Covid face loc şi pentru alţi pacienţi în spitale

Spitalele botoşănene încep să se redeschidă pentru pacienţii din toate categoriile de afecţiuni medicale. După aproape două luni în care pacienţii Covid, aduşi de valul patru, au sufocat sistemul sanitar, tot mai multe secţii încep să revină la normal. În total, o treime din paturile Covid pe judeţ au fost deja redirijate către specialităţile de bază.

Una dintre cele mai importante schimbări este la Spitalul de recuperare. După aproape două luni de aşteptări şi amânări, botoşănenii cu afecţiuni cronice reumatismale şi neurologice au primit veşti bune. Spitalul de Recuperare „Sfântul Gheorghe” redevine spital pentru bolnavii cronici, pentru care a şi fost destinat de la început. Direcţia de Sănătate Publică a transmis că unitatea sanitară îşi poate relua activitatea normală. „Ca urmare a evaluării numărului de pancienţi confrmaţi Covid19 la nivelul judeţului Botoşani şi evoluţia epidemiologică din ultimile săptămâni, Spitalul de Recuperare poate suspenda internarea pacienţilor confirmaţi covid19, putându-se astfel relua activitatea ambulatoriului integrat şi a internării pacienţilor non-covid, cele 78 de paturi fiind destinate din nou activităţilor de bază”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

Pe lângă cele 78 de paturi, alte 83, din trei unităţi sanitare, vor fi redistribuite. Astfel, din cele 70 de paturi de la Dorohoi 45 vor mai rămâne pentru pacienţii Covid, urmând ca în zilele următoare acestea să fie şi mai mult reduse. De asemenea, toate cele opt paturi destinate copiilor cu Covid în Secţia de pediatrie vor fi desfiinţate, iar cazurile la minori vor fi preluate de secţia de boli infecţioase, care rămâne cu 108 paturi. Şi la Spitalul Judeţean, două secţii îşi reiau activitatea, degrevând secţia de chirurgie generală, unde erau comasate cinci secţii. Astfel, Secția Chirurgie Plastică de la Spitalul Județean Mavromati nu mai este destinată pacienților COVID, la fel cum a revenit şi Secția Urologie la vechea utilitate.

Astfel, din cele 486 de paturi, câte erau destinate în judeţ pacienţilor Covid, în prezent mai sunt 325, număr care va continua să scadă. În acest moment doar Secția ATI de la Spitalul Județean Mavromati este ocupată la capacitate maximă.

Deja ai votat!