joi, februarie 2, 2023
AcasăPrima PaginăHoţi de VIP-uri reuniţi în puşcărie

Hoţi de VIP-uri reuniţi în puşcărie

Sentință definitivă în cazul tânărului care a prădat mai mulți oameni de afaceri din Botoșani. Trimis în judecată pentru furt calificat și tâlhărie calificată, Sergiu Nicolae Lahman s-a ales cu o pedeapsă rezultată de patru ani și trei luni de închisoare în regim privativ de libertate. La rândul său, complicele care l-ar fi ajutat să se deplaseze cu mașina de la Suceava la Botoșani, Mihai Vlăduț Ciornei, a fost condamnat la un an și două luni închisoare pentru conducere fără permis. Însă, cum acesta din urmă avea un noian de alte condamnări, magistrații au contopit totul, iar tânărul va avea de executat în final o pedeapsă rezultantă de patru ani, şase luni şi 20 de zile de pușcărie.

Sentința definitivă a fost pronunțată ieri, de Curtea de Apel Suceava.

Afacerişti luaţi la rând

Furturile au avut loc în iunie 2020, la scurt timp de la ridicarea stării de urgență, când Sergiu Nicolae Lahman, originar din Suceava, care primise informații de la un deținut cu privire la oamenii de afaceri din județul Botoșani, a pus la cale mai multe atacuri. Adus la Botoșani de amicul său, Lahman a analizat mai întâi locurile, după care a decis să acționeze. Pe 17 iunie 2020, el l-a atacat pe omul de afaceri Tonino Boldea. S-a strecurat pe lângă gardul din fier forjat care separă curtea locuinței de anexele gospodărești, a intrat în autoturismul Porche Cayenne, de unde a furat o baterie portabilă, mai multe cabluri USB și un portofel marca Louis Vuitton, în care se aflau suma de 2.000 lei, documentele de identitate și patru carduri bancare, prejudiciul fiind estimat la 5.000 de lei.

În seara imediat următoare a urmat omul de afaceri Nicu Catană, decedat între timp. Acesta participa la un eveniment în familie, la care au fost invitate câteva rude. Hoțul a sărit gardul dinspre pădurea Baisa, și, profitând de faptul că autoturismele Mercedes C-Class, Mercedes G-Class și un Volkswagen Tiguan erau neasigurate, a început să cotrobăie prin ele. Din interiorul autoturismului marca Mercedes C Class, de pe bancheta din spate a furat un rucsac “Prada”, în care se afla un portofel Gucci, cartea de identitate, permisul de conducere, cardul de sănătate și un card bancar, toate în valoare de 2.300 euro. În schimb, din autoturismul Mercedes G Class, a furat din spațiul cotierei dintre scaune un permis de vânătoare, un permis de armă și un carnet de membru al unei asociații de vânătoare, prejudiciul fiind estimat aici la 500 lei.

În schimb, din autoturismul Tiguan, nu a furat nimic.

Hoţ surprins în casă de Liviu Conţac

Din start, având în vedere modul de acțiune, anchetatorii au bănuit că au de a face cu același autor. Prin urmare, investigațiile au fost extinse, iar informațiile au condus spre Sergiu Nicolae Lahman, de 20 de ani, din municipiul Suceava. Doar că lucrurile nu s-au oprit aici. La o lună după primele două atacuri, atras de clădirea impozantă pe care a văzut-o în timp ce venea spre Botoșani, pe drumul european E58, Sergiu Nicolae Lahman a mai încercat o lovitură, la locuința omului de afaceri Liviu Conțac. Era 18 iulie, când hoțul a venit pe lumină. A stat pitit sub gardul casei ore în șir, până când a văzut că s-au stins toate luminile din locuință, după care a atacat. Era deja spre dimineață, când, ignorând câinii de pază care l-au simțit, suceveanul s-a strecurat în casă pe o fereastră rămasă deschisă. A ajuns până în dormitorul familiei, după care a luat camerele la rând. Trezit din somn de lătratul câinilor, Liviu Conțac a vrut să vadă ce se întâmplă și l-a surprins de Lahman pe unul dintre holuri. A urmat o luptă corp la corp, Lahman reușind să scape după ce a scos un spary iritant lacrimogen și a pulverizat spre cei din familie care încercau să-l imobilizeze. În acea bătălie hoțul și-a pierdut masca chirurgicală cu care își acoperea fața, dar și o șosetă pe care o avea pe mâini pe post de mănușă. Acestea au fost ridicate și expertizate criminalistic, pe ele fiind găsite ADN-ul lui Lahman. Hoțul reușise să plece cu 300 de lei, dar și cu 10 euro luați dintr-un autoturism, un ceas și o medalie din metal galben pe care le-a aruncat deoarece a considerat că nu au valoare, medalia nefiind din aur.

Atacuri date în timpul controlului judiciar

Reținut pe 9 august 2020, în urma unor percheziții, Lahman a fost condus la sediul poliției, reținut și apoi arestat preventiv. Ancheta a arătat însă că furturile au fost comise în timp ce Lahman și Ciornei, care erau judecați pentru alte fapte comise în județul vecin, se aflau sub control judiciar și, potrivit magistraților, ei nu aveau voie să depăşească limita teritorială a judeţului Suceava decât cu încuviinţarea instanţei.

Trimiși în judecată în septembrie 2020, cei doi suceveni au rămas pe tot parcursul procesului în arest. Așa se face că la aproximativ un an de la comiterea faptelor, instanța a pronunțat sentința definitivă. Astfel, Sergiu Nicolae Lahman a fost obligat să-i plătească omului de afaceri Nicu Catană 500 de lei, fiicei acestuia suma de 2.300 euro, în timp ce Liviu Conțac și soția acestuia ar urma să primească daune morale de câte 10.000 de lei fiecare. Instanța a constatat recuperarea prejudiciul cauzat lui Tonino Boldea și, parţial, prejudiciul cauzat lui Liviu Conțac.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
2.2 ° C
3.6 °
-0 °
69 %
2.5kmh
100 %
joi
7 °
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
-1 °
lun
-5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Din când în când, trebuie să le amintești oamenilor că bei, dar bei cu stil.

EDITORIAL

Mediatizatul caz al fraților Tate care și-au deschis un punct de lucru „altfel” la o margine de București nu reprezintă decât vârful unui aisberg...

GÂNDUL ZILEI

De la anul, este cert, Veți primi pe telefoane Când nevasta e cu toane, Mesaje tip ... Ro Alert! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

 

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...