spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăPrima PaginăGaură de milioane de euro cu o afacere de familie

Gaură de milioane de euro cu o afacere de familie

♦ O evaziune fiscală uriaşă a fost descoperită după 10 ani şi a fost posibilă printr-o afacere de familie şi o filieră de samsari.

Doi oameni de afaceri din Botoșani și un gălățean au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați, sub acuzația de evaziune fiscală, după o afacere cu carcase de vită, în urma căreia s-ar fi făcut deduceri ilegale de TVA în valoare de aproape trei milioane de euro. Dosarul penal deschis pe numele celor trei a fost înaintat spre soluționare Tribunalului Galați, însă până la pronunțarea unei sentințe definitive inculpații vor beneficia de prezumția de nevinovăție.

Afacerea s-ar fi derulat prin intermediul unei firme din satul Roșiori, comuna Răchiți, timp de zece ani, însă a implicat și zeci de țărani din județul Galați. Filiera a făcut obiectul unor anchete care au bătut pasul pe loc la autoritățile judiciare din Botoșani ani de zile. La inițiativa Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați a redeschis dosarul, pe care l-a trimis, zilele trecute, în judecată.

Afacere cu implicaţii grave

Afacerea, care ar fi presupus un mecanism infracțional complex, a implicat samsarii de vite din județul Galați, schema având ca rezultat, în opinia anchetatorilor gălățeni, o rezoluție infracțională cu consecințe deosebit de grave, nu doar din punct de vedere al prejudiciului, dar și al complexității și întinderii tentaculelor. Cantități apreciabile de carne de vită, comercializată în carcase, în valoare de peste 122 de milioane le lei, pentru care ar fi trebuit achitată taxă pe valoarea adăugată – TVA – în valoare de aproape 14 milioane de lei, ar fi făcut obiectul tranzacțiilor suspecte. Mai mulți samsari, pe numele cărora se făceau plăți, au fost deja condamnați în baza unor acorduri de recunoaștere, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Acum a venit rândul celor doi botoșăneni, Raluca T. și Dragoș A., respectiv administratorul firmei și șeful serviciului de aprovizionare din cadrul firmei, soră și frate, precum şi gălățeanului Gică H., considerat a fi omul de încredere al acestora. De altfel, anchetatorii bănuiesc că acesta din urmă ar fi intermediat de fapt relațiile dintre oamenii de afaceri botoșăneni și crescătorii de vite din Galați. În cazul lor, investigațiile au fost finalizate abia anul acesta, când cei trei au fost trimiși în judecată, la începutul acestei luni, sub acuzațiile de evaziune fiscală în formă continuată în variantă agravată și, respectiv, complicitate la această infracțiune.

Documente „trecute” printr-o veritabilă rețea

Societatea prin care s-a derulat totul este o afacere de familie începută prin 2005, dar care a intrat în vizorul anchetatorilor în urmă cu mai bine de cinci ani. În iunie 2016, în urma anchetei inițiate la Galați, cei doi botoșăneni s-au trezit cu mascații la ușă, fiind bănuiți că ar fi dedus ilegal TVA. Anchetatorii susțineau că timp de zece ani, prin intermediul a aproape 2.000 de facturi, cei doi ar fi „plimbat” banii obținuți din cumpărarea la „negru” a vitelor pe care le sacrificau în abatoarele proprii. Pentru a da aparență de legalitate comercializării carcaselor, documentele de achiziție erau „trecute” printr-o veritabilă rețea din care ar fi făcut parte o întreprindere individuală, o societate comercială și 22 de samsari de vite, deținători de PFA-uri. Aceștia întocmeau facturi cum că ar fi vândut animale către firma din județul Botoșani.

Documentele erau întocmite după indicațiile oferite de reprezentantul firmei din Botoșani, care urmărea întreaga filieră. Cei care ar fi acceptat jocul, primeau banii în cont, după care îi remiteau celor doi botoșăneni, în schimbul unui comision, „beneficiarii” fiind racolați și supervizați de gălățeanul Gică H.

Sechestru pe proprietăţile principalilor artizani

Investigațiile, care au vizat zeci de persoane, s-au soldat, la un moment dat, cu arestarea principalilor artizani. Astfel, în decembrie 2020, cei doi botoșăneni au fost arestați preventiv, dar ulterior ei au fost plasați în arest la domiciliu și ulterior sub control judiciar. În schimb, ca măsură de precauție, procurorii au dispus instituirea sechestrului  judiciar pe principalele bunuri deținute de botoșăneni. Este vorba despre două case de lux, dintre care una nici nu ar fi fost înregistrată în evidențele fiscale ale primăriei, în scopul evitării plății impozitelor, și peste o sută de hectare de teren, din a căror valorificare anchetatorii speră să poată acoperi prejudiciul.

Care va fi finalul acestei investigații, este greu de spus. Cert este că pe toată durata cercetărilor botoșănenii au respins acuzațiile și s-au declarat nevinovați, susținând că achizițiile s-ar fi făcut legal, la fel și deducerile de TVA.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.9 ° C
8.9 °
6.6 °
89 %
1.6kmh
53 %
mar
14 °
mie
20 °
joi
13 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...