spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăCovid-19 nu mai lasă loc de alte boli (video)

Covid-19 nu mai lasă loc de alte boli (video)

♦ Spitalele botoşănene dau pe dinafară de pacienţi cu Covid, iar ceilalţi bolnavi au şanse să fie văzuţi de un medic doar dacă este urgenţă majoră.

Cel de-al patrulea val al pandemiei de Covid-19 loveşte judeţul mai greu ca oricând. Astfel, zi după zi sunt doborâte recorduri sumbre, iar medicii sunt nevoiţi să aleagă ce vieţi să salveze. Ieri a fost înregistrat un record absolut de noi cazuri depistate, la nivelul judeţului fiind diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 nu mai puţin de 223 de persoane. 111 dintre acestea sunt din municipiul reşedinţă de judeţ. De asemenea, în prezent în judeţ este înregistrat un număr record de cazuri active, respectiv 1.615.

„Este îngrozitor”

În acest context, activitatea Spitalului Judeţean în privinţa pacienţilor Covid este aproape blocată, în timp ce pacienţii continuă să vină în valuri. Pe două etaje sunt comasate nu mai puţin de şapte secţii, toate chirurgicale, iar în alte două etaje sunt secţiile medicale. Pe trei etaje sunt internaţi bolnavi Covid sau suspecţi, iar Secţia de reanimare a fost mărită şi aservită complet bolnavilor Covid, pentru celelalte afecţiuni fiind făcută o secţie mai mică de terapie intensivă.

„Deja suntem aproape blocaţi. Nu este niciun loc pe nicăieri. Ca să vă spun sincer, acum se aşteaptă să moară unul, ca să se facă loc pentru altul. Este îngrozitor. Pe lângă partea cu pandemia, mai sunt şi pacienţii non-Covid, care sunt urgenţe disperate, grave, complexe. Pe ăia cui îi laşi? Am anticipat ce se va întâmpla şi am interzis pe Secţia de chirurgie internările pentru micile intervenţii, planificate. Iar în sectorul chirurgie generală sunt cinci secţii comasate acum”, a precizat medicul primar în chirurgie Iulian Preda, coordonatorul activităţii spitalelor în lupta împotriva Covid-19.

„Vin în valuri, parcă tot mai mulţi”

Mai mult ca oricând, sistemul sanitar se simte sufocat de numărul foarte mare de bolnavi veniţi în acelaşi timp în spital şi care au nevoie de internare şi supraveghere medicală. Dacă în valurile precedente apăreau probleme din cauza pacienţilor care mergeau foarte târziu la spital, de această dată, însă, aglomeraţia este din cauza bolii care se manifestă mai agresiv, iar cazurile care ajung la spital sunt medii spre grave. Numărul mare de oameni infectaţi cu SARS-CoV-2 care ajung zilnic la spital aproape că nu mai lasă loc altor categorii de pacienţi.

„Până acum, în celelalte valuri era un aflux mare de bolnavi în primele zile. Dura cam patru-cinci zile, aglomerarea foarte mare. Era perioada când se apropia de externare primul val de pacienţi din spital şi veneau alţii. Apoi pacienţii se rulau într-o oarecare măsură şi erau locuri. Acum vin în valuri continuu, parcă tot mai mulţi. Şi nu mai avem locuri”, a explicat un medic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

„Nu am avut niciodată atât de multe cazuri”

După cifrele record raportate ieri, prefectul judeţului şi şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au convocat o întâlnire cu managerii spitalelor din Botoşani pentru a încerca să mai găsească locuri pentru bolnavii Covid. „Este un record negativ, din păcate atât la numărul de cazuri noi, cât şi la cazurile active. În ultimele 24 de ore am avut 223 de persoane pozitive, cu un record şi la nivelul municipiului Botoşani, cu 111 cazuri. Nu am avut niciodată, de la începutul pandemiei, atât de multe cazuri”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

În fiecare dimineaţă, cel puţin 10-15 bolnavi sunt în aşteptare pentru a fi internaţi, de peste noapte, dar nu se găsesc locuri în secţiile Covid.

Ieri dimineaţă, de exemplu, la Spitalul Judeţean erau internaţi 242 de pacienți. 223 dintre aceştia erau confirmați, iar nouă erau suspecţi. În ATI erau 15, iar numărul de paturi libere era zero. Pe lista de aşteptare erau 15 persoane.

„Majorăm numărul de paturi, dar nu avem specialişti”

În cadrul ședinței ce a avut loc ieri s-au luat în calcul paturile de pe fiecare secție din spitale pentru a se încerca mărirea capacității de internare a bolnavilor Covid. Astfel, la Dorohoi numărul a fost suplimentat cu 20 de paturi, 20 vor fi la Spitalul de Recuperare, iar alte 25 la Spitalul Județean, unde Secția de urologie se va transforma în secție Covid. Chiar şi aşa, însă, reprezentanţii spitalului atrag atenţia că mărirea numărului de paturi nu rezolvă decât o mică parte din problemă, pentru că medici care să trateze bolnavii tot nu sunt.

„S-a analizat adresabilitatea la nivelul judeţului şi căutăm soluţii pentru a creşte numărul de paturi. Am transformat şi secţia de urologie în secţie Covid. Dar avem nevoie şi de specialişti în pneumologie şi am cerut să ni se transfere de la Spitalul de Pneumologie. Noi tot majorăm numărul de paturi, dar nu avem specialişti să îi tratăm pe bolnavi. Nu paturile tratează bolnavii, ci medicii. Dar împreună vom trece şi peste această situaţie grea. Cred că am ajuns la numărul maxim pe Marchian şi vom deschide şi etajul doi la Infecţioase Adulţi în maxim o săptămână”, a precizat economista Doina Caba, managerul general al SJU Mavromati.

Internări și operaţii suspendate

Probleme din cauza numărului mare de bolnavi sunt şi la nivel naţional. Astfel, luni seară, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţ, a anunţat că unitățile sanitare publice din țară vor suspenda, pentru 30 de zile, internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe, din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid-19.

Șeful DSU a precizat că „prevederile nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă”.

Municipiu la un pas de carantină

Municipiul Botoşani a ajuns la un pas de carantină din cauza numărului record de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Astfel, rata de infectare a ajuns la 6,54 de cazuri la mia de locuitori şi, având în vedere că după ce indicele depăşeşte 6 se impune carantina, autorităţile urmeză să se întâlnească şi să ia o decizie. Chiar şi aşa, însă, teoretic intă în vigoare o serie de măsuri care trebuie respectate în localităţile unde incidenţa este peste 6 cazuri la mie. „Pentru ca o localitate să intre în carantină, se face acel punctaj, pe care noi îl facem după mai multe criterii. Deocamdată, la nivelul municipiul Botoșani, nu s-a atins acel punctaj, deși rata de incidență este peste 6”, a declarat medicul Monica Adăscăliței, directorul Direcției de Sănătate Publică Botoşani.

Măsurile ar fi cele mai dure de la începerea pandemiei, din martie 2020. Astfel, conform noilor restricții adoptate de Guvern, publicate sâmbătă în Monitorul Oficial, la o rată de infectare de peste 6 la mia de locuitori, restaurantele, cluburile și cinematografele rămân deschise până la ora 24.00, dar doar pentru persoanele vaccinate și cele trecute prin boală, cu un grad de ocupare de 50%. Aceleași reguli se aplică și în cazul evenimentelor private, precum nunți și botezuri.

Carantina de noapte este introdusă în weekend, dar și în restul săptămânii, după ce rata trece de 7,5. Celor vaccinați sau trecuți prin boală li se va permite să iasă însă din case și noaptea.

De asemenea, s-a eliminat pragul de 6 la mie pentru închiderea şcolilor, iar la spectacole şi ecenimente sportive vor mai putea merge doar cei vaccinaţi sau trecuţi prin boală.

14 decese în 48 de ore

14 persoane şi-au pierdut viaţa în ultimele două zile după ce au fost diagnosticate cu Covid-19. Nouă dintre decese au fost înregistrate luni, iar alte cinci duminică. Cea mai tânără persoană răpusă de infecţia cu SARS-CoV-2 este un bărbat în vârstă de 44 de ani din Havârna, iar cea mai în vârstă este o femeie de 87 de ani din Botoşani. Opt dintre cele 14 persoane sunt femei, iar cinci bărbaţi. Patru dintre persoane sunt din municipiul Botoşani, două din Leorda şi câte una din Havârna, Ştefăneşti, Bucecea, Vlădeni, Prăjeni, Flămânzi, Copălău şi Frumuşica.

Toate cele 14 persoane sufereau şi de alte afecţiuni.

În prezent cinci localităţi din judeţ sunt în carantină din cauza numărului mare de bolnavi. Este vorba despre Tudora, Roma, Curteşti, Mănăstirea Doamnei şi Băiceni.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...