spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăVaccinaţii nimănui

Vaccinaţii nimănui

♦ Persoanele vaccinate anti-Covid nu pot afla din statistici ce risc au să ajungă la spital, iar medicii spun că sunt sufocaţi şi nu au timp de asemenea calcule.

Autorităţile sanitare au un mod foarte ciudat de a susţine campania de vaccinare, iar acţiunile, sau mai degrabă inacţiunile lor, nu fac decât să scadă încrederea oamenilor în imunizarea prin această metodă. Astfel, o dovadă a eficienţei vaccinării, care ar fi la îndemâna autorităţilor, şi care ar arăta câţi dintre cei vaccinaţi ajung la spital, nu este deloc folosită şi astfel se lasă loc oricăror speculaţii, din partea oricui. Deşi secţiile destinate pentru pacienţii Covid-19 sunt pline de pacienţi cu infecţie cauzată de SARS-CoV-2, iar cei care în continuare refuză vaccinarea sunt tot mai mulţi, nici nu se face vreun fel de statistică, menită să mai arunce un pic de lumină asupra acestei situaţii şi să se vadă clar câţi dintre care ajung la spital cu coronavirus, în stare gravă sau nu, au fost vaccinaţi.

“Fiecare secţie face cum ştie”

Reprezentanţii celui mai mare spital din judeţ au încercat să facă propria statistică, deşi nimeni de la nivel central nu a cerut, însă nivelul mare de muncă la personalul medical în această perioadă şi numărul mare de pacienţi care sunt internaţi şi trec pe secţiile unităţii sanitare fac acest demers aproape imposibil, mai ales că nu există un program sau o opţiune creată special pentru acest lucru. „Noi am solicitat de la DSP să ni se acorde accesul în platforma de vaccinare, pentru a putea verifica pacienţii cu ajutorul CNP. Ar fi mai uşor, şi aşa ar fi şi posibilitatea de a face o statistică. Aşa, acum, fiecare secţie face cum ştie, dacă şefii de secţie vor o astfel de evidenţă, cu pixul şi hârtia”, a spus un reprezentant al Spitalului Judeţean.

Singurul mod în care se poate, cât de cât, ţine o evidenţă, este la internarea pacienţilor, care ajung, în marea lor majoritate, în Urgenţe. De acolo sunt dirijaţi pe diferite secţii, iar pe fişele de internare este scris dacă sunt sau nu vaccinaţi. Sistemul informatic însă nu permite bifarea vreunei căsuţe în acest sens, pentru ca ulterior să fie făcut un simplu calcul. De asemenea, se pare că accesul în platforma de vaccinare, administrată de Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, permite doar de la nivel central un acces mai detaliat asupra datelor pacienţilor. „Din judeţe se permite doar introducerea de date, nu şi anumite verificări sau interogări ale platformei”, a precizat un registrator din cadrul DSP.

“Vaccinații au prezentat și prezintă forme ușoare”

Astfel, singurele date cât de cât apropiate de adevăr sunt cele pe care le fac medicii în Urgenţe, prin sondaj şi cu aproximaţie. Șefa Direcţiei de Sănătate Publică, medicul Monica Adăscăliţei, a oferit câteva cifre orientative, evidențiind faptul că cei mai afectați sunt pacienții nevaccinați. A luat ca exemplu o zi cu peste 100 de cazuri, susținând că mai puţin de 10% dintre persoanele infectate erau dintre cele vaccinate. „Într-o zi în care am avut 116 cazuri pozitive, am ales o zi aleatorie, doar 10 erau vaccinați, restul erau nevaccinați. Pacienții vaccinați au prezentat și prezintă în continuare forme ușoare, sunt la domiciliu, iar cei care au fost vaccinați și internați pe la Secția de Boli Infecțioase sunt cei care mai au astm bronșic, bronhopneumonie, boală cronică pulmonară”, a precizat medicul Monica Adăscăliței, directorul DSP Botoșani.

La ATI, niciun pacient nu este vaccinat

Singura evidenţă clară este cea de pe secţia de terapie intensivă Covid, acolo unde, pe cele 15 paturi, au fost deja internaţi peste 50 de pacienţi în această perioadă. Din păcate, acolo s-au înregistrat şi cele mai multe decese, iar procentul celor nevaccinaţi care ajung acolo este covârşitor. „De la debutul valului patru au stat internați la ATI doar doi pacienți vaccinați. Unul dintre ei a fost externat, iar altul a murit din cauză că avea și leucemie. Restul pacienților care sunt internați la ora actuală pe Terapie Intensivă au afectare pulmonară de peste 30%, majoritatea sunt intubați. Niciun pacient nu este vaccinat”, a spus medicul Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...