iar după ce sunt condamnați, ei nu vor mai avea voie să lucreze în domenii care presupun apropierea de copii, bătrâni sau alte persoane vulnerabile.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...