Doar 12% dintre bolnavii de Covid din ultima lună erau vaccinaţi

♦ Statisticile sumbre de la ATI arată şi beneficiile vaccinului, pentru că aproape toate persoanele care au decedat la Botoşani erau nevaccinate

Şi la Botoşani sunt persoane vaccinate care s-au îmbolnăvit de Covid-19. În medie, aproape 12% dintre cazurile pozitive din septembrie au fost în rândul persoanelor vaccinate. Au fost înregistrate şi reinfectări, însă, doar 29, cele mai multe dintre acestea în luna septembrie.

Astfel, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), până pe 28 septembrie în judeţ au fost 2.006 cazuri depistate pozitiv cu noul coronavirus. Dintre acestea, 246 de persoane erau vaccinate cu schema completă de vaccin. Cu toate acestea, o foarte mică parte au ajuns internate în spital, semn că formele pe care le-au dezvoltat au fost uşoare sau medii. Potrivit reprezentanţilor DSP, au existat şi cazuri care au ajuns pe secţia de reanimare.

„Este un aspect foarte important, pe care lumea ar trebui să îl ia în seamă. Până în prezent doar doi vaccinaţi au ajuns pe terapie intensivă. Unul, cu leucemie, a decedat, altul a fost externat şi este bine. Este drept, mai sunt persoane care se îmbolnăvesc, dar au forme uşoare sau medii. Dar scapă şi eu cred că şi vaccinul îşi spune cuvântul în aceste cazuri”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

Scade considerabil riscul de a face forme grave

Riscul ca persoanele vaccinate cu schema completă să fie spitalizate după ce au contractat Covid-19 se reduce cu peste 70%, comparativ cu cele nevaccinate, conform unui studiu publicat în jurnalul ştiinţific „The Lancet”. Pentru acest studiu, cercetătorii s-au bazat pe răspunsurile la un chestionar realizat în Marea Britanie în rândul a 1,2 milioane de adulţi în perioada decembrie-iulie.

Totodată, cei testaţi pozitiv după ce au fost vaccinaţi cu ambele doze au probabilităţi aproape duble de a fi total asimptomatici.

Studiul relevă de asemenea că riscul de a contracta Covid-19 de lungă durată (când simptomele persistă după 28 de zile de la infectare) se reduce la jumătate la cei vaccinaţi cu schema completă.

Persoanele mai vulnerabile la o infecţie post-vaccinare după ce au primit o doză sunt „adulţii în vârstă mai fragili” (de peste 60 de ani), precum şi „adulţii vârstnici” care au şi alte patologii, precum obezitate, boli cardiace, renale sau pulmonare, informează Agerpres.

La nivelul judeţului Botoşani aproximativ 70.000 de persoane s-au vaccinat. La nivel naţional 27.99% din populaţie a optat pentru vaccin, adică 5.434.368 de persoane.

Deja ai votat!