vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăBolnava uitată în salon este lovită şi de Covid

Bolnava uitată în salon este lovită şi de Covid

♦ Pacienta care a sunat la 112 de teamă că va fi abandonată de cadrele medicale nu şi-a rezolvat problema cu care venise, dar a fost găsită cu Covid şi cu alte afecţiuni.

Turnură neaşteptată de situaţie în cazul bătrânei care a sunat la 112 din Spitalul Judeţean. După ce a simţit nevoia să sune la numărul unic de urgenţă 112, pentru că a fost uitată de personalul medical în salonul în care fusese internată în zona tampon, bătrâna de 79 de ani, din Coţuşca, a ajuns ulterior pe secţia de ortopedie, unde avea şi nevoie de o intervenţie, din cauza unei fracturi de şold. Chiar potrivit spuselor femeii, una dintre bucuriile ei, la internare, pe data de 15 septembrie, era aceea că ieşise negativă la testul PCR pentru Covid, astfel că a fost internată.

Pozitivă chiar înainte de operaţie

Pe 22 septembrie, la exact o săptămână distanţă, femeia urma să fie supusă intervenţiei ortopedice pentru care a fost internată. Un angajat al secţiei a fost însă depistat cu Covid-19, iar apoi au fost testaţi toţi cei de pe secţie. Bătrâna a avut ghinionul să afle că era pozitivă.

Potrivit reprezentanţilor unităţii sanitare, se pare că totul ar fi pornit de la un infirmier, care a fost depistat pozitiv. Imediat, conform protocoalelor epidemiologice, au fost testaţi toţi angajaţii din secţie, inclusiv pacienţii internaţi în acea perioadă în saloanele de la Ortopedie. „După testare a mai fost depistat un medic şi cinci pacienţi, ulterior mai fiind depistată o asistentă. Se întâmplă, în această perioadă, în care virusul circulă foarte mult, ca unele persoane să se pozitiveze după ce sunt internate. Ele iau virusul din afara spitalului, cu o zi-două înainte de internare. Sunt testate, iar la PCR ieşi pozitiv după cinci zile, în medie. Şi iniţial iese negativ testul, dar apoi se pozitivează în spital. Este o realitate pe care oamenii trebuie să o ştie. Sunt mulţi pacienţi în aceeaşi situaţie. Tocmai de aceea am instituit regula ca pacienţii care stau mai mult de cinci zile în spital să fie retestaţi PCR”, a spus economista Doina Caba, managerul general al SJU Mavromati.

Astfel, în prezent, secţia de ortopedie a fost declarată focar Covid, din cauza celor opt cazuri pozitive depistate în total.

Intervenţia chirurgicală a fost amânată

În prezent, bătrâna este internată într-o secţie Covid, sub supraveghere de specialitate, starea ei fiind una stabilă, fără a pune probleme din acest punct de vedere. Femeia urmează să fie operată la o dată ulterioară, după ce testele se vor negativa, asta pentru că intervenţia nu presupune o urgenţă.

Bătrâna care a fost protagonista unui scandal sunase la 112 la câteva ore după ce fusese internată provizoriu până la sosirea testului Covid pentru transfer pe secţia de ortopedie. Pentru că nimeni nu a trecut pe la ea să o ajute să meargă la baie, femeia a sunat la 112, cerând ajutor din partea operatorilor de la Serviciul de urgenţă. Bătrâna spunea că a strigat de mai multe ori la persoanele pe care le auzea pe hol, dar nimeni nu a venit la ea şi a trebuit să-şi facă nevoile în pat. „Am strigat, de mai multe ori. Dar nu mă auzea nimeni. Îi auzeam cum dupăiau pe holuri, se auzeau persoane care râdeau. Am rămas singură în cameră. Am făcut pipi pe pat. Nu îmi era să mă legene, dar chiar să nu treacă nimeni, să nu îmi aducă un pahar cu apă?”, a spus femeia. Aceasta a spus că a sunat la 112 şi pentru că se temea că va fi uitată acolo. Ulterior, cineva a venit şi i-a oferit ajutor, după care i-a şi fost reproşat faptul că a sunat la 112. „M-au cam certat. Mi-au spus că ce a trebuit să sun, nu îmi era bine la cald?”, a spus femeia.

Evaluată psihiatric

Ulterior, conducerea unităţii sanitare a decis evaluarea psihiatrică a femeii, deşi aceasta era internată în spital pentru o fractură de şold. „Femeia a fost evaluată la nivelul secţiei de psihiatrie. Medicul specialist psihiatru a stabilit că este liniştită psiho-motor, dezorientată temporo-spaţial. Prezintă fenomene psihoproductive. Diagnosticul a fost de tulburare organică cognitivă moderată cu agravări onirofile. I-a fost recomandat tratament de specialitate”, a precizat un medic din cadrul Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Judeţean.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...