vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăObsedat sexual liber să colinde toată ţara

Obsedat sexual liber să colinde toată ţara

♦ Încă un botoşănean care a vrut să violeze o tânără în plină stradă va fi judecat în libertate.
♦ Registrul agresorilor sexuali, înfiinţat la nivel naţional pentru ca infractorii să poată fi ţinuţi la distanţă de potenţialele victime, nu-şi arată deocamdată efectele

Un bărbat bănuit de agresiune sexuală va fi judecat în libertate, după ce magistrații au dispus revocarea măsurii arestării preventive și plasarea acestuia sub control judiciar. Decizia instanței este definitivă, iar bărbatul s-a ales numai cu o serie de restricții, fiind obligat să respecte și o serie de măsuri.

Agresiunea sexuală a avut loc în seara zilei de 10 august, pe Aleea Nucului din municipiul Botoșani, când individul, Marius C., în vârstă de 33 de ani, a urmărit și atacat o tânără de 22 de ani. Victima l-a observat și a luat-o la fugă, dar a bărbatul a prins-o și a constrâns-o să meargă spre un imobil, unde i-a pus mâna la gură și i-a spus să nu țipe pentru că „iese urât”. Prinsă cu putere de brațul drept, tânăra a fost împinsă spre zid, după care individul a atins-o cu mâinile în zona feselor și a încercat să-i ridice tricoul cu care era îmbrăcată, împrejurare în care victima a opus rezistență și a țipat, reușind să scape.

Marcată de cele întâmplate, tânăra a sesizat Poliția Municipiului Botoșani, iar pe 11 august suspectul, Marius C., a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore și prezentat în fața judecătorilor de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Botoșani, care au dispus arestarea lui preventivă. Investigațiile făcute de anchetatori au confirmat relatările victimei, fiind ridicate și o serie de înregistrări video, o parte din scenă fiind surprinsă de o cameră de supraveghere.

Două săptămâni mai târziu, bărbatul a fost trimis în judecată, mandatul de arestare fiind prelungit până luna trecută.

Agresiune negată în faţa anchetatorilor

Audiat în Camera preliminară, individul a recunoscut că s-a întâlnit cu victima, negând însă că ar fi agresat-o în vreun fel pe aceasta. Ba mai mult, el a invocat că nu ar fi fost „acte de agresiune sexuală grave”. Ulterior, el a contestat măsura arestării, iar săptămâna trecută o instanță de judecată l-a eliberat sub control judiciar.

„Este real că nu poate fi trecut cu vederea gradul de pericol social al infracțiunii reținute în sarcina inculpatului, însă acest criteriu nu este exclusiv și, în lipsa coroborării cu alte date referitoare la situația și persoana lui, nu se poate justifica menținerea în continuare a celei mai severe măsuri preventive. Faptul că anumite infracțiuni pot suscita o oarecare reacție socială nu este un motiv pertinent și suficient pentru a dispune măsura arestării preventive decât dacă prezența celui în cauză în comunitate ar constitui în mod real o tulburare a liniștii publice. Nu se poate vorbi deci, despre o reală tulburare a ordinii publice, mai exact despre existența unor elemente concrete, care să dovedească provocarea unei astfel de stări prin lăsarea în libertate a inculpatului, în contextul în care reacția organelor judiciare, la comiterea presupusei fapte s-a concretizat în declanșarea și efectuarea cercetărilor corespunzătoare, iar buna desfășurare a procesului penal poate fi asigurată și cu acesta în stare de libertate. Nu în ultimul rând, trebuie avută în vedere și perioada de timp de când inculpatul se află în arest preventiv, respectiv din data de 12.08.2021. De asemenea, inculpatul este la primul conflict cu legea penală și a recunoscut fapta comisă, ceea ce duce la concluzia că acesta a conștientizat consecințele acțiunii sale ilicite”, au invocat judecătorii.

Prin urmare, bărbatul a fost eliberat, dar s-a ales cu interdicția de a părăsi România. Totodată, judecătorii i-au impus să nu se apropie și să nu comunice, direct sau indirect, pe nicio cale, cu victima, orice încălcare a măsurilor, cu rea intenție, putând atrage rearestarea.

Incidente similare în judeţ

Agresiunea sexuală, care s-a petrecut pe o alee din municipiu, a făcut parte dintr-un val de agresiuni comise vara trecută. O scenă incredibilă s-a petrecut în noaptea de 7 spre 8 august, într-un club din Darabani. Atunci, o tânără de 17 ani a mers la grupul sanitar din incinta clubului, dar s-a trezit cu un individ care a urmărit-o, a intrat în cabină după ea (n.r. – deși zona era rezervată doar femeilor), i-a ridicat hainele și a început să o pipăie. Tânăra a reușit să scape, însă incidentul a marcat-o profund, iar cazul a fost reclamat la poliție. Așa se face că individul, un tânăr de 27 de ani, din Darabani, a fost reținut de polițiști și a petrecut 24 de ore în arest.

Un alt bărbat, de 37 de ani, din comuna Răchiți, a fost reținut pe 5 august, tot pentru agresiune sexuală, după ce ar fi atacat pe stradă trei tinere. Iar acest lucru nu s-a întâmplat într-o singură zi, ci în perioada martie 2018 – iulie 2021, victimele fiind o femeie de 39 de ani, o adolescentă în vârstă 15 ani și o tânără de 19 ani din municipiul Botoșani. Anchetatorii au fost surprinși să afle că individul era căsătorit și chiar este tatăl a doi copii minori.

Acest comportament deviant s-a dezvoltat și în rândul copiilor. În luna iunie a.c., de exemplu, un băiat de numai 11 ani, elev la o școală din județ, a fost acuzat de agresiune sexuală, după ce le-ar fi atins în zonele intime pe două colege în vârstă de 10 ani. Sesizarea a venit din partea unui cadru didactic, care nu a dorit să treacă cu vederea acele fapte, chiar dacă gesturile au venit din partea unui copil. Un alt caz oarecum asemănător a fost înregistrat într-o comună de lângă Dorohoi, unde un alt elev de 14 ani a ajuns să fie trimis în judecată după ce ar fi pipăit o colegă de şcoală.

Anul acesta, în luna iulie, a intrat în vigoare și registrul agresorilor sexuali. Astfel, toți cei care comit astfel de infracțiuni vor fi fișați, fotografiați și amprentanți, iar după ce sunt condamnați, ei nu vor mai avea voie să lucreze în domenii care presupun apropierea de copii, bătrâni sau alte persoane vulnerabile.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...